POSLOVANJE

Podjetju obsojenega tajkuna na Cipru 180 milijonov evrov

Objavljeno 07. november 2013 22.05 | Posodobljeno 07. november 2013 22.06 | Piše: T. L.

Igor Lah je zaradi zlorabe položaja ali pravic v javnosti poznan kot prvi pravnomočno obsojeni tajkun.

Laha so zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsodili na leto dni pogojne kazni in mu naložili 30.000 evrov kazni.

LJUBLJANA – Igor Lah je eden tistih poslovnežev, katerega imperij obvladujejo družbe iz Luksemburga in Cipra. Lah prek ciprskega podjetja Ampelus Holding med drugim obvladuje tudi eno večjih zasavskih družb Steklarno Hrastnik (ki jo, mimogrede, po desetletjih prodaja). Časnik Dnevnik pa razkriva podatke poslovnega registra iz Nikozije, ki kažejo, da je Lahovo tamkajšnje podjetje Ampelus Holding v zadnjih petih letih prejelo skupno več kot 180 milijonov evrov kapitala. Vplačala so ga tudi podjetja, na katera je Lah pred tem prenašal premoženje iz Slovenije. Iz dokumentov je mogoče sklepati, piše Dnevnik, da je Lah pomemben del premoženja, ki ga je iz domačih pidov prenašal na svoja podjetja v tujino, nalagal tudi v kapital svojega podjetja na Cipru. Lah za časnik podatkov o vplačilih ni zanikal, pojasnil pa ni želel dajati. 

Lah je v javnosti poznan kot prvi pravnomočno obsojeni tajkun image, ki je bil zaradi zlorabe položaja ali pravic junija lani obsojen na leto dni pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let in na 30.000 evrov stranske denarne kazni. 

Med drugim je tudi lastnik stolpnice TR3, ki jo je za 32 milijonov evrov leta 2007 odkupil od NLB, njegova luksemburška družba je tedaj pri NLB najela posojilo v višini 29 milijonov evrov. Stolpnica je zdaj na prodaj. O vlogi Laha se je precej pisalo, ko je prek Ampelus Holdinga Liko Vrhnika po prevzemu iz lesarske skupine z oddelitvami premoženja in s preprodajo hčera preobrazil v nepremičninsko podjetje, zdaj pa je ta v prisilni poravnavi.

Deli s prijatelji