OB ODLAGALIŠČU ODPADKOV

Podgane pregrizle kable v mercedesu in golfu

Objavljeno 10. september 2017 18.45 | Posodobljeno 10. september 2017 18.45 | Piše: Aleksander Brudar

Družina Koprivec ob odlagališču odpadkov trpela smrad in hrup.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Marsikdo se še dobro spomni bitke družine Koprivec proti nekoč uspešnemu podjetju Papir Servis, ki je šlo maja letos v stečaj. Podjetje je leta 2007 na zbirališču odpadnih materialov v ljubljanskih Mostah začelo dejavneje zbirati, sortirati in balirati komunalne odpadke.
Koprivčevi tam nimajo le stanovanja, ampak tudi hotel, kar pomeni, da je za goste še kako pomembno, v kakšni okolici bodo prespali. Vse do sredine leta 2013, ko se je Papir Servis zaradi izgube okoljevarstvenega dovoljenja izselil, so tam doživljali pekel. Ne samo da so morali prenašati nenehen hrup zaradi tovornjakov, ki so tja vsak dan od ranega jutra vozili odpadke, ampak tudi neznosen smrad. »Že v lokalu so me stranke spraševale, kaj to smrdi,« se je na sodišču spominjala Senada Koprivec, ki kot samostojna podjetnica poleg hotela vodi avtopralnico in lokal. Zbujali so jih zvoki tovornjakov med vzvratno vožnjo, ko pa so z vozil stresali steklenice, se je zatresla vsa hiša. »Otroci so bežali iz sobe. 'Mami, potres,' so vpili,« je o tistih časih še povedala. Najhuje je bilo, ker se je vse to dogajalo pred okni njihovih spalnic.

160 tisoč evrov in še nekaj čez zahtevajo s tožbo, saj pravijo, da so preživljali pravi pekel, od hrupa zaradi tovornjakov, ki so vozili odpadke, do neznosnega smradu.

Tja so delavci nalagali bale odpadnega kartona in plastike. »Pa flaše smo imeli pod okni spalnic,« se je pridušal Karel in dodal, da dnevne svetlobe niso imeli.


Bodo zmagali in ostali praznih rok?

Karel je še opozoril, da so se zaradi ostankov embalaž in živalskih odpadkov tam zaredile podgane, prišle so tudi v njihovo hišo, bilo je tudi veliko muh in os. »Če je gost zjutraj samo odprl okno, so ga muhe požrle,« je poudaril. V delavnici so podgane pregrizle kable v mercedesu in golfu. »Še dobro, da avto takrat ni vžgal, saj bi drugače eksplodiral,« se je zgrozil. Zaradi skrbi in stresa sta Karel in Senada huje zbolela. »Ne vem, kako smo zdržali. Še danes se bojim, da bodo prišli nazaj. Upam, da ne bodo,« je sklenila Senada.

Nič čudnega torej, da so se gosti v velikem loku izogibali bivanju v hotelu, tako pa je seveda nastajala poslovna škoda. Zaradi škode, ki jim je bila v teh letih povzročena, so se z več kot 160.000 evrov vredno tožbo proti Papir Servisu podali na sodišče. Sprva je potekalo po načrtih, nato pa je prišel letošnji maj, ko je šel Papir Servis v stečaj. »Nič ne bi komentirali. Škoda vsakega komentarja,« so nam na naše vprašanje, ali menijo, da bodo na koncu sploh dobili odškodnino, odgovorili Koprivčevi. »Veseli smo, da jih ni. Da lahko delamo,« so sklenili.

 

 

Če je gost zjutraj samo odprl okno, so ga muhe požrle.

Težava je namreč v tem, da bo družina, če bo na koncu na sodišču proti podjetju dosegla pravnomočno zmago, bíla usodo navadnih upnikov. Stečajni upravitelj Zlatko Vili Hohnjec nam je namreč povedal, da če imajo upniki status navadnega upnika, si lahko na koncu od stečajne mase obetajo bore malo. »Kar pa je še nepremičnega premoženja, je pa tako ali tako vse pod hipoteko,« nam je razložil.



Presegli meje smradu

Sodni izvedenec Vincenc Butala je glede smradu ugotovil, da je Papir Servis s svojo dejavnostjo »enormo presegel meje koncentracije vonjav (smradu) v okoliškem zraku, ki sicer niso definirane v tehnični zakonodaji«. Podjetje, kot piše, pri svoji dejavnosti v urbanem okolju ne bi smelo povzročati vonjav oziroma smradu, »zato je tudi okoljevarstveno dovoljenje, izdano toženi stranki, v nasprotju s tehnično zakonodajo, (evropsko) dobro prakso in preverjenimi znanstvenimi ugotovitvami«.



 

Deli s prijatelji