ZAMENJAVA

Podbregar bo zdaj 
vrnil dolgove LDS?

Objavljeno 05. marec 2012 11.20 | Posodobljeno 04. marec 2012 21.12 | Piše: Jadran Vatovec

Iztok Podbregar je med nekdanjimi direktorji Sove prvi, ki bo vodil neko stranko.

Nekdanji direktor Sove je na kongresu v Trbovljah prevzel žezlo iz rok Katarine Kresal: postal je novi predsednik, a tudi stečajni upravitelj LDS (foto: Jože Suhadolnik).

LJUBLJANA, TRBOVLJE – Svojčas mogočna Drnovškova Liberalna demokracija Slovenije (LDS), ki jo je na decembrskih predčasnih volitvah podprlo le še 1,48 odstotka volilnih upravičencev, ima novega predsednika. Na kongresu v Trbovljah so članice in člani LDS za svojega predsednika – naslednika Katarine Kresal, ki je stranko vodila od junija 2007 – povsem pričakovano izvolili nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove) in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Iztoka Podbregarja. Bil je namreč edini, ki se je na sobotnem kongresu potegoval za navedeno funkcijo.

Katastrofalno finančno stanje

Nekdanji direktor državne obveščevalne agencije je po izvolitvi zagotovil, da se bodo liberalni demokrati tudi odslej trudili za to, da bi se liberalna misel in kultura širili oziroma slišali v slovenskem prostoru.

Seveda pa si kot novi predsednik ni mogel zatiskati oči niti pred katastrofalnim finančnim stanjem, v kakršnem je LDS že kar precej časa. Priznal je, da bo nujno treba pripraviti program finančne sanacije stranke.

Spomnimo se, študentom, ki so delali za LDS v času lanske predvolilne kampanje, je januarja letos prekipelo, saj še vedno niso prejeli večkrat obljubljenega plačila. LDS je imel namreč blokiranih kar šest svojih bančnih računov. Ne smemo pozabiti, da je bila jeseni lani stranka tako hudo zadolžena – za več kot milijon evrov! – da zaradi tega ni mogla najeti niti posojila za volilno kampanjo. Lahko bi vsekakor rekli, da Podbregar v Trbovljah ni sprejel samo funkcije predsednika LDS, temveč (hkrati s prvo) tudi funkcijo stečajnega upravitelja te nekoč mogočne, najmočnejše slovenske politične stranke.

Če bi bila Slovenija normalna pravna država, bi kakšna naša prezadolžena politična stranka najbrž že razglasila stečaj oziroma samoukinitev.

Kaj in koga zagovarja Podbregar?

Novinarka POP TV Katja Šeruga je v petek ekskluzivno poročala o tem, kako je prejšnji direktor Sove Sebastjan Selan novembra lani več kot 112.000 evrov davkoplačevalskega denarja namenil za nakup opreme za skrivno stanovanje na Slovenski cesti v Ljubljani. Jasno, niti prenova tega stanovanja ni bila zastonj. Čeprav Sova tega stanovanja ne bi smela več uporabljati, odkar je bil njegov obstoj razkrit leta 2007. Novinarka je za komentar prosila Iztoka Podbregarja. In kaj je povedal? Posredno je vzel v bran tiste, ki so zapravili 112.000 evrov, saj je obsodil obveščanje javnosti o absurdnih odločitvah dozdajšnjega vodstva Sove: »Prav gotovo ne gre za nekaj, kar vodi k večji profesionalnosti, če se to v bistvu dogaja pred javnostjo.«

Deli s prijatelji