DOSTOPNI VSEM

Podatki o bolnikih odfrčali iz skladišča

Objavljeno 30. maj 2017 16.54 | Posodobljeno 30. maj 2017 17.00 | Piše: Moni Černe

Obalne lekarne Koper so zaradi incidenta z Dinosom prekinile dolgoletno sodelovanje.

Okolica odpada je bila že večkrat posuta z Dinosovimi odpadki. Foto Moni Černe

KOPER – Da v Dinosovem skladišču v Kopru ni vse tako, kot mora biti, nas je opozoril bralec z Obale in k svoji trditvi priložil fotografiji zdravniških receptov iz leta 2012 – kar 18 jih je ujel, ko so nenadzorovano leteli po zraku. 
Leteči recepti, sestavljeni iz administrativnega in strokovnega dela, pa niso v skladu ne z zakonodajo, ki predpisuje postopke varovanja osebnih in zaupnih podatkov, ne z okoljsko zakonodajo o odgovornem ravnanju z odpadki. Na receptih so ime, priimek in naslov; če pridejo v neprave roke, bi lahko ogrozili zasebnost in varnost bolnika.

Naš sogovornik je pojasnil: »Pred poslovno stavbo, v kateri delam, sem se ustavil, prižgal cigareto, okoli glave pa mi letijo neznani papirji, burja jih je raznašala daleč v okolje, v gozd, po Šmarski cesti itd. Po navadi in ne tako redko iz ograde Dinosa letijo plastične vrečke, časopisni papir, ovitki in ovoji, tega smo domačini vajeni, no, ta dan pa sem ujel in pobral s tal pet let stare zdravniške recepte.«

Dinos priznal vrzel

Za Dinos, podjetje s 70-letno tradicijo priprave sekundarnih surovin, odgovarja vodja sektorja ekologije in tehnologije, Brigita Šarc: »26. 4. 2017 je stranka v Dinosov zbirni center v Kopru pripeljala odpadni papir. Nadzorovani postopek prevzema odpadnega papirja je potekal ob prisotnosti predstavnika stranke in po običajnem postopku. Odpadni papir se je takoj baliralo, bale pa so se odpeljale na razrez v Ljubljano, kjer ima družba Dinos mlin za razrez dokumentacije. Med procesom ravnanja s predmetnimi balami se je na eni od bal pretrgala žica, ki povezuje odpadni material in preprečuje njegovo raznašanje. Zaradi slabih vremenskih razmer z močnim vetrom je nekaj tega odpadnega papirja razneslo po bližnji okolici. Zaposleni družbe Dinos so nemudoma ves odpadni papir pobrali. Prav tako so pregledali vso okolico skladišča. O dogodku je bila obveščena tudi inšpekcija za varovanje osebnih podatkov. Inšpektor je seznanjen z vsemi našimi ukrepi. Prav tako bo obveščen o dokončnem uničenju omenjenih bal 28. 4. 2017 v Ljubljani. O dogodku in vseh nadaljnjih ukrepih je obveščena tudi stranka, ki je pripeljala odpadni papir v Dinosov zbirni center v Kopru. Dinos ima vsa dovoljenja za opravljanje dejavnosti zbiranja in predelave nenevarnih odpadkov. Če gre za uničevanje zaupne dokumentacije, imamo v podjetju Dinos poseben protokol. Na lokacijah, kjer nimamo mlina za uničevanje dokumentacije, jo shranimo v zaprte zabojnike, ki so zaklenjeni in pod videonadzorom, ali to nemudoma baliramo ter prepeljemo v zbirni center družbe Dinos v Ljubljano, kjer se v mlinu razreže do neprepoznavnosti. Nedavni dogodek je pokazal na vrzel v postopku (protokolu), zato je med sprejetimi ukrepi ta, da se v prihodnje tovrstna dokumentacija shranjuje in odpelje v predelavo izključno v zaprtih zabojnikih.«

Lekarne prekinile sodelovanje

Mag. Katja Gombač Aver, mag. farm., v. d. direktorice Obalnih lekarn Koper, nam je povedala, da so dogodek vzeli skrajno resno. »V Obalnih lekarnah Koper se zavedamo nujnosti in potrebnosti varovanja tako osebnih podatkov kot poslovnih dokumentov, zato ravnamo v skladu s sprejetimi postopki varovanja osebnih in zaupnih podatkov, skrbimo za zaščito dokumentacije, jo ustrezno arhiviramo in jo v uničenje predajamo samo pooblaščenemu podjetju. Podjetju Dinos že desetletja dostavljamo recepte in preostalo poslovno dokumentacijo na uničenje in z njimi doslej nismo imeli incidentov. Še isti dan po predaji dokumentacije na uničenje smo bili obveščeni o dogodku. Takoj smo osebno posredovali pri Dinosu, da nemudoma sanira situacijo. Incident je pokazal na nedopustno vrzel v njihovem postopku uničevanja dokumentacije, kar je razlog za naše prenehanje sodelovanja z njimi. Nedopustno je, da je prišlo do takega incidenta, kar je v nasprotju z našimi postopki varovanja osebnih in zaupnih podatkov,« je približno en mesec po dogodku izjavila v. d. direktorice OLK.

Okolica odpada je bila že večkrat posuta z Dinosovimi odpadki, še zlasti ob vetrovnem vremenu. Odpadki, ki jih nosi veter, se zatikajo v vejah grmovja in dreves, v ograje. Nosi jih proti hrvaškemu mejnemu prehodu, kar dokazujejo fotografije, ki jih je naša bralka iz Kopra posnela nekaj tednov pred incidentom z recepti. 

Deli s prijatelji