PLAZOVI

Pod zemljo bobni, že tri leta ne spijo

Objavljeno 09. junij 2015 21.45 | Posodobljeno 09. junij 2015 21.57 | Piše: Oste Bakal

Deset družin iz Pečarovcev zaradi plazov trepeta zase in za svoje imetje.

Začelo se je pred tremi leti, ko se je v zemlji pojavilo več plazov. Foto: Oste Bakal

PUCONCI – Ena najbolj znanih prekmurskih vasi Pečarovci v občini Puconci, ki se ponaša z lončarstvom, kulturnimi prireditvami, lepo okolico in neokrnjeno naravo, premore okoli 450 prebivalcev. Vaščani so večinoma zadovoljni, saj imajo vse, kar potrebujejo, a žal tako ni tudi na hribu, kjer domuje Turistična kmetija Zelko. V tem delu Pečarovcev že tri leta ni miru in spokoja.

Razpoke v zemlji

Vse se je začelo aprila 2012, ko se je v zemlji pojavilo več plazov; najdaljša razpoka meri kar 350 metrov. In namesto da bi že takrat sanirali plazišča, so odgovorni z nenehnim izgovarjanjem, da ni denarja ne v državni ne v občinski blagajni, težavo pustili pri miru. Vse se je le stopnjevalo in nekatere družine ves ta čas nimajo mirnega spanca, zdaj pa vsi trepetajo, kaj bo, ko se bodo začeli močnejši nalivi.

Ogroženih je deset hiš z okoli 35 ljudmi, ki se bojijo za svoja življenja in premoženje. Ob nastanku plazišča, kakršnega na tem območju še niso poznali, so krajani in pristojne službe začasno sanirali nastale plazove, zlasti tistega največjega, ki so ga pokrili s folijo in tako preprečili dostop padavin v drsečo maso. Pri tem je tudi ostalo, čeprav se je razmišljalo o ureditvi drenaže.

Razpoko v zemlji na hribu domačini opazujejo iz dneva v dan in molijo, da zemeljska gmota, ki je po oceni domačinov velika približno en hektar, ne bi s seboj v dolino odnesla tudi njihovih hiš. Med plazečo zemeljsko gmoto in desetimi hišami je le ozka asfaltirana cesta, ki jo je plaz na nekaterih predelih že začel dvigovati. Delavci komunalnega podjetja so lahko postavili le opozorilne označbe.

Plaz potrgal korenine v vinogradu

»Ponoči nenehno slišimo šumenje in bobnenje, kot bi se nekaj premikalo, zlasti dva do tri dni po deževju, a pravega miru ni nikoli. Imamo psa, ki lajata vse noči, prav tako tudi sosedovi psi. Dobro čutijo, da se pod zemljo nekaj dogaja,« pravi Valentina Šinko, ki se vseskozi bori z birokrati na občini Puconci, da bi vendarle kaj naredili. »Strah nas je ne samo za naše premoženje, temveč tudi za življenja. Plaz, ki se premika ob vsakem malo večjem dežju, nam je spodkopal studenec, voda izpira zemljo. Stene hiš so popokale, ne moremo si urediti vrtov, izsekati smo morali tudi 500 trsov v vinogradu, saj je potrgalo vse korenine. Zunaj pred kopalnico nam je utrgalo cev,« dodaja Šinkova, ki je še posebno razočarana nad odgovornimi na občini Puconci, kjer da so ji celo trdili, kako da se nič ne premika.

»Imamo strokovne analize, ki kažejo drugače. Že lani so ustrezne službe postavile sonde, po katerih se jasno vidi, da se zemljišče nenehno premika. Analize kažejo, da se teren premika okoli pol centimetra na mesec, a to je na leto šest, v treh letih pa 18 centimetrov! Ni nam jasno, kako se je tukaj na bregu nabralo toliko vode, saj smo nekoč imeli le dva, tri metre vode v 20 metrov globokem studencu, zdaj pa je poln neuporabne vode. Zamislite si, koliko so se starši namučili, da so s skromno plačo iz Mure sezidali hišo, zdaj pa nam lahko vse vzame plaz. Za sanacijo nimamo denarja,« nam žalostno pove Šinkova.

Predsednik Krajevne skupnosti Pečarovci Jože Rituper in župan občine Puconci Ernest Nemec domačinom obljubljata, da bo kmalu stekla sanacija plazišča, najprej pa morajo pridobiti soglasja krajanov za poseg na njihovih površinah. Največji problem je v denarju, saj ima občina Puconci v letošnjem proračunu za namene sanacije plazovitih območij namenjenih le dobrih 80 tisočakov, a to je le kaplja v morje, plaz v Pečarovcih pa ni edini. »Treba je pomagati še v Otovcih in Dolini, zato je problem pri denarju, ker gre samo iz občinskega proračuna in ne iz državnega. Kljub temu nameravamo stvar urediti in postaviti drenaže. Dela bi bila lahko končana že junija,« razlaga župan Nemec.

Deli s prijatelji