OČITKI

Pod smrečico luknja in davki, plačevali bodo tudi otroci

Objavljeno 04. januar 2014 20.24 | Posodobljeno 04. januar 2014 20.24 | Piše: A. K.

Grims meni, da bi v »vsaki normalni državi vlada, soočena s tako katastrofo, nemudoma odstopila«.

Branko Grims

LJUBLJANA – Poslanec SDS Branko Grims je na svoji spletni strani zapisal, da je vlada Alenke Bratušek ljudem pod božično smrečico postavila le višje davke in katastrofalno bančno luknjo. Obregnil se je tudi ob ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga sicer ni imenoval, a meni, da za njegovo početje v preteklosti zdaj plačujejo vsi državljani Slovenije.

»Zapravljeno in pokradeno«

»Nekaj let nazaj se je ključni človek tranzicijske levice javno hvalil na televiziji, kako je samo poklical bankirje po telefonu in že je bil na razpolago kredit več deset milijonov evrov. Recimo za Stožice. Za takšno početje te dni prihaja račun. Katastrofa. Uradno je razglašena bančna »luknja« (beri: zapravljeno in pokradeno) za največje banke v višini 4,8 milijarde evrov. Toda k temu je treba prišteti še vsaj 450 milijonov za Probanko in Factor banko, 200 milijonov za dokapitalizacijo Družbe za upravljanje terjatev bank, ki bo za povrhu izdala še obveznice za 1,6 milijarde za sporne kredite. Poleg tega je treba dokapitalizirati tudi Gorenjsko banko in Celjsko banko, kjer naj bi manjkalo dodatnih 450 milijonov evrov. To ožje znese vsaj 5,9 milijarde evrov, če pa bi upoštevali še pol milijarde za razlaščence v teh procesih in vse ostalo, pa bi bila »širša luknja« velika kar osem milijard evrov. Vsakemu prebivalcu, tudi otroku, bo vlada iz žepa iztrgala med 1500 in 2000 evri,« pravi Grims.

»V vsaki normalni državi bi odstopili«

Zmotil ga je tudi odziv levice. »Mrtvo hladno so razglasili, da so rezultati mnogo boljši od pričakovanih. Iz vladnih krogov so se slišali celo medijski spini, da štejejo kot izjemen uspeh vlade objavljene ugotovitve,« je zgrožen Grims, ki meni, da bi v »vsaki normalni državi vlada, soočena s tako katastrofo, nemudoma odstopila«.

Pravi, da bi morala odstopiti tudi Bratuškova, če bi ji šlo za Slovenijo. »Vendar tako državniško ni ravnala in ne bo,« dodaja. Rešitev bi bila po njegovem ta, da se Slovenija vrne na točko, kjer je  dosegala po ocenah tujine, izraženih v nižjih obrestih, odlične rezultate. »To je vladna koalicija pod vodstvom SDS,« se glasi njegovo mnenje.

Deli s prijatelji