TO JE SLOVENIJA

Pod pragom tveganja revščine okoli 291.000 oseb

Objavljeno 11. september 2014 16.00 | Posodobljeno 11. september 2014 16.00 | Piše: STA, A. L.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znašal 7111 evrov, kar pomeni, da je bil razpoložljivi mesečni neto dohodek oseb, ki so živele pod pragom revščine, nižji od 593 evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Stopnja tveganja revščine je v letu 2013 znašala 14,5 odstotka, kar je za eno odstotno točko več kot leto prej. Zvišala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, in sicer z 19,6 na 20,4 odstotka, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). 14,5-odstotna stopnja tveganja revščine pomeni, da je lani v Sloveniji pod pragom tveganja revščine živelo okoli 291.000 oseb.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znašal 7111 evrov, kar pomeni, da je bil razpoložljivi mesečni neto dohodek oseb, ki so živele pod pragom revščine, nižji od 593 evrov. Štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1245 evrov razpoložljivega mesečnega neto dohodka, dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa vsaj 890 evrov za dvig nad prag revščine.

Prag tveganja revščine se je glede na leto 2012 znižal za 13 evrov na mesec, kar je drugo znižanje od leta 2005, kljub temu pa se je stopnja tveganja revščine zvišala.

V letu 2013 je sicer povprečni letni razpoložljivi dohodek člana gospodinjstva v Sloveniji znašal 12.706 evrov, leta 2012 pa 12.972 evrov.

Brez socialni transferjev

Če v dohodek ne bi šteli socialnih transferjev (družinskih in socialnih prejemkov), bi stopnja tveganja revščine znašala 25,3 odstotka, če bi od dohodka odšteli še pokojnine, bi se še dodatno zvišala, in sicer na 42,3 odstotka. Pri tem je bil po izračunih statističnega urada vpliv socialnih transferjev na zniževanje stopnje tveganja revščine manjši kot v prejšnjem letu.

Relativna stopnja tveganja revščine je le izraz porazdelitve razpoložljivega dohodka med gospodinjstvi, zato jih na statističnem uradu dopolnjujejo s kazalnikom resne materialne prikrajšanosti in nizke delovne intenzivnosti gospodinjstva, s čimer dobijo stopnjo tveganja socialne izključenosti. Ta se je lani najbolj zvišala zaradi višje stopnje tveganja revščine in večjega števila oseb, ki so živele v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo. Najmanj je k zvišanju prispevala stopnja resne materialne prikrajšanosti, ki ji je sicer izpostavljeno 6,7 odstotka oseb.

Tveganje socialne izključenosti narašča

V letu 2013 je v Sloveniji živelo 410.000 oseb z visokim tveganjem socialne izključenosti, kar je 18.000 oseb več kot prejšnje leto.

V letu 2013 se je vrednost t. i. Ginijevega količnika zvišala za 0,7 odstotne točke in vrednost razmerja kvintilnih razredov za 0,2 odstotne točke, kar kaže na višjo neenakost porazdelitve dohodka med gospodinjstvi, so še zapisali pri Sursu.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so ob objavi novih podatkov o stopnji tveganja revščine novega predsednika vlade Mira Cerarja pozvali, naj pove, ali bo njegova vlada upoštevala njihov predlog o novem izračunu višine minimalnih življenjskih stroškov.

Kot namreč navajajo, so Cerarja avgusta pozvali, naj se v koalicijski pogodbi predvidi novi izračun višine minimalnih življenjskih stroškov. Nato naj se to upošteva pri izračunu osnovnega zneska minimalnega osebnega dohodka, pri čemer se »odmrzne« vezava slednjega na gospodarsko rast, kakor je trenutno določeno v socialni zakonodaji.

Kljub temu pa, kot navajajo sindikalisti, v parafiranem koalicijskem sporazumu še vedno piše, da socialni transferji ostanejo na enaki ravni, kot so, vse dokler ne bo dosežena 2,5-odstotna gospodarska rast, razen višine minimalnega dohodka, ki se mora usklajevati z inflacijo.

Deli s prijatelji