ZA ZDRAVJE

Pod mivko skrita zdravilna energija

Objavljeno 02. julij 2014 21.35 | Posodobljeno 02. julij 2014 21.36 | Piše: Primož Hieng

Ko je leta 1988 Drago Vrhovnik v Tunjicah v bližini cerkve sv. Ane kopal mivko, je v nogah začutil toploto in mravljinčenje. Naletel je na izvir vode, pomazal se je z njo in dolgoletna rana na roki, ki se že dolgo ni hotela zaceliti, je izginila.

Zahodno od Kamnika pot čez klanec, ki se od nekdaj imenuje tunjiški, po ozki dolinici, imenovani Kurja dolina, pripelje v gričevnat svet, kjer so pridne roke zgradile več kot 160 hiš. To so torej Tunjice, ki obsegajo poleg istoimenskega naselja še Tunjiško Mlako, Laniše in del Košiš. Enak je tudi obseg zdajšnje krajevne skupnosti in fare Tunjice.

Veliko bolj kot sam kraj je znana baročna cerkev sv. Ane, zgrajena pred skoraj 250 leti, danes pa so Tunjice znane tudi po naravnem zdravilnem gaju, ki je lani praznoval že 15-letnico delovanja.

In kako se je začelo? Ko je leta 1988 Drago Vrhovnik, lastnik zemljišča v Tunjicah, v bližini cerkve sv. Ane kopal mivko, je v nogah začutil nekakšno toploto in mravljinčenje. Pri tem je naletel na izvir vode. Mimogrede se je pomazal z njo in dolgoletna rana na roki, ki se že dolgo ni hotela zaceliti, je popolnoma izginila. Ta nenavadni pojav je pritegnil njegovo pozornost.

Številne klinične raziskave in merjenja, ki so sledili, so razkrili, da v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice privre na površje več energijskih centrov, vsak od njih pa še posebno zdravilno učinkuje na enega ali več sistemov človeškega telesa in duha. Ta pozitivna izkušnja je Draga Vrhovnika privedla do odločitve o ustanovitvi Holističnega centra zdravja, kjer je danes energija na voljo vsem, ki si želijo pomagati na najnaravnejši način – z vrnitvijo k naravi, k izvoru vsega življenja.

V Naravnem zdravilnem gaju Tunjice je deset centrov oziroma zdravilnih točk, ki preverjeno izboljšujejo različna fizična, psihična in duševna stanja ter so v oporo med samozdravljenjem. Znanstvenik dr. Korotkov z inštituta za telesno kulturo v Sankt Peterburgu je med preiskavo terena znanstveno dokazal, da na območju Naravnega zdravilnega gaja Tunjice privre na površje več zdravilnih centrov, vsak od njih pa zdravilno učinkuje na enega ali več organskih sistemov človeškega telesa.

Danes je v gaju Holistični center zdravja z edino točko v Sloveniji, za katero so po njihovem mnenju tudi znanstveni dokazi o zdravilnih učinkih na različna bolezenska stanja.

Deset tunjiških centrov

Edinstveni prostor je namenjen zdravljenju in samozdravljenju, to je odpravljanju blokad in bolečin, neplodnosti, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema, revitalizaciji telesa in sprostitvi. Poleg enkratnih storitev in večdnevnih programov za posameznike, pare in skupine pripravljajo še tečaje in delavnice s področja samozdravljenja ter ponujajo različne izdelke, ki so plod lastnega raziskovalnega in inovativnega dela.

Prvi center deluje zelo dobro pri revmatičnih obolenjih, artritisu, krčnih žilah, išiasu, epilepsiji, multipli sklerozi. Uravnava krvni tlak in pospešuje krvni obtok.

Drugi zelo dobro vpliva na izčrpane, utrujene, žalostne in depresivne ljudi. Daje fizično moč, voljo do življenja in prizemljuje. Terapevtsko deluje tudi pri težavah z nogami in hrbtenico.

Tretji deluje proti glavobolu, vrtoglavici in migreni. Terapevtsko učinkuje na prebavni sistem, tanko in debelo črevo ter dvanajsternik. Primeren je pri težavah s hemoroidi, bulami, polipi in izpuščaji. Prečiščujoče deluje na celotno energijsko telo oziroma avro.

Četrti je namenjen ljudem po operaciji in poškodbi, celi celice in obnavlja tkiva. Primeren je za notranje organe, pri raku, tumorjih in neplodnosti. Uravnava holesterol in sladkor, odpravlja bolečine v hrbtenici ter spodbuja k vsakdanjim opravilom.

Peti center je primeren za kronična vnetja grla, bronhijev, dihal in pljuč, torej za astmatike, kadilce, ljudi z nizkim krvnim tlakom, za ščitnico in ramenski obroč. Spodbuja ustvarjalnost in povečuje koncentracijo ter je tako primeren za lažje učenje in pomnjenje.

Šesti je za odpiranje energijskih in čustvenih blokad, za vse organe v trebušni votlini, ginekološka obolenja, težave v obdobju mene, boleče menstruacije, za prostato in proti impotentnosti.

Energije sedmega centra krepijo imunski sistem, pomagajo pri obolenjih srca, visokem krvnem tlaku, težavah z živci in alergijah. Delujejo blažilno na čustvenem področju (zmanjšujejo strah, žalost in razočaranje) ter omogočajo vzpostavljanje notranjega miru.

Osmi center deluje dobro na vranico, jetra in prečiščevanje krvi. Ustvarja potrebno ravnotežje vseh vrst sprejete energije.

Deveti deluje na celotno glavo: velike in male možgane, čelo, oči, sinuse, ušesa, zobe, čeljust, deluje odlično proti glavobolu, migreni, šumenju v ušesih, zobobolu in vrtoglavici.

V desetem centru je trifrekvenčna kupola, ki je namenjena terapevtskemu zdravljenju ter individualnim terapijam za psihične in fizične motnje. 

Deli s prijatelji