OČISTIMO GORE

Pod Krnom od tangic do škofovih rokavičk

Objavljeno 23. april 2013 13.51 | Posodobljeno 23. april 2013 13.51 | Piše: Boštjan Fon

Prve letošnje smeti v akciji Očistimo gore smo pobrali v tolminskem hribovju.

KUHINJA – Na bovškem in tolminskem koncu so prepričani, da Slovenija pozablja na njih, pa temu ob uvodu letošnje ekološke akcije Očistimo gore in planine, že četrte zapored, ne bomo pritrdili. Zavarovalnica Triglav, ki si je akcijo izmislila, in najbolj brani podalpski dnevnik Slovenske novice smo se v sobotnem jutru odpravili po Soški dolini skozi Kobarid, Vrsno in vasico Krn do planine Kuhinja na 1012 višinskih metrih in se od tam s pošteno skupino gornikov vseh starostnih kategorij in opredelitev, a z eno in enako plemenito mislijo, podali na okoliške hribe in planine, pobirali smeti in postavili podajalnike za ekološke vrečke. Urša Manček, pomočnica predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, je pred prvim korakom navkreber pod mogočnim, 2244 višinskih metrov visokim Krnom, ki je od Jadranskega morja oddaljen točno 50 kilometrov zračne razdalje, povedala: »V prvih treh sezonah smo napolnili že 80.000 vrečk smeti, a naše gore skrivajo še kar nekaj onesnaženih kotičkov. Zato bomo letos vse še razširili na več kot 50 planinskih postojank v Julijskih Alpah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in sredogorju. Spomladi 2010 je velik odmev dosegla akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu, po njej smo se v Zavarovalnici Triglav odločili, da počistimo pred svojim pragom tudi nad višino tisoč metrov, ker to območje v omenjeni akciji ni bilo zajeto.«

Četrta sezona ekološke akcije Zavarovalnice Triglav

Vrečka z rdečo markacijo, pripeta na nahrbtnik, je postala simbol odgovorne hoje v hribe in v treh planinskih sezonah je bilo po predvidevanjih, da je bilo v vsaki vsaj 200 gramov smeti, teh v dolino odnesenih okoli 40 ton. Prvikrat v četrti sezoni ekološke akcije Zavarovalnice Triglav je z ljubitelji gora skupaj stopil naš najbolj brani dnevni časopis Slovenske novice po treh planinskih poteh iz planine Kuhinja do italijanske kapele na Planici, ki je bila primerna za otroke, druga smer je vodila mimo planine Kašina do planine Leskovca, ki je bila lahka, nezahtevna smer, ki je šla večinoma po kolovozni cesti, najbolj nabriti za koračenje navpik pa smo se podali od koče do planin Slapnik in Zaslap ter se vrnili na izhodišče. Vse udeležence so na poti spremljali člani Planinskega društva Kobarid, za varnost na poti pa je poskrbela lokalna Gorska reševalna služba Tolmin.

Uradno odprtje se je z nagovorom predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca, ki je takisto pospešil korak v breg, in to najbolj strm, začelo po vrnitvi na planino Kuhinja, ko se je tudi tehtalo nabrane smeti. Številke do dekagrama natančno sta zapisala predsednik Planinskega društva Kobarid Slavko Gregorčič in županja občine Kobarid Darja Hauptman, osebno je bila tudi z nami.

Zbrali 80,25 kilograma smeti

»Levi ženski čevelj, dve plastenki in nekaj železja iz vojnih časov sem pobral. Menim, da bomo čez dve ali tri leta akcijo zaključili, saj se gorniki zavedajo odgovornosti do narave in smeti že kot po pravilu odnesejo s seboj v dolino,« je povedal Rakovec. Ko smo družno snedli joto s klobaso, ki so jo vkuhale prijazne punce iz koče, smo se lotili podelitve nagrad tistim, ki so pobrali največ in najbolj nenavadne smeti. In bilo jih je res zanimivih odpadkov, od vrat, ki so ležala v potoku, do pnevmatik različnih dimenzij, precej je bilo železja, angleški gornik, ki je tudi šel z nami v akcijo, pa je v grmovju našel prave in seveda miniaturne ženske tangice. Dva domača junaka sta mu nasproti prinesla bele rokavičke, našla sta jih ob višje postavljeni kapelici in naj bi pripadale škofu, ki je nedavno tam maševal.

Največ smeti, seveda zaradi starih masivnih vrat, ki so jih pritovorili, so sešteli šolarjem Osnovne šole Simona Gregorčiča iz Kobarida, skoraj 28 kilogramov so jih nanesli vkup do koče, skupno pa je več kot osemdeset ljubiteljev zbralo natančnih 80,25 kilograma smeti.

Urnik in kraje v slovenskem visokogorju, kjer bo potekala letošnja akcija Očistimo gore, bomo podrobneje predstavili v naslednjih dneh.

Deli s prijatelji