FESTIVAL

Pod kozolci se bo dobro jedlo in pilo

Objavljeno 14. april 2016 15.37 | Posodobljeno 14. april 2016 15.38 | Piše: U. S.

Tri vrste vstopnic zagotavljajo pokušino vin in jedi.

Festival kulinarike je lani požel veliko zanimanja. Foto: Igor Zaplatil

Tudi junija letos bo Izbor, festival okusov in zabave: v Šetrupertu na Dolenjskem, v Deželi kozolcev, muzeju na prostem, ki ga je CNN uvrstil med 10 razlogov za obisk Slovenije. In če je bilo lani slišati marsikatero grenko, letos organizatorji obljubljajo spremembe, izbrana plačljiva hrana in pijača bosta na voljo ves čas prireditve.

Znova se bodo predstavili vrhunski kuharski mojstri, je povedal priznani chef Tomaž Kavčič: »Tudi taki z Michelinovimi zvezdicami. Novost bo sodelovanje treh skupin mladih kuharjev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, ki bodo jedi pripravljali pod mojim mentorstvom.« Lani je bilo 2000 vstopnic razprodanih že tri tedne pred festivalom, vsi obiskovalci pa s ponujenim niso bili popolnoma zadovoljni. Letos bo število porcij točno dogovorjeno, zagotavljajo – novost bo povsem spremenjen sistem izdajanja hrane, razloži Kavčič: »Izbor ponuja tri vrste vstopnic, od najcenejše do najdražje. Imetniki najcenejših bodo deležni pokušine vin in uvodne jedi, naslednja kategorija poleg tega zagotavlja še tri jedi, za najdražjo vstopnico, teh bo le 250, bodo na voljo pokušina vin, uvodna jed in 10 jedi vrhunskih kuharjev. Vsak obiskovalec bo prejel vstopnici ustrezno število kuponov s posamično označenimi jedmi, in ni bojazni, da ga na stojnici ne bi počakalo tisto, kar mu pripada.«

V zavetju šestnajstih kozolcev se bo letošnji Izbor začel točno opoldne, končal pa se bo ob 1.30 naslednjega dne. »Tudi letos bo na voljo sedemurna pokušina vin, tokrat od 14.30. Skupaj s pokušino hrane jo bomo končali ob 21.30. V toplo poletno noč nas bo popeljal zabavni in glasbeni program, ki bo bogatil druženje pod kozolci do konca prireditve. Medtem bodo za plačilo na voljo izbrana hrana in vrhunska vina,« je povedal organizator Franci Kek in še, da glasbena skupina Badabimbumband iz Italije, ki je lani navdušila prisotne, pride tudi letos! Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, ki imajo do dopolnjenega 12. leta vstop prost.

Imena sodelujočih 12 kuharskih mojstrov in 45 vinarjev bodo objavljena mesec pred festivalom, torej 18. maja, dogodek pa bodo popestrili tudi tematski kozolci, ki bodo ustvarili pridih udobja in domačnosti, v njih bodo stregli kavo, slaščice, plačljive jedi in prodajali izdelke slovenskih oblikovalcev. 

Deli s prijatelji