POSEBNEŽ

Pod goro odpadkov kače in podgane?

Objavljeno 26. julij 2016 18.43 | Posodobljeno 26. julij 2016 18.45 | Piše: Lovro Kastelic

Zdenko Šturman na svojem dvorišču sredi Škofij kopiči smeti, trdi, da jih sortira.

Zdenkov obratovalni čas od 7. do 19. ure je pravzaprav prevara. Za tiste, ki ne razumejo njegovega vztrajnega početja. Foto Dejan Javornik

ŠKOFIJE – V središču Škofij se vsakdo, ki gre tam mimo, presenečeno zazre v grmado odpadkov. Je to last, denimo, koprskega komunalnega podjetja? Kje pa, to je od 63-letnega Zdenka Šturmana, za večino lokalnega posebneža, za tiste, ki živijo zraven, pa hude nadloge.

Toliko je te navlake, da se njegove domačije pravzaprav sploh ne vidi. »Še dobro,« si je skoraj oddahnil sosed Franc, ki je čez cesto na svojem dvorišču užival v senci. Bržkone bi užival še bolj, če se mu ne bi pogled dan za dnem ustavljal ob Zdenkovem odlagališču nešteto nakopičenih stvari. Ne le on, še marsikdo je prepričan, da so se podgane namnožile prav zaradi hrčkastega soseda. 
»Slutim higiensko bombo,« je Franc zmajeval z glavo. In s prstom pokazal še na koprsko občino, »ki že leta in leta ne zna ali pa ne zmore presekati tega gordijskega vozla!« Franc bi dal roko v ogenj, da bi bila ta težava že zdavnaj urejena, »če bi se zgodila v Kopru, vendar ta naš župan, ah, pa saj nima smisla govoriti …« Mislil je seveda na Borisa Popovića.

Čeprav je na Šturmanovih vratih jasno zapisan čas njegovega obratovanja – gospod dela od 7. do 19. ure –, ga ob našem prvem poizkusu nismo dočakali. No, že ob naslednjem pa se je Zdenko prikazal.

Ali so to res uradne ure? Bradati mož lepo urejenega zobovja je le nejevoljno zamahnil: »To je zgolj prevara – za takšne, kot ste vi!« Vprašal nas je: »Kaj vas muči?« In nam svetoval: »Raje se dogovorimo za kak drug dan. Danes imam namreč še toliko opravkov, pred mano je še dolg in nadvse naporen dan.« Pa ne zaradi vročine, da ne bo pomote, ta ga sploh ne moti, »saj smo ja beach boysi«, se je tudi prvič nasmehnil.

Opazili smo ozek hodnik, ki ga je obdajala raznorazna krama, od nešteto gajbic do desk, celo kosilnic, starih koles, nedelujočih televizorjev, orodja, veder in še marsičesa. Priznati je treba, vse je bilo nekako uravnoteženo ter naloženo tako, da se ne poruši. Če bi se, smo premišljevali, potem bi se porušil ves Zdenkov labirint navlake, v katerega je vloženega vsaj desetletje mukotrpnega dela in zbiranja in sortiranja in nalaganja. Potem bi se sesedel ves ta rokenrol, to je pravzaprav edina beseda, s katero lahko opišemo Šturmanov svet. »No, kaj vas je prineslo?« nas je še zadnjič vprašal.

Kača na pragu

Brez olepševanja in zadržkov smo mu mahoma obrazložili, da smo na uredništvu prejeli dopis, pod katerega se je v imenu še nekaterih zaskrbljenih sosedov podpisala anonimna soseda. Med drugim je pisalo: »Glede na to, da moramo živeti zraven smetišča, se pojavlja še leglo kač in podgan, preti nam tudi nevarnost požara. Sosed je namreč strasten zbiratelj smeti. Glede na to, da zbira na svojem dvorišču, mu nihče ne more nič. Te smeti potem reciklira, in to z razbijanjem pozno v noč, saj zanj ne velja prav nobena kršitev javnega reda in miru po 22. uri. Zadnjič je tudi nekaj zakuril in le še vprašanje časa je, kdaj bomo tudi mi zagoreli, saj živimo v neposredni bližini, preskočila bo le iskrica in zajela naše domove. Ob vsej navlaki so se zaredile že podgane in kače – pred dvema dnevoma sem jo našla na vhodu svoje hiše. Ker se deratizacija že dolgo ne opravlja več in ker so pred kratkim še nekaj ropotali in prekopavali okoli novega Centra dnevnih aktivnosti za upokojence (ta je povsem zraven), so te živali prišle na plan. In ne le da so podgane prenašalke raznoraznih bolezni, uničujejo tudi naše pridelke!« Anonimna soseda je izpostavila krompir. In o tem obvestila tudi krajevno skupnost. »Prijave so bile podane, odgovorov nobenih!«

Nočno delo

Zdenko Šturman, na katerega so letele vse te puščice, je na vse skupaj sprva odgovoril le s prostodušnim nasmeškom. »Kaj pri vas ni podgan? Povejte, katera hiša pa je brez podgan, in le zakaj bi bil jaz izjema?« Strastni roker je, potem ko je opazil, kako zvedavo pogledujemo po nepreglednem območju nakopičenih predmetov, od katerih se dozdeva, da bo nekoč kar eksplodiralo, dejal: »To, kar imam jaz, imate tudi vi, pa ne le vi, povsod je tako in še veliko huje je. Le da imate te stvari očem zakrite.« Opozoril je tudi na umazanijo, ki se shranjuje v človeških dušah. Zdenko Šturman pa je odprte narave: on pač ne shranjuje v sebi, on kopiči zunaj. Pa še nekaj nam je položil na srce: »Vi, malomeščani, pač ne poznate naše periferne idile!« S prstom je pokazal še na Žigonove, ki so zanj izvor vseh podtikanj: »Veste, prav oni so povzročitelji vseh težav, prav oni ves čas nagajajo, nalagajo, kradejo, kršijo javni red in mir, pisarijo, da imam jaz smeti, v bistvu jih pa oni mečejo k meni!«

Opozoril je tudi na svoj način življenja, ki ga pač ne zmore razumeti vsak. »Še sam težko usklajujem svoj urnik …« V katerem je vselej nujna tudi siesta, obvezni počitek, ki ga mora Zdenko imeti že zaradi polinevritisa, oči, sluha, nog, hrbtenice, oslabelih mišic, emša, kot je na hitro posplošil ta, ki je imel v obeh žepih dva nedelujoča radia, za vratom pa obvezno baterijo. »Saj delam do polnoči, včasih tudi do dveh, treh, vstanem okoli šeste, malce pogospodinjim ter se spet lotim dela.«

Najlepša sporna senca

Zdi se, da Zdenko kljubuje tempu življenja, ki ga ne bi zmogel vsak. Rad bi delal hitreje, pa ne zmore. Okoli njega je še toliko za postoriti. Zdenko je pač tisti hrček, ki pobira za prasci. »Moje delo je sortiranje in prav sortirano pridobiva ceno,« je prepričan nekdanji šofer in oče dveh sinov, ki so ga okoliščine pa tudi ločitev že pred časom privedle do tega, da je okoli njega postopoma zrasla takšna graščina odpadkov. Kjer se kar stemni.

In zaradi katerih ima, kot pravi, daleč najlepšo naravno senco. Prav zaradi te sence je po njegovem tudi toliko nevoščljivcev, ki mu je zlepa ne privoščijo. »Jaz vsekakor nimam vseh teh strupenih in eksotičnih dreves, kot jih imajo oni, jaz imam domačo murvo ter na desetine ptičjih kletk!« Prav te, kot pravi, oddajajo najprijetnejšo senco.

Zaradi katere bodo že v kratkem na njegova vrata potrkali tudi občinski inšpektorji. »Občinski inšpektor je v omenjenem primeru namreč že uvedel inšpekcijski postopek, in sicer na osnovi 45. člena odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki v zadnji alineji prepoveduje kopičenje odpadkov na zasebnih zemljiščih,« so nam sporočili z Mestne občine Koper. 

Deli s prijatelji