POSLEDICE

Pod črto: tolikšna je škoda po neurju v Črnomlju

Predstavniki civilne zaščite so opravili več kot 16 tisoč ur prostovoljnega dela, na pomoč priskočilo okoli 2000 gasilcev.
Fotografija: Toča kot pomaranča. FOTO: bralec Damjan
Odpri galerijo
Toča kot pomaranča. FOTO: bralec Damjan

ČRNOMELJ – Po petkovem neurju s točo se je v Črnomlju na izredni seji sestal tamkajšnji občinski svet in se seznanil s posledicami. Po podatkih, predstavljenih na seji, skupna škoda znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Po podatkih črnomeljske občine škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov škode, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000. Intervencijski stroški so dosegli 330.000 evrov. Skupaj je toča poškodovala več kot tisoč različnih objektov in številna vozila na prostem, na srečo pa ne ljudi. V najbolj prizadetih delih občine je padala toča z ledenimi zrni premera tudi do 12 centimetrov.

Toča, ki je padala približno 15 minut, je prizadela 24 naselij v občini ter del mesta Črnomelj. Pas v dolžini približno 10 kilometrov in širok tri kilometre je prizadel vasi od Zapudja do Petrove vasi.

Naporni dnevi za civilno zaščito in gasilce

Po podatkih poveljnika črnomeljske civilne zaščite Jožeta Weissa so med dozdajšnjim posredovanjem opravili 16.648 ur prostovoljnega dela. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar predstavlja 18 hektarjev ali 180.000 kvadratnih metrov. Nabavili so nekaj manj kot 650 kilogramov žebljev, 20 kubičnih metrov lesa, dobrih 11.100 litrov goriva. Izdali so nekaj manj kot 2200 obrokov hrane in nekaj več kot 27.000 plastenk s pitno vodo.

Po podatkih gasilcev je teh sodelovalo nekaj manj kot 2000. Posebej so opozorili na nevarnost samovžiga premočenega sena, ki jim zdaj povzroča največ skrbi. Nekaj v toči poškodovanih objektov pa je ostalo še nepokritih in nesaniranih, so dodali. 

Odpravljanje posledic petkovega neurja in ocenjevanje škode bodo nadaljevali še prihodnje dni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije