UPRAVITELJI

Pocuzajo vse do zadnjega centa

Objavljeno 18. september 2012 10.53 | Posodobljeno 18. september 2012 10.54 | Piše: Aleksandar Lukić

Andrej Toš vodi stečaj podjetja, svojo odvetniško pisarno pa je pooblastil za zastopanje.

Andrej Toš.

LJUBLJANA – Stečajni upravitelji so grobarji. Pa ne zato, ker bi podjetja spravljali v stečaj in s sredstvi, če jih kaj ostane, poplačali upnike, pravi naša sogovornica, temveč zato, ker naj bi jih nekaj imelo odvetniška podjetja, prek katerih še dodatno izčrpavajo podjetja v stečaju. 

Kdo je največji skorumpiranec?

»Top of the top teh skorumpirancev je stečajni upravitelj Andrej Toš,« trdi naša sogovornica, ki je v dokaz podala pooblastilo, s katerim omenjeni stečajni upravitelj pooblašča svojo odvetniško pisarno Toš in partnerji za pravdne zadeve. »In potem se ljudje sprašujejo, zakaj stečajni upravitelj ne deluje v korist podjetja. Vsak, ki je pameten, ima še svojo odvetniško pisarno, prek katere do onemoglosti vleče po navadi brezpredmetne tožbe in nima pravega namena, da bi postopek končal. Dokler je v stečajni masi še kaj sredstev, se prisesa na že tako propadajoče podjetje, ga izžame s svojimi fakturami kot stečajni upravitelj in kot odvetniška pisarna, ki vodi pravne posle. Če pa mu ni dovolj, si še kakšno izmisli.« Dodaja, da so sodniki seznanjeni s tovrstno prakso, da pa nič ne naredijo.

Ministrstvo za pravosodje zoper omenjenega stečajnega upravitelja že vodi prekrškovni postopek, vendar zaradi drugega primera. »Trinajstega junija letos mu je prekrškovni organ izdal odločbo o prekršku, s katero je bilo ugotovljeno, da je odgovoren za storitev prekrška. Zoper izdano odločbo je imenovani upravitelj vložil redno pravno sredstvo – zahtevo za sodno varstvo,« so zapisali. 

Odvetniška zbornica ne, ministrstvo ja 

Predsednik odvetniške zbornice Roman Završek na vprašanje, ali se mu zdi tovrstno početje sporno, odgovarja: »Če odvetnik opravlja posle stečajnega upravitelja družbe, te družbe ne more zastopati kot odvetnik. Odvetniki v primeru, da opravljajo posle stečajnega upravitelja, ne smejo uporabljati naziva odvetnik in svojega žiga. To jasno določa 49. pravilo Kodeksa odvetniške poklicne etike Odvetniške zbornice Slovenije.« Ali je Toševa odvetniška pisarna pogoj iz kodeksa izpolnila s tem, ko sta primer prevzela odvetnika, ki sta zaposlena v Toševi odvetniški pisarni, nam v odvetniški zbornici niso znali povedati, saj da naj bi se s tovrstnimi primeri, če je narejena prijava, ukvarjala etična komisija. 

Toš ni odgovoril

Zanimivo pa je, da na ministrstvu trdijo, da je takšno početje po stečajnem zakonu mogoče in pravzaprav najcenejše za podjetje: »Glede na zakonske pristojnosti upravitelja in glede na dejstvo, da upravitelj že pozna pravni položaj insolventnega dolžnika, je z vidika racionalizacije in stroškov postopka najbolj smotrno, da upravitelj, če ima položaj odvetnika, ne pooblašča drugega odvetnika za zastopanje insolventnega dolžnika v pravdah, povezanih s stečajnim postopkom, temveč da odvetniške storitve pravdnega zastopanja opravi ista oseba.« 

Predsednica zbornice stečajnih upraviteljev Melita Butara je bila precej manj zgovorna, v kratkem elektronskem sporočilu je zapisala: »Zbornica upraviteljev Slovenije ne more komentirati konkretnih postopkov posameznih upraviteljev. Upniki imajo v skladu z zakonom možnost vlaganja pravnih sredstev na vsak sklep sodišča.« Za komentar smo zaprosili tudi odvetnika in stečajnega upravitelja Andreja Toša, a nam do konca redakcije ni odgovoril. V odvetniški pisarni so sicer pojasnili, da je odsoten zaradi sestanka.

Sodnica s stečajniki praznovala rojstni dan

V zadnjih dneh je v medijih odmevala afera, v kateri so glavno vlogo odigrali stečajni upravitelji in sodniki. Na rojstnodnevni zabavi sodnice Dide Volk se je namreč znašlo nekaj stečajnih upraviteljev, s katerimi sodeluje tudi v službi. Med obiskovalci, ki so ji voščili za njen praznik, je tudi predsednica zbornice stečajnih upraviteljev Melita Butara. Njej se tovrstna srečanja in poznanstva ne zdijo sporna, čeprav nagrado stečajnemu upravitelju odmeri prav sodnik oziroma sodnica. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je včeraj dejal, da je v primeru domnevno spornih odnosov med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki že odredil službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposredni nadzor nad delom stečajnih upraviteljev. Če se sumi potrdijo, sledijo razrešitve.

Deli s prijatelji