SPOZNAVANJE DELFINOV

Počitnice z delfini

Objavljeno 01. junij 2015 22.31 | Posodobljeno 01. junij 2015 22.30 | Piše: Janez Mužič

Če bi radi spoznavali delfine v slovenskem morju, se lahko pridružite poletni šoli in doživite nepozabne počitnice med opazovanjem teh morskih sesalcev.

Udeleženci tabora med proučevanjem delfinov Foto: Bojan Breščanski

Čeprav veliko ljudi meni, da igrivih delfinov v severnem delu Jadrana ni več, vemo o teh radoživih in na videz smejočih se morskih sesalcih v našem morju vsako leto več. Zasluga gre predvsem Slovenskemu društvu za morske sesalce Morigenos, v katerem so prvi dokumentirali redno prisotnost iste populacije dobrih 100 delfinov v slovenskem morju. Med njimi je od 40 do 70 takih, ki jih redno videvajo vse leto.

Nepredvidljivi in nasmejani

Sodelavci te neprofitne nevladne organizacije poleti delfine pogosteje iščejo ter spremljajo in dokumentirajo njihove navade. To počnejo tudi na poletnih raziskovalnih šolah oziroma taborih, kjer se jim pridružijo prostovoljci iz Slovenije in tujine. Šola je namenjena vsem, ki želijo dejavno sodelovati pri proučevanju delfinov in spoznati tehnike raziskovanja. Kot je povedala Ana Hace, omogočajo še opazovanje želv, morskih ptic itd. Letos sta na voljo dva termina, in sicer od 27. julija do 5. avgusta ter od 10. do 19. avgusta. Udeleženec mora biti star najmanj 16 let in mora biti plavalec v zmerni kondiciji, da lahko prenaša vročino, saj po več ur preživijo na čolnu. Baza je v Piranu, kjer spijo, kuhajo in kjer potekajo številne druge dejavnosti.

Cena 10-dnevnega tabora je 400 evrov, vključuje pa hrano, pijačo, namestitev, terensko delo, predavanja in usposabljanje ter tudi nezgodno zavarovanje. V Morigenosu pravijo, da so delfini zelo nepredvidljivi in ni mogoče predvideti, kdaj in kje jih bodo srečali. Včasih jih videvajo več dni zapored, potem jih več dni sploh ne najdejo. Kdor pričakuje turistični ogled teh morskih sesalcev oziroma zagotovilo, da se bo veliko srečeval z njimi, bo morda razočaran.

»Če jih opazimo, se jim s plovilom približamo in smo v njihovi bližini tudi več ur, odvisno od okoliščin. Stalno v intervalih zapisujemo čas, GPS-položaj in druge podatke,« opisuje srečanja Hacetova. Seveda jih preštejejo, si zapišejo vse o morebitnih prepoznavnih znakih in živali fotografirajo. Več o taborih in prijavi na www.morigenos.org.


Posvojitev delfina

Pri Morigenosu lahko enega ali več delfinov, ki se redno zadržujejo na območju slovenskega morja, simbolično posvojite. To ne pomeni, da postane vaš ali da morate skrbeti zanj. S posvojitvijo za 27 evrov na leto pomagate pri raziskovanju in varstvu delfinov v Sloveniji in severnem Jadranu ter prejmete certifikat s svojim in delfinovim imenom, njegov opis s fotografijami ter majico društva.

 

Deli s prijatelji