ZAPLETI

Poceni letalske vozovnice nateg?

Objavljeno 26. junij 2014 12.06 | Posodobljeno 26. junij 2014 12.45 | Piše: Aleksandar Lukić

Pri hrvaškem nizkocenovniku so rezervirali polete tudi Slovenci.

Kot direktor podjetja Dalmatian se je v javnosti predstavljal Željko Romić. Foto: S. N.

ZAGREB – Ste pripravljeni na poletne počitnice? Tudi trije Slovenci so mislili, da so. Vse dokler niso v torek na družabnih omrežjih prebrali, da je tako imenovani prvi hrvaški nizkocenovnik Dalmatian (registrirali so domeni Flydalmatian.com in Dalmatian.hr) preprosto izginil. Seveda z njihovim denarjem, s katerim so že plačali vozovnice. V enem primeru je šlo za 98 evrov in dva centa za pot v Rim, v drugem pa za skoraj 170 evrov vredne vozovnice v poljsko Varšavo. Kupci niso prejeli nikakršnih obvestil o odpovedi poletov.

Spletna stran letalskega prevoznika je trenutno za morebitne obiskovalce nedosegljiva, telefoni odklopljeni ali pa le zvonijo v prazno, čeprav bi na zadnji dan junija morali odpreti letalsko poceni sezono. Na spletni strani so, ko je ta še delovala, obljubljali, da bodo Zagreb, ki je relativno blizu tudi Slovenkam in Slovencem, povezali z 12 kraji po Evropi, in to od borih 30 evrov v eno smer naprej.

Danes, 26. junija, nam je ena od potnic, ki je kupila vozovnico za let z družbo Dalmatian, potrdila, da so ji denar v celoti vrnili.

Nekaj Slovencev je tako vozovnice po hitrem postopku kupilo (pri nizkocenovnikih navadno velja, da prej ko jo kupiš, ceneje jo dobiš) in bilo navdušenih nad ugodno ceno. A ko je spletna stran izginila, je završalo. Trenutno poteka njeno vzdrževanje (vsaj tako piše na njej), očitno pa remont poteka tudi na telefonskih linijah in telefonih, saj jih nihče ne dviguje, pa čeprav so nekatere številke nujne. Številni menijo, da je to jasen znak prevare.

Hrvati o podjetju Dalmatian ne vedo nič

Ko smo o podjetju preverjali pri hrvaških kolegih novinarjih, so nam dejali, da omenjenega letalca, ki naj bi bil velika konkurenca tudi prevozniku Croatie Airlines, ne poznajo. Niti naši niti njihovi klici v podjetje, tudi na tiste številke, ki so navedene na potrdilih o že plačanih vozovnicah, niso obrodili sadov.

Naposled smo se po pojasnila obrnili na zagrebško letališče (Međunarodna zračna luka Zagreb), od koder naj bi nizkocenovnik letel. Tam so povedali le, da do danes še niso bili obveščeni o začetku letenja omenjene družbe, so pa razkrili, da je letalec podal pobudo za sestanek, a ga ni bilo.

Zanimiv je tudi podatek, da je letalec na prodanih vozovnicah že obračunaval letališke pristojbine, pa čeprav dogovora z zagrebškim letališčem sploh ni sklenil.

Ideja iz leta 2006

Kot direktor podjetja Dalmatian se je v javnosti predstavljal Željko Romić. Na nobeni od telefonskih številk, ki smo jih izbrskali, ga nismo mogli priklicati. Bodisi številka ne obstaja ali pa telefon zvoni v prazno.

Omenjena družba s sedežem v Zagrebu je po podatkih hrvaškega registra podjetij (Biznet) registrirana že od leta 2007 (že 2006 je dalmatinski tisk pisal, da bo Romić ustanovil nizkocenovnik, ki bo letel celo medcelinsko – napovedi se do danes niso uresničile) in je še vedno aktivna. Glavna dejavnost je redni zračni prevoz potnikov, ki pa ga, sodeč po minimalnih prihodkih in odhodkih, očitno niso redno opravljali.

Na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu so s primerom seznanjeni prek družabnih omrežij, nanje pa se niso obrnili niti hrvaška stran niti oškodovanci. Vsem domnevno oškodovanim priporočajo, da primer prijavijo policiji.

Med našim preverjanjem se je na spletni strani Flydalmatian.com pojavil napis, da je Dalmatian ustavil prodajo vozovnic zaradi umika enega od investitorjev. Zatrjujejo, da bo banka vrnila denar vsem, ki so kupili vozovnice. 

Deli s prijatelji