ŠTEVILKE

Poceni jama je le zaprta jama

Objavljeno 20. september 2012 18.21 | Posodobljeno 20. september 2012 18.22 | Piše: T. P.

Preplet rovov in votlin, ki globoko v senci podzemlja, kamor nikoli ne stopi sončni žarek, tvori zapleten labirint.

Labirint, kjer nas izza vsakega zavoja, kapniškega stebra ali goste tančice neprebojne teme lahko opazujejo radovedne oči. Navihane oči škrata, žgoči pogled zmaja ali zasanjani pogled vile. Zevajoča odprtina v zemljo niso namreč le vrata v podzemni svet nenavadnih kamnitih in mineralnih tvorb, kjer kraljujejo živali teme, temveč se nam tedaj odprejo tudi duri v kraljestvo mitov, pripovedk in pravljic. V kraljestvo mračnih skrivnosti, ki burijo našo domišljijo, da se lahko ustrašimo že lastne sence, in kjer naletimo tudi na našo preteklost. Na utrinke življenja naših prednikov. Na življenje, kakršno je izginilo že pred tisoče, če ne milijone let. Zato smo, da bi potešili svojo radovednost, pokukali v jamske sisteme v Evropi – in zanimalo nas je tudi, koliko nam bo pogled v svet teme olajšal denarnico.

Postojnska jama: sprehod po eni izmed naših največjih naravnih znamenitosti, skozi katero nas vsaj del poti lahko pelje poseben vlakec, nikakor ni poceni zabava. Pogled v svet veličastnih kapnikov in kamnitih obokov, kjer je svoj dom našla človeška ribica, ki si je v ljudski domišljiji nadela podobo zmajevega mladička, nas bo namreč olajšal za skoraj 23 evrov. Otroke, dijake in študente pa nekoliko manj.

Altamira: jama na severu Španije, ki je s svojimi stenskimi poslikavami živali, ki pričajo o življenju ljudi ledene dobe, že leta 1972 pridobila mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine, je vrata za obiskovalce dokončno zaprla že pred enim desetletjem. Izdihani ogljikov dioksid gruč obiskovalcev je namreč preveč škodoval slikarijam, ki jih nekateri imenujejo kar Sikstinska kapela umetnosti paleolitika. Vseeno pa lahko pokukamo v njen svet in si za tri evre ogledamo njeno repliko ter se sprehodimo skozi muzejsko razstavo.

Eisriesenwelt: za ogled največje ledene jame na svetu, ki je v avstrijskih Alpah in katere jamski sistem je dolg več kot 42 kilometrov, bomo odšteli devet evrov. Seveda pa si lahko malce energije prihranimo, če se namesto peš vzpona odločimo za vožnjo z žičnico – kar pa nas bo olajšalo za dodatnih 11 evrov.

Dan yr Ogof: za obisk enega največjih naravnih draguljev Velike Britanije, velški (waleški) jamski sistem, boste plačali dobrih 17 evrov. A z vstopnico boste lahko raziskali še devet drugih zanimivosti, od muzeja in parka dinozavrov do jame, v kateri so odkrili 42 človeških okostij, večino iz časa bronaste dobe.

Deli s prijatelji