NA KOŽO

Počasni posnetek

Objavljeno 29. junij 2017 00.35 | Posodobljeno 29. junij 2017 00.36 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Dobro jutro! Svetovna nogometna zveza se je zbudila 30 let za Američani.

Blagič se tistemu, ki se drži z Ronaldom! je dahnil naš šestletni nogometni navdušenec na začetku prenosa prve tekme pokala konfederacij med Portugalsko in Mehiko. Občudovanje je seveda veljalo malčku, ki ga je doletela čast, da se je lahko s kapetanom evropskih prvakov z roko v roki sprehodil na zelenico v Rusiji.

Veš, ko sem bil jaz kot ti, smo oboževali pa nekega drugega fuzbalerja, sem razložil sinu in mu na youtubu izbrskal driblinge in gole enega in edinega (zame). Diega Armanda Maradone. Kajpak sva si ogledala tudi njegov zadetek, ko je na SP v Mehiki leta 1986 zabil gol Angležem – z roko. Sodnik goljufije menda ni videl, gol je priznal, Argentinec je res odlično zaigral glavco. Pozneje, potem ko je osvojil naslov svetovnih prvakov, je strelec dejal, da je bil famozni gol dosežen malo z glavo Maradone in malo z božjo roko.

No, po novem nogometnim božanstvom in drugim žogobrcarjem na najvišji ravni takšno goljufanje ne bo več omogočeno. Najmočnejša svetovna športna organizacija je prav na omenjeni tekmi v Rusiji prvič na podlagi takojšnjega pregleda počasnega posnetka razveljavila nepravilno dosežen gol (Portugalca Pepeja). Končno, bi lahko rekli glede na visokorazvito tehnologijo in priljubljenost nogometa ter količino denarja – največ – ki se suče v tej igri.

Prav neverjetno je, kako dolgo so veljaki čakali z uporabo počasnega teve posnetka. Izumljen je bil namreč daljnega leta 1956, v športu pa so ga kot pomoč sodnikom na igrišču najprej začeli uporabljati v ligi ameriškega nogometa NFL (leta 1986), nato v ameriški hokejski ligi NHL (1991), v ameriški košarkarski ligi NBA (2002), na teniškem turnirju v Wimbledonu (2006) in drugih športih. Šele dobrih trideset let za Američani se je zbudila tudi vrhuška svetovne nogometne zveze Fifa.

Super za pravico, toda kaj po uveljavitvi počasnega posnetka sploh še ostane nam, milijonom navijačev-sodnikov-selektorjev po vsem svetu? Do zdaj smo lahko po tekmah na dolgo in široko in strastno razpravljali o krivicah, ki so jih fuzbalerjem in klubom storili kratkovidni sodniki, zdaj pa nas čakajo le še neskončne debate: čigav bog je pravi, moj ali tvoj, Messi ali Ronaldo.

Deli s prijatelji