LETO 2011

Počasna gospodarska rast kriva za nizko letno inflacijo

Objavljeno 29. december 2011 14.19 | Posodobljeno 29. december 2011 14.25 | Piše: Mi. S., STA

Podatek o inflaciji v letu 2011 kaže na nadaljevanje umirjenih inflacijskih gibanj.

LJUBLJANA – Ob vplivih iz tujine je gibanje cen letos zaznamovala predvsem šibka gospodarska aktivnost v Sloveniji, so objavo državnega statističnega urada, da medletna inflacija v letošnjem letu znaša dva odstotka, komentirali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj.

Višino in gibanje inflacije so letos pomembno zaznamovala gibanja cen na mednarodnih trgih, predvsem višje cene energentov in na začetku leta tudi hrane, je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Skromna gospodarska rast

Višje cene energentov so tako k letošnji inflaciji v Sloveniji prispevale okoli 0,9 odstotne točke, prav toliko tudi višje cene hrane, so dodali. Kot so tudi pojasnili, so bili pritiski na inflacijo iz domačega okolja ob skromni gospodarski aktivnosti in odsotnosti pomembnejših strukturnih sprememb na področju regulacije cen ter davčnih sprememb, šibki.

V Umarju pričakujejo, da se bodo umirjena cenovna gibanja ob predvideni upočasnitvi gospodarske aktivnosti v Sloveniji in v celotnem evrskem območju nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Po podatkih statističnega urada medletna inflacija v letu 2011 znaša dva odstotka (lani 1,9 odstotka), evropski statistični urad Eurostat pa je zadnji podatek objavil novembra, ko je medletna inflacija v celotnem evrskem območju znašala tri odstotke, so še navedli v uradu.

Decembra nižje cene obleke in obutve

 V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin decembra v povprečju znižale, in sicer za 0,6 odstotka na mesečni ravni. Inflacija v letu 2011 je bila dvoodstotna, povprečna letna pa 1,8-odstotna, je sporočil državni statistični urad.

Letna rast cen 2,1-odstotna

V zadnjem letošnjem mesecu so se cene najbolj občutno znižale v skupini obleka in obutev, in sicer za 5,8 odstotka. Temu so botrovali predvsem decembrski popusti. Za 2,7 odstotka so bile nižje cene v skupini komunikacije, za 0,3 odstotka pri stanovanjski opremi, za desetinsko odstotka pa v skupini hrana in brezalkoholne pijače, alkoholne pijače in tobak ter zdravje.

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v decembru prav tako negativna, in sicer v višini 0,5 odstotka. Letna rast cen je bila 2,1-odstotna, prav toliko pa je znašala povprečna 12-mesečna inflacija.

Deli s prijatelji