NA KOŽO

Poberite že ta denar!

Objavljeno 12. januar 2014 23.45 | Posodobljeno 12. januar 2014 23.45 | Piše: Rok Tamše

Bogati nogometni klubi še vedno čakajo na privlačna vabila iz Slovenije.

Enajstega januarja sem s prijatelji v večerni pomladanski tihoti ob vznožju slovenskih Alp ugotavljal, kako zelo se je narava letos poigrala s slovenskim smučarskim turizmom, ki ima strahotne izgube zaradi zelene zime. Snega pa še kar od nikoder. Tudi ko bo zapadel, bo prepozno, da bi rešili poldrugi mesec poslovne katastrofe. Razen če bi se sezona podaljšala do konca aprila, kar pa že meji na znanstveno fantastiko.

V tem obdobju številni normalno delujoči nogometni klubi odhajajo na zimske priprave v toplejše kraje, pretežno v Turčijo. Tam se je tovrstni športni turizem že povsem razbohotel, nogometni kampi prinašajo zelo lepe denarce že tako uveljavljeni turistični deželi. Poleti se nogometaši selijo v osrednjo Evropo, bolj in manj petični klubi iščejo oaze svežega zraka in miru za priprave na novo sezono. Takrat si med drugim roke manejo Avstrijci, ki privabijo tudi najuglednejše evropske klube, pri katerih eno drži kot pribito; namreč da denar ni problem. Ponuditi je treba le vrhunske razmere za vadbo in bivanje z nujnimi kakovostnimi pripadajočimi zadevami (hrana, zdravstvena oskrba, wellnes), pa se večdesetčlanske odprave rade volje vračajo. In to še ni vse. Že lep čas je folklora, da klube z bogato tradicijo na pripravah spremljajo njihovi navijači. Še povsem svež je spomin na lansko poletno gostovanje angleškega Leeds Uniteda, ko je v Sloveniji uživala tudi dobra stotnija njegovih zelo žejnih, a nadvse simpatičnih privržencev.

Jasno, merim na naša tradicionalna zimskošportna središča, ki so za zdaj ostala samo ali pa v glavnem to, niso pa se še znala uveljaviti tudi kot žlahtna in oblegana poletna destinacija za profesionalne športne klube. Lansko gostovanje turškega nogometnega velikana Galatasaraya na Bledu in v Lescah je morda pomenilo prvo lastovko v tem poslu, a treba bo preliti še precej znoja in dodobra pripraviti ustrezno infrastrukturo (beri nogometna igrišča), da bi lahko turistični delavci v Kranjski Gori in na Bledu junija gostili nogometaše in druge športnike iz vse Evrope. Za zdaj v tem prednjači nogometni Maribor. 

Deli s prijatelji