DEJSTVO

Pobegli fantje denar zapravili, država jim ne more nič

Objavljeno 04. maj 2012 13.03 | Posodobljeno 04. maj 2012 13.04 | Piše: A. L.

Starši so začeli postopek za pogrešane osebe, ker so otroke res pogrešali. To pomeni, da niso neutemeljeno klicali na pomoč.

Pogrešani Matic, Žan in Nace.

CELJE, KOPER – V zadnjem času se je med komentarji pojavilo precej predlogov, da bi iskalno akcijo treh mladih Korošcev Matica, Naceta in Žana morali zaračunati njim, staršem ali pa jih enostavno vpreči in jim naložiti opravljanje družbeno koristnih del. Policija pojasnjuje, zakaj to ni mogoče.

Izginotje so prijavili starši

»Dikcija 309. člena ne omogoča, da bi policija ovadila pogrešane osebe, ki so povzročile akcijo iskanja, saj one same niso neutemeljeno klicale na pomoč ali lažno sporočile, da jim grozi nevarnost, zaradi katere bi policija izvedla določene uradne postopke. Pogrešitev so namreč prijavili starši. Staršev, ki pa so prijavili pogrešanje svojih otrok, pa zagotovo ne moremo ovaditi za kaznivo dejanje, saj niso izpolnjeni osnovni znaki kaznivega dejanja, saj so dejansko pogrešali svoje otroke,« pojasnjujejo na Policijski upravi Celje.

Policisti iskali med redni delom

Dodajajo, da je njihovo neodgovorno ravnanje res povzročilo med drugim tudi nekaj stroškov, vendar točnega izračuna stroškov iskalne akcije trenutno ne morejo narediti. »Gre za ure policistov in kriminalistov, ki so med rednim delom izvajali naloge iskanja pogrešanih mladoletnih fantov. V iskanje je bilo vključeno več deset kriminalistov in policistov na območju PU Celje kot tudi PU Koper kot tudi drugje po Sloveniji, saj je bilo za njimi razpisano iskanje. Za konkretne podatke o številu udeleženih kot o stroških bi bilo treba narediti konkretno analizo oziroma študijo primera, za kar pa bi bilo treba veliko časa.«

Deli s prijatelji