MODERNO

Po življenjskega partnerja 
na splet

Objavljeno 11. avgust 2013 12.43 | Posodobljeno 11. avgust 2013 12.43 | Piše: Maja Kepic

Vsak četrti par se spozna prek spleta.

Prejšnji petek sva se s prijateljico Barbaro dobili na pivu. Že od daleč sem opazila, da vleče cigareto, čeprav je pred kratkim – bolj sebi kot meni – obljubila, da bo to grdo razvado opustila. »Sori, prižgala sem, tako sem živčna,« zamrmra, še preden mi jo uspe pozdraviti. »Kaj pa ti je?« vprašam. »Čez eno uro se dobim z enim tipom z neta!«

Pred tovrstnim spoznavanjem potencialnih partnerjev sem vedno imela predsodke, vse skupaj se mi je zdelo preveč na silo, a Barbara, ki je na spletnih klepetalnicah dejavna že več let, mi zatrdi, da me je s takšnim razmišljanjem že pri petindvajsetih povozil čas. »Vpiši se, saj ni treba, da se s kom zmeniš. Lahko bi napisala članek o tem, verjemi, to ogromno ljudi zanima!«

Odstotki ujemanja

Ker mi je bila ideja všeč, sem se zvečer vpisala na portal ona-on.com, na katerem je po mnenju moje prijateljice še najmanj »psihičev«. Okej, si rečem, in izpolnim formular (od kod sem, kaj me veseli, katere lastnosti so mi pri človeku pomembne itd.). Čeprav sem se le stežka otepla občutka, da sem prišla v ogromno trgovino, kjer fante izbiraš tako, da najprej pogledaš embalažo in se potem odločiš, ali te zanima tudi vsebina, sem bila nad obiskanostjo portala šokirana! Stran je narejena tako, da sama filtrira profile uporabnikov glede na vašo lokacijo in najprej pokaže zadetke v okolici 20 do 30 kilometrov. Ponudila mi je – 15.000 ljudi!

Stran ponuja še druge filtre, s katerimi lahko izračunate tako imenovane odstotke ujemanja. Na primer: če ne kadite, si želite športnika, ste vegetarijanka in pričakujete intelektualca, vam bo portal predlagal samo osebe, ki ustrezajo tem merilom. Podobno lahko določite vse elemente – od videza do življenjskega sloga, navad in razvad, izobrazbe in hobijev.

Nasveti za varno uporabo

1. Previdno z osebnimi podatki! V začetni fazi ne razkrivajte nobenih svojih osebnih stikov, kot so telefonska številka, naslov, kjer živite in delate, ter naslov vašega facebooka in elektronske pošte.

2. Zaupajte instinktu! Takoj prekinite komunikacijo, če se počutite nelagodno ali vas je celo strah.

3. Pazite se poročenih! Če je vaš sogovornik skrivnosten glede svojega življenja in vam o tem ne zaupa veliko, od njega ne pričakujte preveč.

4. Srečanje na javnem kraju! Ko se zmenite za zmenek v živo, naj bo to na javnem kraju, kjer je veliko ljudi. O svojih načrtih obvestite koga, ki vam je blizu, povejte mu, kje ste in kdaj se nameravate vrniti. In naj vas vmes kaj pokliče in se prepriča, ali je z vami vse v najlepšem redu.

5. Ne verjemite vsemu! Če vam kdo takoj začne zatrjevati, da vas ljubi, vedite, da o ljubezni ne ve veliko.

6. Ne posojajte denarja! Ne glede na to, kakšno zgodbo vam naplete sogovornik, pa naj bo stiska videti še tako velika. Naivnost vas lahko drago stane!

Prevladujejo 
30- do 50-letniki

»Ona-on.com je največji slovenski spoznavni portal, zdaj že z več kot 125.000 registriranimi uporabniki, ki je od 2001. do danes posredoval pri več kot 10.000 parih,« nam pove lastnik omenjene spletne strani Luka Kogovšek. Zanimivo je, da na spletnih klepetalnicah najdemo uporabnike vseh starostnih kategorij. »Demografija ne odstopa bistveno od splošne polnoletne populacije, kar pomeni, da gre za vse vrste samskih ljudi, od mladih, ki šele raziskujejo ljubezensko življenje, do starejših, ki si želijo popestriti zlata leta. Predstavniki največjih skupin so iskalci resnega partnerja za družino in ločeni, skupaj jih je več kot dve tretjini, stari so med 30 in 50 let,« doda Kogovšek.

Obiskanost portala je že nekaj let konstantna. »Uporablja ga dobra tretjina samskih uporabnikov spleta, ki so starejši od 18 let.« Vsak dan se prijavi od 50 do 70 novih uporabnikov. »Slovenci se, podobno kot drugod, zdaj najprej odločijo za internet, ko raziskujejo možnosti za novo ljubezensko zvezo. Raziskave kažejo, da se prek spleta spozna kar od 25 do 30 odstotkov vseh novih parov,« pove sogovornik. Največ je uporabnikov s srednjo šolo (65 odstotkov), ki so zaposleni (58) in zaslužijo do 730 (27) oziroma do 1100 evrov (23) na mesec.

750.000 evrov na leto

Uporaba večine spoznavnih portalov je deloma plačljiva. »Na ona-on.com so brezplačni registracija, objava zasebnega oglasa, slik in videov, prejemanje predlogov kandidatov in pregledovanje profilov drugih uporabnikov ter omejen obseg komunikacije, plačljive pa so neomejena komunikacija (e-pošta, IM-klepet, voščilnice, klepetalnica, kmalu tudi avdio- in videozmenki) ter druge napredne storitve. Mesečna članarina znaša 19 evrov,« pove Luka Kogovšek, lastnik omenjenega portala, za katerega skrbi sedem redno zaposlenih. Letos s članarinami, oglaševanjem, dogodki in sponzorstvi načrtujejo okoli 750.000 evrov prihodkov.

Trikrat posredovala policija

Kljub navdušujočim številkam se je treba zavedati, da se številni na spletu predstavljajo v lepši luči, kot je ta v resnici. Kako nadzorujejo takšne profile, vprašam sogovornika. »Razvili smo tehnološka orodja in uredniška merila, s katerimi odkrijemo okoli 98 odstotkov lažnih profilov.« Pri tem jim pomaga tudi jezik, meni Kogovšek, saj je slovenščina za spletne goljufe iz tujine velika ovira. »K odkrivanju prispevajo tudi uporabniki, ki prijavijo lažne profile, te nato pregledamo ter izdamo ustrezna opozorila – ali pa jih preprosto izbrišemo. Poleg tega so vsi profili uredniško pregledani – vsaka slika, video, predstavitev in opis,« pove Kogovšek.

Če se zgodi, da uporabnike kdo nadleguje z več različnih profilov, lahko to prijavijo tehnični podpori spletne strani, ki nato ukrepa. »Od leta 2001 do danes se je le trikrat zgodilo, da smo morali IP-številko katerega uporabnika posredovati policiji, pa še to bi lahko rešili drugače, če bi se prijavitelji najprej obrnili na nas,« trdi sogovornik.

Zgodba o uspehu

»Katra (27) je bila na ona-on.com že precej dolgo, preden sva se spoznala. Prijavo na portal ji je svetovala njena sestra. Katra ni iskala resne zveze, prijavila se je zato, da spozna nov krog ljudi. Jaz sem se prijavil zaradi zanimanja za način delovanja sistema, ki je postavljen za komunikacijo med člani portala. Če sem hotel videti, kako deluje, sem se moral prijaviti. In če sem se že prijavil, sem vpisal tudi svoj pravi profil. Bil sem tisti, ki je poslal prvo sporočilo Katri, in sicer na valentinovo leta 2007. Na zmenek sem šel le z njo, pred tem sva se pa dodobra spoznala prek različnih načinov komuniciranja. Na koncu je bil telefonski pogovor tisti zadnji korak za dokončni prestop iz virtualnega v pravi zmenek. Že isti dan sva se srečala in iskrica je preskočila 19. 2. 2007,« je povedal 35-letni Gašper.

Spoznavni dogodki

Ena od možnosti, kako simpatijo, ki ste jo spoznali prek spleta, srečati v živo, je tudi ta, da se udeležite spoznavnega dogodka, v Sloveniji jih je vsako leto okoli 60. »So zelo različni, od hitrih zmenkov z 20 udeleženci do največjega zmenka na slepo v Sloveniji z več kot 1000 ljudmi,« pove Kogovšek. Lani se je vseh spoznavnih dogodkov portala ona-on.com udeležilo okoli 5000 ljudi.

In kakšen je bil zmenek moje prijateljice? »No ja, to ni bilo to. Na fotografiji je bil videti bolje kot v resnici,« prizna Barbara, a v isti sapi doda, da je to ni preveč potrlo. »Kemija se lahko zgodi že z naslednjim, dobiva se v sredo,« se še nasmehne ob požirku hladnega. 

Deli s prijatelji