NA KOŽO

Po zdravila 
k mesarju

Objavljeno 13. april 2017 00.35 | Posodobljeno 13. april 2017 00.36 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Bolnik mora iz lekarne napol ozdravljen, je svetoval legendarni Janez.

Dušan Malovrh.

O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, žebrajo v reklamah za arcnije na radiu in teve.

Ja, po navadi pridem v lekarno po aspirin ali lekadol, a moram za to, da kupim eno škatlico brez recepta, poslušati vse tegobe stranke pred mano: sin ima mozolje, a potrebuje žavbico, ki ne draži oči, hčerki se lomijo nohti, da jih spuca, nuca čistilo, ampak blago, mama potrebuje kake balastne snovi, zame pa pomirjevala brez stranskih učinkov, prosim. Ne rečem, da mi ne grejo na živce takšna četrturna lekarniška posvetovanja, še zlasti, kadar mi iz nosa že curlja in v grlu prasketa. 
Ampak svetovanje o zdravilih in njihovih učinkovinah je poleg mešanja zvarkov in prodajanja, pardon, izdajanja zdravil, pač ena glavnih dejavnosti lekarnarjev. No, je bila, kajti berem, da od 1. marca ponekod na Štajerskem nasvete posebej zaračunavajo – cirka 28 evrov za 20 do 30 podkovanih minut s farmacevtom.

Ljudje se čudijo, eni so ponoreli, za zdaj sicer le na forumih, da ne bo pomote, drugi že napovedujejo bojkote, svetujejo nakup v tujini in na spletu. Razumljivo, vajeni smo (bili) prijaznih farmacevtov, kot je bil denimo legendarni Kristan iz Logatca, članek o njegovi lekarni bo objavljen v prihodnji številki naše četrtkove priloge Turistična tribuna. Gospod mr. ph. Janez je vedno govoril, da mora bolnik oditi iz lekarne že napol ozdravljen. In da ni dovolj le kemija, tudi čustva so pomembna. Ampak ti časi in čustva so očitno minili.

»Moja« lekarna svetovanja zaenkrat še ne zaračunava, če pa bodo vsi monopolisti s cenami ovrednotili tudi svoje poslanstvo in sklenili kartelni dogovor, je treba trg z arcnijami liberalizirati: naj jih bo čim več na voljo v čim več štacunah, obvezno seveda tudi na pošti. Menda je tako marsikje v belem svetu. In potem bomo videli, kaj, komu in po koliko bodo še svetovali. 
Na koncu nam bo res ratalo vseeno, ali bomo tablete kupovali od snažne in posvečene magistre ali od mesarja. Skupaj s kilo govejega in parom hrenovk. Pa še čakali bomo manj. 

Deli s prijatelji