ODREDBA

Po Zalarju je Štefaneca premagal še Fišer

Objavljeno 28. maj 2015 18.57 | Posodobljeno 28. maj 2015 18.57 | Piše: STA, T. L.

KPK mora umakniti poročilo o imenovanju Škrleca tudi v delu, ki se nanaša na Fišerja.

Predsednik KPK Boris Štefanec.

LJUBLJANA – Upravno sodišče je z začasno odredbo naložilo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da s svoje spletne strani umakne tudi zaključne ugotovitve o imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca v delu, ki se nanašajo na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, so potrdili pri KPK. Ob tem so pojasnili, da bodo del poročila s spletne strani umaknili v petek, se bodo pa na odločitev upravnega sodišča pritožili na vrhovno sodišče.

Komisija je po začasni odredbi upravnega sodišča že pred časom morala umakniti tudi del poročila, ki zadeva nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Tudi v tem primeru se je na odločitev sodišča pritožila.

Na vrhovnem državnem tožilstvu bodo najnovejšo odločitev upravnega sodišča komentirali na petkovi novinarski konferenci. V vabilu nanjo sicer navajajo, da sodišče v začasni odredbi ugotavlja, da se škoda, do katere prihaja zaradi trajajočega posega v čast in dobro ime, stopnjuje in postaja težje popravljiva.

»Z umikom upravno sodišče začasno, do pravnomočne odločitve v tej zadevi, relativizira avtoritativnost ugotovitev KPK in omejuje škodo, ki nastaja generalnemu državnemu tožilcu in tožilstvu,« so zapisali.

KPK je namreč 10. aprila sporočil, da so pri nadzoru imenovanja Škrleca ugotovili, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno. Tako Zalar kot tudi Fišer sta zaradi poročila vložila tožbo. Oba sta sodišču tudi predlagala, naj do končne odločitve protikorupcijski komisiji naloži začasen umik objave poročila s spletne strani. V delu, ki se nanaša na Zalarja, je komisija poročilo že umaknila.

Deli s prijatelji