PREOBRAZBA

Po totalki je čudežno shodil in postal pevec

Objavljeno 03. marec 2015 08.02 | Posodobljeno 03. marec 2015 08.03 | Piše: Roman Turnšek
Ključne besede: Jan Knez

Janu Knezu se je življenje po hudi prometni nesreči obrnilo na – bolje.

Z novim nosom se, kot pravi, počuti povsem drugače. Foto: Osebni arhiv

FRAM – Življenje piše zgodbe. Vsaka je drugačna, a vsaka tudi po svoje zanimiva, pa naj bo vesela ali žalostna. Devetinštiridesetletni Jan Knez iz Morja pri Framu ima za seboj pestro in nenavadno pot.

Nesreča za ovinkom

Poleti pred 13 leti se je odpravil na dopust na Hrvaško. Med vožnjo iz Ljubljane proti Postojni se je zaradi prijateljevega klica odločil narediti ovinek in se ustaviti pri njem na kavi. Toda pri avtocestnem izvozu za Kozino je vanj trčila voznica, ki je pred njim izsilila prednost. To je zadnje ter obenem vse, česar se Jan še spominja v zvezi z nesrečo. Vse drugo je slišal od drugih. Zaradi silovitega udarca je izgubil zavest in se zbudil šele v bolnišnici v Ljubljani. Od avtomobila je ostal le zmečkan kup pločevine, Jan pa je imel zlomljena tri ledvena vretenca, hudo poškodovan živec, pretres možganov, zlom nosu in poškodbe na obrazu. Številni pregledi so trajali mesece.

»Nisem hodil, saj niti sedeti nisem mogel. Opravili so mi EMG-preiskave in ugotovili znake senzorne polinevropatije ter spremembe v genskih mišicah. Magnetna resonanca je pokazala stanje po kompresijskem zlomu treh ledvenih vretenc v področju od L1 do L5, občutno je bila vidna tudi zožitev spiralnega kanala in spremembe na vretencih,« pripoveduje. Operirali so ga, travmatolog mu je po nekaj tednih predpisal fizioterapijo. Če ne bo izboljšanja, bosta potrebna nov poseg in stabilizacija zgornjega dela hrbtenice, so mu rekli.

Eno leto za noge

»Bil sem psihično na dnu, padal sem v depresivna stanja. Čeprav so bili ob meni ljudje, sem se počutil samega, zato sem dobil tudi pomoč psihologa. Kljub terapijam in operacijam se stanje ni zadovoljivo izboljšalo, stopnjevale so se bolečine v hrbtu, medenica je bila nagnjena nazaj, stegenske strukture zakrčene. Po petih mesecih sem moral znova na poseg. Čez en mesec se mi je začelo stanje izboljševati, a še vedno premalo in prepočasi. Zdravniki so molčali, zaradi česar sem bil zaskrbljen, saj sem bil star komaj 40 let in si invalidnosti nisem hotel niti predstavljati. Specialisti so mi namreč omenili, da obstaja nevarnost, da ne bom več hodil.«

Po številnih nadaljnjih preiskavah so ga napotili na rehabilitacijo v Sočo, kjer so se zanj izjemno zavzeli. Po nekaj tednih se je začelo stanje spreminjati, kazali so se prvi znaki izboljšav, a na noge se še vedno ni mogel postaviti. Dodatno, psihično oviro je pomenilo dejstvo, da ni imel podpore domačih. »Oče in mama mi tega nista mogla dati, šest let pred nesrečo sem se razvezal od žene. Imam dve hčeri, ki sta takrat bili še šolarki, živeli smo 120 kilometrov narazen. Spodbujali pa so me prijatelji, in za to sem jim hvaležen,« nadaljuje.

Približno po enem letu se je začel s pomočjo bergel postavljati na noge, po odpustu je šel najprej v zdravilišče, nato v domačo oskrbo. »Ko sem prišel končno domov, sta mi ob strani stala prijatelja Mojca in Tine. Vsak dan sta prišla, mi postorila vse, česar nisem mogel sam, ko pa sem bil v toplicah, sta skrbela za stanovanje,« je še dandanes hvaležen. Dve leti je hodil z berglami, po treh letih pa se je končno zgodilo – znova je začel popolnoma samostojno hoditi. A v njegovem življenju se je tedaj spremenilo še marsikaj drugega.

Slavni inštruktorji

Komercialist, ki je imel trgovino z živili v domači Slovenski Bistrici, se je pred tremi leti malce iz dolgočasja, malce pa iz radovednosti prijavil v oddajo Spremenimo življenje, ki jo je na TV Slovenija vodila Zvezdana Mlakar. Med številnimi prijavljenimi kandidati je bil izbran, da bo s pomočjo strokovnjakov spremenil življenje.

Med drugim si je zaželel postati pevec, shujšati za 10 kilogramov in si dati kirurško popraviti nos, poškodovan v prometni nesreči. Zadnjega si je želel tudi zaradi težav z dihanjem.

Pod vodstvom strokovnjaka za fitnes Maria Sombolca in strokovnjakinje za prehrano Savine Atai je Janova shujševalna preobrazba potekala v živo pred televizijskimi kamerami. Po enem mesecu pa mu je ekipa s snemanja pripravila presenečenje: z avtomobilom so ga peljali na naslov v Ljubljani, in ko je pozvonil na vratih, je odprl nihče drug kot naš znani pevec in pedagog solo petja Nace Junkar, ki ga je vzel v uk. Nato ga je sprejel še lepotni kirurg dr. Matic Fabijan ter mu brezplačno operiral nos. »Operacija je potekala v živo v oddaji Dobro jutro. Pod narkozo sem bil od 8. do 15. ure. Težko je bilo še ves mesec po posegu, vendar sem potrpel, saj sem si tega zelo želel. Mnogi me sprašujejo, zakaj sem se odločil za vse to. Če sem se po prometni nesreči drugič rodil, se želim spremeniti tudi v nekaterih drugih stvareh in na novo zaživeti,« pojasni Knez.

Decembra 2013 je dočakal prvi javni pevski nastop na nacionalki in odtlej se ukvarja z glasbo. Ustvarja skladbe, ima jih že sedem, dve z avtorskim tekstom. Letos bi rad izdal zgoščenko z 12 skladbami – to si bo podaril za abrahama. Na Goričkem, kjer ima majhno kmetijo, načrtuje pridelovanje bio sadja, zelenjave in zelišč. A največ mu pomeni glasba.

Jan Knez je opozoril nase tudi nedavno, ko je zaradi krize in razmer v politiki protestno zapel pred slovenskim parlamentom. A to še ni vse – vtihotapiti se želi med poslanske klopi in tam protestno zapeti še predstavnikom slovenskih državljanov.

»Nekateri od tistih, ki vedo za mojo idejo, so prepričani, da gre zgolj za poskus opozarjanja nase, vendar bi rad le izrazil svoje mnenje,« odgovarja kritikom. Morda mu v hram demokracije niti ne bo tako težko vstopiti. Nekoč je namreč tam že bil – v službi, in sicer kot vodja strežbe v restavraciji državnega zbora. Poti v parlamentu torej dobro pozna... 


Deli s prijatelji