POLITIKA

Po štirih tednih bo 
skoraj konec krize

Objavljeno 15. april 2013 13.28 | Posodobljeno 15. april 2013 13.30 | Piše: Jadran Vatovec

Politika za zdaj igra protikrizni ristanc: skok naprej, dva nazaj.

Franc Bogovič in Mihael Prevc: bo mediatorska sposobnost SLS rešila Slovenijo iz zadrege (foto: Tomi Lombar, Delo)?

LJUBLJANA, NIKOZIJA – Parlamentarne stranke so odločanje o ustavnih spremembah preložile za štiri tedne. Bogovičev SLS je namreč predlagal, predsednik državnega zbora Janko Veber pa je s strinjanjem vseh poslanskih skupin do 7. maja ustavil parlamentarno usklajevanje o predlaganih spremembah. Mednarodnim trgom smo s tem sporočili, da fiskalnega pravila kljub vsemu nismo (za)vrgli v koruzo, je zadovoljen ugotovil predsednik SLS Franc Bogovič. Nekateri so ga zato že razglasili za mediatorja strankarskega prizorišča.

Še preden sta SLS in Veber storila, kar sta, pa je bilo vsakomur žal jasno, da bi se, če bi se naša strankokracija na vrat na nos odrekla zlatemu fiskalnemu pravilu (v skladu s tem pravilom naj bi bili vsi proračuni, ki jih bodo predlagale prihodnje slovenske vlade, samo še uravnoteženi ali v presežku), še naprej poslabševale mednarodne bonitetne ocene za Slovenijo, naše banke in naša podjetja. Tega se zavedajo prav vsi naši politiki. Kljub temu pa Pozitivna Slovenija (PS) in SD nočeta, da bi uveljavitev zlatega fiskalnega pravila na vladne odločitve vplivala »že« leta 2015. »Da zapišemo v ustavo nekaj, česar ne moremo izvajati, nam ne bi prav nič koristilo,« pravi premierka mag. Alenka Bratušek, ki sicer niti ne poskuša zanikati, da so donosi na slovenske obveznice po njenem obisku v Bruslju še bolj skrb vzbujajoče poskočili navzgor. Ker finančnih trgov ni mogoče preslepiti z lepimi frazami.

Pomagali ji niso niti plonkceglci

Res je, nekaj optimizma je Bratuškova v minulem tednu poskušala ponuditi tudi v intervjuju za CNN (v pogovoru z Richardom Questom, voditeljem oddaje Quest means business): »Slovenija zagotovo ni Ciper, Slovenija absolutno ni Ciper. Jaz verjamem, da zmoremo in da bomo sami rešili svoje probleme. Mi vemo, kako, in bomo. Nadaljujemo konsolidacijo javnih financ, nadaljujemo privatizacijo in slabo banko.« Ne, ni bila prepričljiva. Pomagali ji niso niti plonkceglci, ki jih je razkrila, ko jih je med intervjujem poskušala skrivati za cvetličnim loncem. Zoprno.
In ne gre samo za zlato fiskalno pravilo in za nekoliko drugače zastavljeno slabo banko. Gre tudi za spreminjanje zakona o slovenskem državnem holdingu. Mednarodna finančna javnost nas zelo nezaupljivo opazuje, politiki pa se še kar igrajo grško-ciprsko različico protikriznega ristanca: en skok naprej, dva skoka nazaj, en skok v stran ...

Je pa zato vlada premierke Bratuškove v četrtek res določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o slovenskem državnem holdingu in ga poslala v državni zbor, kjer naj bi ga sprejeli po nujnem postopku. Zakaj? Ker se ji nekatera določila Janševega zakona o slovenskem državnem holdingu zdijo nekoliko dvoumna in ker meni, da bi lahko v praksi povzročila odmik od gospodarnega upravljanja državnih naložb. Zato želi iz 38. člena ZSDH izbrisati alineo o izvedbi dokapitalizacije SDH z nepremičninskim premoženjem Republike Slovenije, zato bi rada podaljšala zakonski rok za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami itn. Finančni trgi tega (še) ne komentirajo. Bodo pa. Brez skrbi.

Deli s prijatelji