POZOR

Po snegu Sloveniji grozijo poplave

Objavljeno 14. december 2012 11.21 | Posodobljeno 14. december 2012 12.22 | Piše: Mo. S.

Naslednji teden se kažejo nove spremembe, vendar le v obliki dežja, kar obeta, da bo božič očitno zelen.

LJUBLJANA – Nad naše kraje prihaja obsežno ciklonsko območje, ki s seboj prinaša padavine. Te bodo v soboto najintenzivnejše v zahodni polovici države, kjer lahko pade do 60 milimetrov dežja, medtem ko bo bolj suho na vzhodu in severovzhodu, kjer bomo namerili med pet in deset milimetrov novih padavin, nam je povedal dežurni prognostnik na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko.

Toplejši jugozahodnik

Sicer pa zelo ekstremno ne bo, še pojasnjuje ter opozarja na poledico, ki bo na neprevetrenih območjih mogoča zlasti na Kočevskem, Notranjskem, Idrijskem, Cerkljanskem ter v Posočju. Kjer bo veter razpihal mrzel zrak, bo bolje, ob prihodu toplejšega jugozahodnika pa se bo dvignila tudi meja sneženja. Danes bo nekje na 800 metrov nadmorske višine, v naslednjih dneh še više.

Najvišje dnevne temperature se bodo danes dvignile do šest stopinj Celzija, ob morju do osem, sobota pa bo še toplejša. Zjutraj bo do šest stopinj, čez dan pa do devet, kar je po besedah meteorologa nekoliko nadpovprečno za ta čas, ko bi pričakovali vsaj nekoliko hladnejše dni, če ne že sneženja in bele odeje.

Dež in taljenje snega prinašata naraščanje rek

Te očitno še nekaj časa ne bo, saj bo večinoma deževalo, zaradi dviga temperature pa se bo sneg talil. Skupaj z novimi padavinami bo to povzročilo naraščanje vodotokov, bo pa vse odvisno od hitrosti taljenja, pojasnjuje Pečenko. Na vprašanje, ali bodo zaradi morebitnih poplav izdali opozorilo, je dejal, da danes ne, morda pa že v soboto, ko bo bolj jasno, kaj lahko pričakujemo.

Opozarjajo na poplave, veter in obilne padavine

Nato so si v agenciji vendarle premislili in objavili dve opozorili: »V soboto bo plimovanje morja povišano. Med 9. in 11. uro lahko morje za krajši čas poplavi nižje dele obale. V soboto popoldne bodo vodotoki na zahodu in jugu Slovenije zaradi taljenja snega in padavin predvidoma močno narasli in dosegli velike letne pretoke. Najmočneje bodo narasle reke: Kolpa s pritoki, Reka s pritoki in Vipava s pritoki. Omenjene reke lahko poplavijo predvidoma na območju pogostih poplav.«

image

                                    Alarm za soboto: veter in obilne padavine

Poleg tega opozarjajo še na močen jugozahodni veter, ki bo v višjih legah severovzhodne Slovenije (Pohorje, Goričko) lahko pihal celo s hitrostjo 100 km/h, ter na obilne padavine – po zadnjih podatkih lahko na Primorskem in Notranjskem od danes do noči na nedeljo pade do 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Snega ni na vidiku

Nedelja bo jasnejša, v ponedeljek pa se bo spet nekoliko pooblačilo, a bo večinoma suho, po nižinah pa megleno. Naslednji teden se kažejo nove spremembe, vendar pa le v obliki dežja, kar kaže na to, da bo, če seveda ne preseneti kakšna hladna vremenska fronta, božič zelen.

Vremenska obremenitev se bo stopnjevala, krepili se bodo nekateri bolezenski znaki, počutje bo slabše. Spanje v noči na soboto bo moteno, zato Arso priporoča večjo previdnost.

Deli s prijatelji