PODATKI

Po smrti brutalno pretepenega Andreja še zloraba?

Objavljeno 27. februar 2017 11.05 | Posodobljeno 27. februar 2017 11.05 | Piše: A. L.

Pojavila se je peticija, ki je zahtevala podatke o uporabniških imenih in geslih za facebook. Jim bodo ugrabili profile?

LJUBLJANA – Po smrti Andreja Cekute se je na družabnih omrežjih pojavilo več skupin. Te zahtevajo precej višjo kazen za storilca, ki sta dogodek snemala in v živo prenašala prek facebooka. Oblikovalo se je tudi več peticij, ki pozivajo k temu. Med njimi je bila ena na naslovu podpisemse.wixsite.com/podpisemse, ki pa je od uporabnika želela nekoliko (pre)več podatkov, med drugim tudi uporabniško ime in geslo za facebook. Ker ni znano, kdo se za to spletno stranjo skriva, in ker obstaja možnost, da te podatke upravljavec strani zlorabi, jo je več uporabnikov prijavilo.

Iz Si-Certa so nam sporočili: »O spletni strani smo bili obveščeni 26. 2. popoldne od več uporabnikov. Ker je stran zahtevala uporabniško ime in geslo za facebook, s katerima je mogoč prevzem facebook profilov uporabnikov, smo prosili gostitelja strani, naj jo odstrani. To so po nekaj urah tudi storili. Uporabnike opozarjamo, naj ne vpisujejo gesel za dostop do spletnih storitev v namen 'preverjanja identitete', saj ni povsem jasno, kdo te podatke upravlja, zakaj jih zbira in kako jih bo hranil. Poudariti moram, da smo se odzvali izključno zaradi mogoče kraje gesel in ne zaradi vsebine ali ozadja peticije, ki je seveda predmet svobodnega izražanja mnenj.«

Če ste oddali podpis na omenjeni spletni strani in vnesli podatke vključno z geslom, vam svetujemo, da ga zamenjate.

Deli s prijatelji