PREMAJHNO ŠTEVILO MALČKOV

Po skoraj 70 letih konec vrtca Na hribčku

Objavljeno 01. avgust 2017 16.48 | Posodobljeno 01. avgust 2017 16.48 | Piše: Oste Bakal

Zaradi premajhnega števila malčkov so zaprli enoto na Janževem Vrhu Starše boli to, da občina na njihove otroke gleda zgolj kot na strošek.

Vrtec je krajanom pomenil veliko več kot le vzgojno-izobraževalno ustanovo. Foto: Oste Bakal

JANEŽEV VRH – Petek je bil precej žalosten dan za prebivalce Janževega Vrha. Po 68 letih je svoja vrata zaprl vrtec Na hribčku. Devet otrok, ki ga je obiskovalo v preteklem šolskem letu, je skupaj s starši in vzgojiteljicami Sabino, Betko in Tajdo še zadnjič preživelo čudovito in dogodivščin polno popoldne, za konec pa jih je turistični vlakec družbe Radgonske gorice še odpeljal do Radencev, kjer so si prislužili velike kepice sladoleda. »Žal to ni bil samo zaključek tega šolskega leta, ampak tudi slovo od vrtca, ki je poleg čudovitega okolja in gibalnega prostora ponujal zmeraj polno pozitivne energije, otroškega smeha in prijaznih vzgojiteljic. Zaradi njih so se otroci veselili čisto vsakega dne v vrtcu posebej,« je žalostno pripovedovala ena od mater, druga pa jo je dopolnila, da jo zelo boli, ker v občini na njihove otroke gledajo kot na strošek, in ne kot naložbo v prihodnost.

Devet otrok zadostuje za polovični oddelek, a če je ta edini, ne more biti na samostojni lokaciji.
Za takšen žalosten konec so se v občini Radenci odločili že lansko poletje, ko se je izkazalo, da ga bo obiskovalo le devet otrok, od skupaj 180, ki so obiskovali tudi drugi dve enoti Vrtca Radenci, Radenske mehurčke v Radencih in Grozdek na Kapeli. »Število otrok zadostuje za polovični oddelek, vendar v skladu s 33. členom Pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje v primeru edinega oddelka na samostojni lokaciji ne more delovati,« je takrat dejala ravnateljica Mihaela Stolnik Ketiš.

»Mi nimamo nič proti vrtcu na Janževem Vrhu, problem je predvsem v premajhnem številu otrok in s tem povezano ekonomsko računico. Če bi mene vprašali, bi ga obdržal, saj ima dolgo tradicijo, a kaj ko so normativi drugačni. Ob tem je v radenskem vrtcu, ki je oddaljen le tri kilometre, za cel oddelek prostih mest. Res je, da bi nekateri raje imeli svoje otroke na Kapeli, kamor gredo pozneje v šolo, a ne vidim težav, saj je vse skupaj zelo blizu in problemov ne bi smelo biti,« pa nam je povedal radenski župan Janez Rihtarič.

Če bi mene vprašali, bi vrtec obdržal, saj ima dolgo tradicijo, a kaj ko so normativi drugačni.

Zelo žalostno je, da so vinorodni hribčki na Janževem Vrhu in okolici tako demografsko ogroženi. Prebivalstvo se močno stara in otrok je vedno manj. Kot nam pove ena od babic otrok z Janževega Vrha, se ena njihovih najbolj znanih in priznanih krajank, Mimica Pelcl, rojena kot Marija Viher, gotovo obrača v grobu. Prav ona je namreč davnega leta 1949 ustanovila ta vrtec oziroma bila njegova ravnateljica in vzgojiteljica, zdaj pa ga, dve leti po njeni smrti, zapirajo. Kaj bo zdaj s stavbo, ki je last države, se ne ve, jasno pa je, da je krajankam in krajanom Janževega Vrha vrtec pomenil veliko več kot le predšolsko vzgojno-izobraževalno ustanovo! N

 

 

Deli s prijatelji