VELENJSKO JEZERO

Po Škalah je lomastil mastodont

Objavljeno 28. oktober 2014 17.59 | Posodobljeno 28. oktober 2014 18.06 | Piše: Jože Miklavc

Na Velenjskem jezeru plavajo štiri kupole, ki so pravzaprav muzej.

Tako je bilo nekoč. Foto: Jože Miklavc

Štiri kupole na Velenjskem jezeru, originalni projekt Vodno mesto industrijskega oblikovalca Elvisa Halilovića in Mladinskega centra Velenje, ki je bil predstavljen v sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 ter nameščen na gladini tega udorninskega jezera, nastalega kot posledica izkopavanja premoga, so konec letošnjega poletja postale tudi razstavišče. V inovativnih hišicah so uredili razstavo Zgodbe z dna jezera – o mastodontu in nekdanjih Škalah, ki sta jo s pomočjo Muzeja Velenje pripravili Tina Ževart in Vera Pogačar, članici društva REVIVAS Škale, postavil pa jo je Mladinski center Velenje.

Kdaj se je potopila cerkev svetega Jurija, ni natančno znano (v bistvu se je prej porušila, teren pa je zdrsel v dolino in pozneje v vodo). Znani pa so ključni datumi; 9. avgusta 1949 se je zrušil obok, zvonik pa je bil načrtno miniran septembra 1951. Leta 1964, torej pred 50 leti, so delavci Premogovnika Velenje, ki so skrbeli za odpravljanje posledic zaradi udiranja po rudarjenju, urejali strugi potokov Lepene in Sopote, ki sta zaradi ugreznin spreminjali vodotok. Pri zemeljskih delih na območju nekdanjega središča vasi Škale so naleteli na okostje mastodonta (zabeleženi so trije datumi naključnih najdb; 1. 8. 1964, 14. 9. 1964 in 22. 10. 1964, po teh odkritjih je sledilo strokovno izkopavanje, ki je trajalo do 16. 11. 1964), nam je osvetlila nekaj zgodovine Vera Pogačar ob obisku te nenavadne razstave na vodi.

Pletna na elektriko

V spomin na dogajanje v zvezi z nekdanjim lepim krajem Škale – ki je danes ena vitalnejših krajevnih skupnosti ter vasi v okviru Mestne občine Velenje – so krajani v sodelovanju z MOV in njenimi institucijami opravili pomembna dela ter mu povrnili pomembno vlogo in vitalne funkcije krajevne samouprave. Med aktivna društva spada tudi inovativno društvo REVIVAS, ki ga kot skupino zagnanih sokrajanov vodi Vera Pogačar, prejemnica priznanja za prostovoljko leta 2012 v MO Velenje v starostni skupini nad 30 let. Na temelju odmevnega projekta Vodno mesto, ki je plavajoči plato s štirimi sferičnimi polkroglami iz lesa in prosojnih materialov, so konec letošnje poletne sezone uredili razstavo Zgodbe z dna jezera – o mastodontu in nekdanjih Škalah, ogled pa je možen le s prevozom s pletno z električnim pogonom.

Plovilo upravlja in izvaja prevoze Klub vodnih športov Velenje, nakup pa je omogočila Mestna občina Velenje kot prispevek k razvoju turistične dejavnosti na degradiranem, zdaj revitaliziranem področju velenjskih jezer. V treh kupolah se lahko sprehodite skozi zgodovino Škal in zaselkov, ki so v drugi polovici 20. stoletja izginili in so jih zalila jezera. Največji poudarek je dan nekdanjemu središču vasi Škale z mogočno cerkvijo svetega Jurija, sejmiščem, dvema šolama in drugimi poslopji. Predstavljene so podobe nekdanjih zaselkov Škal, Pleterij in Ležna, ki sta skupaj s Škalskim hribom danes nekje na dnu Velenjskega jezera; no, pa tudi območje Brezovega, Perkavza, Rudolfšahta in Deberce, ki deloma še obstajajo, a tam ni več hiš.

Četrta kupola je v celoti posvečena mastodontu; opisu te ogromne živali, ki je živela v Šaleški dolini pred 1,8 milijona leti, najdbam okostij pred natanko 50 leti v Škalah ter opisu zbirke ostankov mastodonta v Muzeju Velenje na velenjskem gradu.

Deli s prijatelji