NOVI OBRAZI

Po sagi s kandidati za Evropsko komisijo Židan (SD) nad poslovnik vlade

Objavljeno 22. oktober 2014 10.36 | Posodobljeno 22. oktober 2014 10.53 | Piše: A. K.

Iskanje slovenskega komisarja je napelo odnose v koaliciji, od opozicije je slišati različne očitke.

Dejan Židan.

LJUBLJANA – »Te dopisne seje vlade so res huda napaka. Mi bomo jutri kot ministri Socialnih demokratov predlagali spremembe poslovnika o delu vlade, da ne bo več dopisnih sej, ko ni mogoče, da se ministri pogovorimo in dosežemo soglasje,« je prvak SD Dejan Židan sinoči v oddaji Odkrito na nacioanlni televiziji napovedal današnji ukrep. Do ideje je prišlo zaradi dopisnih sej, na katerih je vlada v preteklih tednih določala kandidate za evropske komisarje. Spomnimo, bivša premierka Alenka Bratušek je danes zaradi tovrstne seje tudi v postopku Komisije za preprečevanje korupcijeimage, ni pa evropska komisarka.

Mineva mesec dni od imenovanja vlade. Iskanje slovenskega komisarja je napelo odnose v koaliciji in sprožilo vprašanje, ali bo ta zdržala mandat in izpeljala bruseljska navodila. S kakšnimi težavami se medtem ubada opozicija, potem ko je Janša ostal brez mandata in Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) brez komisarke?

Razočarana nad kadri

Alenka Jeraj, podpredsednica SDS, je povedala: »Tudi ta vlada očitno ne bo stabilna, kar ni v redu, ker Slovenija potrebuje stabilno vlado. Pričakujemo, da bomo hitro videli kakšne rezultate.« Luka Mesec, predstavnik Združene levice (ZL), meni, da je vlada Mira Cerarja snedla besedo. »Obljubljali so, da bodo politiko napolnili novi obrazi, po mesecu in pol pa je jasno, da vsebina ostaja ista. Obljubljajo, da nas bodo potegnili iz krize, a je jasno, da se to ne bo zgodilo,« pravi.

Ljudmila Novak iz NSi meni, da vlada Mira Cerarja dela prepočasi. »To se pozna tudi v parlamentu. Vrtimo se vedno okoli enih in istih kadrovskih tem, manj pa o samih zakonodajnih predlogih,« je povedala. Razočarana je nad kadri. »Novi obrazi niso vedno najboljša rešitev,« dodaja. Beseda je nanesla tudi na dve ministrstvi, ki sta brez ministrov. Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine ZaAB, poudarja, da so vladi obljubili, da ji bodo dali 100 dni miru.

»Začetne korake je treba razumeti«

Prvak DeSUS Karl Erjavec je na očitke vladi povedal, da morajo novi obrazi proučiti zakonodajo in da je treba malce potrpljenja ter da bo zakonodaja prišla v državni zbor (DZ). »Začetne korake je treba razumeti,« dodaja.

Židan, predsednik SD, pravi, da vlada deluje. »Res je, da si je pri zakonih treba vzeti nekaj več časa in so ti potem boljši,« se je branil. »Res je, da je imela vsaka vlada 100 dni miru in pošteno je, da je tudi s to vlado tako,« je dodal. Jerajeva meni, da je to, da je Slovenija brez gospodarskega ministra, velik problem. »Govorimo, da je gospodarstvu treba pomagati, obenem pa nimamo ministra in smo ga v enem letu trikrat menjali,« pravi.

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC, je bila ob izjavah prisotnih precej kritična. »Naj se zahvalim, da ste mi po 23 minutah kot predstavnici največje politične stranke dali besedo. Ta podoba, ki smo jo zgradili, je relativno izkrivljena. V vladi vsakodnevno poteka intenzivno delo. To, da smo uspeli vzpostaviti tesno koalicijsko koordinacijo, je izraz dobrega dela,« je povedala. 

Po kandidate na volitve

Violeti Bulc, ki je popravila slab vtis, ki ga je pred njo pustila Alenka Bratušek, je Kustec Lipicerjeva povedala, da je Bulčeva oseba, ki je z zaslišanjem vrnila kredibilnost Sloveniji. »Mislim, da je bil včeraj pomemben dan, da se je ta zadeva na takšen način zaključila,« je o zaslišanju Bulčeve povedal Erjavec. Möderndorfer je dejal, da se Bratuškova ni predstavila tako dobro, kot to zna, Mesec pa je bil kritičen, da gre za napačen izbor kandidatov. »O Violeti Bulc ne vemo prav veliko, zato predlagamo, da se problematizira postopek izbire in da se kandidati izberejo neposredno na volitvah.«

Deli s prijatelji