GRAJSKI PARK

Po prenovljenih stezah grajskega parka

Objavljeno 21. maj 2014 17.23 | Posodobljeno 21. maj 2014 17.23 | Piše: Andreja Žulič

V petek, 16. maja, je bil namenu svečano predan grajski park gradu Sevnica, urejen v sklopu projekta Sanacija okolice gradu Sevnica.

Foto: A. K. Baribal

Na podestu stopnic, ki iz gradu vodijo v park, so učenci Glasbene šole Sevnica pričakali prve sprehajalce parka. Kmalu zatem sta nas obiskala plemeniti Rebenburg in nadvojvoda Janez, ki sta prijetno pokramljala in nas seznanila z zgodovino gradu.

Spoznali smo sina plemenitega Rebenburga Ludvika Händla. V njihovih vlogah so nastopili Mirko Ratej, Franci Gros in Oskar Zoran Zelič, zadnji tudi režiser in scenarist igralskih vložkov, ki so deloma ponazarjali dogodek ob obisku nadvojvode Janeza iz leta 1812, ko si je ogledal čudovit park z eksotičnimi drevesi, ki še zdaj mogočna varujejo in krasijo park ob gradu. Izstopajo javorovolistne platane in rdečelistna bukev, med katerimi so na mestih, kjer zemlja najbolj izžareva svojo energijo, danes urejene energijske točke.

Zasnova parka, kakršnega smo spoznali, je nastala v prvi četrtini 19. stoletja, ko ga je kupil Janez Nepomuk Händl, ki je porušil obrambne zidove in zasul jarke. V tistem času je bil posebno razkošen, krasile so ga številne parkovne skulpture, ki so bile tej priložnosti deloma obnovljene.

Vrtnarjeva hiša in kovana ograja

Sad zadnje obnove so tudi kovana ograja, na novo obnovljen vrtni paviljon ter oskrbnikova hiša, ki stoji v kotu parka. Poimenovali so jo Vrtnarjeva hiša in zagotovo je največ domišljije med obiskovalci vzbudila ravno lepo postlana postelja v vrtnarjevi spalnici.

Ko so v znak uradnega odprtja predstavniki najbolj zaslužnih za obnovo parka prerezali vrvice belih in zelenih balonov, ki so poleteli v oblačno nebo, smo gostje pohiteli na grajsko dvorišče, kjer nas je pričakala dobrodošlica z dobrotami lokalnih pridelovalcev.

Zorjena grajska govedina

Med drugim so pridne roke stregle izvrstno pečeno zorjeno govedino, ki je na grad prišla od spodnjih sosedov, Kmečke zadruge Sevnica, ki je svoje dobrote prispevala kot podporo temu dogodku. Prav nič nas ni presenetilo, da so izdelkom njihove proizvodnje nadeli ime Grajske mesnine in v svoj logotip vnesli obrise gradu Sevnica. Kdor je bil prvič na gradu, si ga bo, zagotovo tudi zaradi teh okusnih jedi, dobro zapomnil.

V grajski vinoteki in pred njo je bilo mogoče poskusiti najboljše, kar ponujajo Štajerci in Dolenjci, združeni v Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

Lokacija za poroke

Grajsko dvorišče je bilo v celoti zapolnjeno in vzdušje je bilo zelo prijetno. Župan Srečko Ocvirk ni skrival zadovoljstva. Če si mislite, da bi zaradi zahtevnega projekta prenove želel nekaj predaha, se motite: »Že jutri bom spet na gradu,« je dejal, »na poroki.«

Grad Sevnica se namreč čedalje bolj uveljavlja kot lokacija za poroke, kar sploh ne preseneča. Izjemen ambient gradu in prikupnost parka ter veličasten pogled na Savo zagotavljajo, da bo veličastna grajska poroka zares nepozaben dogodek ne glede na to, ali bo v grajskem parku ali čudoviti poročni dvorani. Tudi v čemernem vremenu je na gradu prav romantično in domala na vsakem koraku se najde primeren kotiček tudi za selfije.

Deli s prijatelji