PRIDOBITVE ZA MALE BORCE

Po poškodbah in boleznih 
se otroci spet učijo gibanja

Objavljeno 17. marec 2017 14.47 | Posodobljeno 17. marec 2017 14.48 | Piše: Tina Horvat

Na otroškem oddelku URI - Soča so se razveselili sodobnih naprav za rehabilitacijo.

LJUBLJANA – Prav poseben dan je bil včeraj na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta URI - Soča. Marsikomu so se od ganjenosti orosile oči, ko so otroci z oddelka prejeli dve novi napravi za rehabilitacijo in se družili z vrhunskimi paraolimpijskimi športniki. Napravi je v okviru donatorske akcije s prodajo izdelkov Deluxe otrokom podarilo podjetje Lidl, veselje pa je bilo še večje, ker so ju lahko postavili v nedavno prizidane in obnovljene prostore za fizioterapijo in delovno terapijo. Za še več solza in iskric v očeh je poskrbela Nina Pušlar, ki je otrokom zapela, kako se da ujeti svoje sanje in spremeniti dan na bolje.

Uresničimo njihove sanje

Napravi bosta zagotovo marsikomu spremenili življenje na bolje. Kot je povedal generalni direktor URI - Soča mag. Robert Cugelj, so ju bili zelo veseli, saj je namen in smisel delovanja rehabilitacijskega zavoda, da bi njihovi pacienti kar najhitreje in najbolje postali čim bolj gibljivi in s tem samostojni, za to pa potrebujejo čim boljšo in čim bolj sodobno opremo.

»Oprema za medicinsko rehabilitacijo se razvija s svetlobno hitrostjo in je za dobre rezultate nujno potrebna. Žal temu razvoju ne moremo vedno slediti, zato smo za napravi seveda zelo hvaležni Lidlu,« je povedal.

Med otroki in mladostniki, ki bodo odslej pridno vadili na novih napravah za krepitev posameznih mišičnih skupin, sta tudi simpatična srednješolka Teja in komaj triletni Črt. Teja je ena od trojčic, ki se z razvojnimi težavami spopadajo že od rojstva in je v Soči trenutno na rehabilitaciji po operaciji. Obiskuje prvi letnik srednje šole in si želi biti čim bolj samostojna, zato se je nove naprave zelo razveselila. Delovanje druge naprave, poimenovali so jo Galilejo, pa nam je predstavil triletni Črt. Njegov očka je razložil, da ima deček hipotonijo oziroma pomanjšani mišični tonus, zato mora skupaj s starši ogromno časa posvetiti rehabilitaciji. Galilejo je namenjen pospeševanju mišičnih aktivnosti za paciente po poškodbah hrbteničnega živčevja.

Otroci ju potrebujejo

Otrokom, staršem in zaposlenim se je na oddelku pridružilo tudi nekaj vrhunskih paraolimpijcev in predstavilo svoje športe ter se z njimi pomerilo v njih. Žal je Veselka Pevec zbolela, so se pa dogodka udeležili Franc Pinter, Primož Jeralič in Franček Gorazd Tiršek. »Malokdo ve, koliko odrekanja in truda je potrebnega, da lahko invalidi živimo lepo življenje. Veliko lažje je, če ti kdo pri tem pomaga, zato je donacija otroškemu oddelku zelo dobrodošla. Tukaj so otroci, ki resnično potrebujejo pomoč in si zaslužijo boljše življenje,« je povedal Tiršek, ki je kot mlad fant komaj preživel hudo prometno nesrečo in kljub črnogledim napovedim danes celo hodi s hoduljami, sicer pa je svetovni prvak v športnem streljanju.

Tudi generalnega direktorja podjetja Lidl Gregorja Kosija sta se ob predaji donacije dotaknila veselje in dobra volja prisotnih otrok. »Zelo smo ponosni, da smo lahko del te res lepe zgodbe in da lahko pomagamo otrokom v URI - Soča. Že nekaj časa sodelujemo z našimi paraolimpijskimi športniki in jih podpiramo, to bomo počeli še naprej. Vemo, kako pomembno je gibanje za vsakogar, še posebno pa za te otroke, ki jih je doletela bolezen ali nesreča, in se zdravijo tukaj, na tem oddelku. Morda je danes med nami že bodoči paraolimpijski zmagovalec.«

Podjetje Lidl sicer že četrto leto zapored zbira sredstva za donacije zdravstvenim ustanovam v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet. Z defibrilatorjem za novorojenčke so obogatili že Pediatrično kliniko, z genskim analizatorjem Oddelek za otroško onkologijo UKC Ljubljana, URI - Soča pa so darovali že drugič. 

Deli s prijatelji