KRČENJA

Po pomoč do oktobra več prosilcev kot lani v vsem letu

Objavljeno 08. oktober 2012 16.59 | Posodobljeno 08. oktober 2012 16.59 | Piše: T. L.

ŠOU v Ljubljani nasprotuje vladni nameri, po kateri študenti in dijaki ne bodo več deležni posebne osebne olajšave.

Študenti (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Nad vladno napoved o odpravi več »davčnih potroškov«, med katerimi so se znašle tudi ugodnosti za študente, so ogorčeni v Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini predvideva, da študenti in dijaki ne bodo več deležni posebne osebne olajšave, ki jim jo zakon o dohodnini v različnih izvedbah zagotavlja že od uvedbe dohodninskega sistema pred 20 leti. Namero o odpravi te olajšave je ministrstvo za finance razkrilo v uvodnih pojasnilih k zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku in to, kot opozarja ŠOU, brez kakršnega koli dialoga s predstavniki študentov.

Po pomoč do oktobra več prosilcev kot lani v vsem letu

»Spomnimo se, da se je v letošnjem letu študentsko delo z zvišanjem koncesijske dajatve že podražilo. Če bo novi zakon o dohodnini sprejet, bo študentsko delo postalo še manj ugodna oblika dela za študente. Na to v ŠOU v Ljubljani ne moremo pristati, saj bo to študente, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec, še bolj odrinilo na socialni rob! V Fundaciji Študentski tolar, ki deluje pod okriljem ŠOU v Ljubljani, ugotavljajo, da je socialno ogroženih študentov iz leta v leto več in da se njihovo število tudi letos povečuje. Za pomoč na fundacijo se je v letošnjem letu do oktobra obrnilo že več prosilcev kot lani v vsem letu. To nedvomno dokazuje, da se socialni položaj mladih iz leta v leto slabša,« so v odzivu na vladne načrte zapisali v ŠOU v Ljubljani.

Ob neurejeni štipendijski politiki je ukrep nedopusten
 
Ob tem opozarjajo na naraščanje življenjskih stroškov študentov, na premalo štipendij in na prenizke štipendije, kar pomeni, da je čedalje več študentov med študijem odvisnih od študentskega dela. »V ŠOU v Ljubljani že več let opozarjamo na to, da je študentsko delo v takšnih razmerah za približno tretjino študentov še vedno pomemben socialni korektiv za kritje stroškov študija. Zato ostro obsojamo napovedani vladni ukrep, saj je ob neustrezni in neurejeni štipendijski politiki nedopusten!«

Na račun študentov bi vlada občasno zaposlila brezposelne

Vse skupaj pa so v ŠOU v Ljubljani pospremili še z nekaj številkami: kot pišejo, je v internih proračunskih izhodiščih za leti 2013 in 2014 ministrstvo za finance napovedalo, da bo študentsko olajšavo zmanjšalo za polovico, šlo pa naj bi za ukrep za enako davčno obravnavo vseh dohodkov iz dela. »Predlagana sprememba posebne davčne olajšave s 3228,45 evra na 1614,23 evra je rezultat poskusa vpeljave občasnega dela za brezposelne. Ti lahko namreč mesečno zaslužijo do 200 evrov, preden se jim po zakonu o urejanju trga dela začne zmanjševati denarno nadomestilo. Trenutno le 5 odstotkov študentov in dijakov vplačuje dohodnino, sprememba obdavčitve pa bi po izračunih Študentske organizacije Slovenije dodatno prizadela 74.867 dijakov in študentov,« so prepričani v ŠOU v Ljubljani.

Deli s prijatelji