JUBILEJ

Po pol stoletja obujali spomine na šolske dni

Objavljeno 12. maj 2016 10.56 | Posodobljeno 12. maj 2016 10.56 | Piše: O. B.

Srečanje prve generacije dijakov radenske gostinske šole.

Srečanje gostincev Foto: Bračko Radenci

V Radencih, kjer med drugim že več kot pol stoletja izobražujejo gostinske in turistične delavce, je tik pred prazniki potekalo zanimivo srečanje. In če ne bi bilo nekoliko žalosti ob pogledu na zanemarjen in propadajoč bazen in tudi park, ki je desetletja bil ponos ne le Radencev, temveč tudi Slovenije in nekdanje skupne države, potem bi srečanje prve generacije (1963–1966) dijakov, vpisanih v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci, bilo še bolj veselo.

Toda tudi pogled na razpadajočo stavbo Prekmurskega doma, kjer so greli šolske klopi, jim ni mogel skaliti zadovoljstva in veselja ob srečanju prijateljev iz mladosti. Mnogi se namreč niso videli pol stoletja. Poleg 19 (od vpisanih 34) dijakov sta prišla tudi dva še živeča profesorja, in sicer za praktični pouk (Vili Juder) in slovenščino (Slavica Kšela). Po pozdravu in krajšem klepetu so si navzoči ogledali svojo šolo, ki je zdaj zaklenjena in bolj kot ne propada. Sprehodili so se skozi park, do zdajšnje SŠGT Radenci, ki deluje od leta 1970. Tam so jih pričakali ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt, strokovni učitelj strežbe Peter Pertoci ter nekaj bodočih kuharjev in natakarjev. Ravnateljica jim je razkazala šolo ter predstavila zdajšnje stanje na šoli, kjer se podobno kot drugje po strokovnih šolah ubadajo z manjšim številom vpisov otrok, a je v letošnjem letu vseeno zadovoljna.

Ob kosilu in izmenjavi spominov v restavraciji Park je popoldne hitro minilo. Na srečanju nam je Ernest Erniša med drugim povedal, da je vseh 34 vpisanih v roku opravilo zaključni izpit. »Nekaj se nas je pozneje zaposlilo v gospodarstvu, nekateri pa smo šli naprej študirat v Ljubljano. Razkropili smo se po vsej državi in tudi v tujini. Od 34 vpisanih v prvi generaciji radenske šole nas je živih še 29, saj smo se med drugimi poslovili od znanega gostinca iz Križevcev, našega sošolca Franca Zorka, potem pa še od Jožeta Kamenška, ki je dolga leta poučeval praktični pouk na SŠGT Maribor,« nam je povedal Ernest Erniša iz Murske Sobote, ki je ob Jožetu Kuzmiču najbolj zaslužen za odlično izvedeno srečanje nekdanjih sošolcev.

Erniša se je zahvalil tudi Branku Slavincu, direktorju hotela Radin, ki jim je razkazal Zdravilišče Radenci, vsi skupaj pa so izrazili tudi zadovoljstvo, da se je srečanja udeležil eden najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov, Andrej Kuhar, ki je bil njihov sošolec, v tujini ovenčan z Michelinovimi zvezdicami. 

Deli s prijatelji