NA KOŽO

Po pasje

Objavljeno 06. junij 2015 00.30 | Posodobljeno 06. junij 2015 00.30 | Piše: Bojan Budja

Biti v pasji vročini na pasji plaži bo zagotovo nekaj posebnega.

Bojan Budja.

Za nami je prvi teden meteorološkega poletja. Bil je dostojno vroč, mediji so pisali in govorili kar o pasji vročini. Ki pa nima prav nič opraviti s psom, upodobljenim v lajajočem štirinožcu. Mitologija in astrologija namreč zapovedujeta, da lahko pasje vroči dnevi nastopijo le po 20. juliju in trajajo do 23. avgusta. Takrat začne na nebu skupaj s Soncem vzhajati tudi Sirij, najsvetlejša zvezda, ki je denimo starim Egipčanom naznanila bližajočo se poplavo Nila. Sirij so stari Grki pozneje preimenovali v Orionovega psa. V velikega lovca Oriona je bila namreč do ušes in še dlje zaljubljena Diana, boginja Lune, lova in gozdov. Po eni od mitskih razlag je z Apolonovo pomočjo vanj nesrečno izstrelila puščico ter ga ubila. In da ga ne bi nikoli pozabila, je Oriona skupaj z njegovim zvestim psom Siriusom pripela na nebo, kjer je še danes. Zdaj s soncem potujeta po nebu julija in avgusta, tistim dnem zato pravimo pasji.

Meteorologi napovedujejo, da bo poletje letos pasje vroče. Pa ne zaradi Oriona in Siriusa, temperature naj bi bile čisto zares večidel med 30 in 40 Celzijevimi stopinjami. Če je verjeti najavam, se Slovenci ne bomo izneverili tradiciji. Znova bomo pridno romali v lepo njihovo, lokali ožujsko in karlovačko ter špricarje s pretežno kutjevačko graševino. V zameno nam eks južni bratje pripravljajo presenečenje. Izmerili so, da je njihova obalna črta dolga okroglih šest tisoč kilometrov, na njej pa da je okoli 900 plaž. Izračun jim kaže, da si jih lahko privoščijo vsaj še tisoč, skupaj pa naj bi jih razdelili v štirinajst kategorij. Sleherna od njih naj bi slehernemu kopalcu zagotavljala med 5 in 15 kvadratnimi metri prostora, kar je v primerjavi z zdajšnjo podobo, ko so nekateri, da jim sosed ne bi rinil japonke naravnost v usta, izumljali celo nadstropne ležalnike, kraljevo razkošje. Plaže naj bi bile po okusu vseh; od športnih, adrenalinskih, kulturnih, nudističnih, ekoplaž do romantičnih, party plaž in celo plaž za pse. Kjer da bo tudi pasja restavracija in koder bo vsaki osebi zagotovljenih najmanj pet kvadratov plaže. Biti v pasji vročini na pasji plaži bo zagotovo nekaj posebnega. Vau!

Ne bo pa vsem tako vau biti na romantični plaži, ki naj bi vsaki osebi zagotavljala kar 15 kvadratov svobode. Kajti primerno romantično zaljubljeni pač ne potrebujejo več kot kvadrat ali dva na par. Čistina okoli bo moteča. Bo pa omogočala stanje prepira in posledične telesne večmetrske razdvojenosti. Sam bi tudi to vzel kot razkošje.

Deli s prijatelji