SMUČARSKA OPREMA

Po opremo na sejem

Objavljeno 04. december 2016 08.00 | Posodobljeno 04. december 2016 08.00 | Piše: Drago Perko

V prihodnjih tednih bodo oživela slovenska smučišča. Te dni pa je pestro na sejmih, kjer oprema dobiva nove lastnike, ki po navadi pozabljajo na varnost in servis.

Brez čelade nikar! Foto: Tesma Sport

Zima je tu. Ljubitelji belih strmin si že manejo roke, svoj piskrček pa so razumljivo pristavili proizvajalci smučarske opreme in celotna smučarska industrija, ki obrača velike denarje. V Elanu iz Begunj v tej zimi stavijo na tri modele svojih smuči – amphibio 16Ti2 fusion, delight prime (po zadnjih testih najlažje ženske smuči na svetu) ter ripstick, ki so najbolj nagrajene smuči v smučarski industriji, primerne pa so predvsem za freeriderske užitke.

V trgovino ali na sejem

Oprema ni poceni, zato velja za nekaj smučarskih dni na snegu razmisliti o izposoji opreme, ki je na voljo na smučiščih. Samo za primerjavo povejmo, da se v spletnih trgovinah cena smuči giblje med 30 in 700 evri, podobno je s smučarskimi čevlji, ki stanejo med 60 in 400 evri. Če je družina veččlanska, je to že velik izdatek za družinske finance. »Zdi se mi, da se zanimanje za smučarske sejme rabljene opreme povečuje,« pravi Tomaž Žugelj, ki bdi nad že 47. sejmom rabljene opreme. Največjo smučarsko-sejemsko prireditev v Sloveniji do te nedelje, 4. decembra, gosti Gospodarsko razstavišče Ljubljana. Žugelj pomaga in bdi nad organizacijo četrt stoletja.

»Tu boste videli največ rabljene opreme na enem mestu,« poudari naš sogovornik, ki pričakuje, da bo sejem obiskalo okoli 10.000 ljudi. »Pa ne le zaradi rabljene opreme, na sejmu, kjer se predstavlja 30 razstavljavcev, veljajo posebni sejemski popusti,« Žugelj navaja dodaten razlog za obisk sejma, katerega izkupiček bodo namenili za financiranje smučarskih programov članske vrste v klubu SK Snežinka. Posebne vrste sejem pa pripravljajo že sedem let v Kranjski Gori. Prostovoljci kranjskogorskega turističnega društva, vodi ga Klavdija Gomboc, so prejšnji vikend pripravili osmi sejem rabljene opreme. »Njegov namen je, da staršem otrok iz Zgornjesavske doline omogočimo, da po čim ugodnejši ceni med sabo izmenjajo opremo. S tem sejmom ne služimo, radi pa pomagamo otrokom in staršem,« pove Gombočeva.

Premalo vedo

»Naši smučarji so zelo slabo ozaveščeni. Menijo, da je letni servis le brušenje robnikov. A to je le 5 ali 10 odstotkov tega, kar je treba narediti,« nam pred začetkom sezone pove Aleš Rogelj iz ProSki Servisa. »Bistveno je, da se smuči dobro očisti in zalije morebitne luknje, ki so nastale. Temu sledi ravnanje, ki pa naj poteka s pomočjo kamna. Potem poskrbimo za končno strukturo in uredimo tudi robnik, ki mora biti natančno narejen. Za konec sledi še servis stranskega robnika. Smučko še osušimo in namažemo z voskom, potem pa segrejemo z infrardečo svetlobo, ki izboljša vpojnost voska. Tak servis stane 24 evrov. Rogelj pravi, da je dobro, da za smuči poskrbimo že ob koncu sezone, ne pa na začetku nove. »Najprimerneje je, da se namažejo z voskom, ki se počasi vpija vanje,« pove Rogelj in doda, da je treba pred začetkom sezone testirati tudi smučarske vezi. Z leti se odzivnost teh avtomatov oslabi. »Nikar ne vozite smuči nezaščitenih na strehi vozila. Predvsem pozimi se na njih nabere obilo soli, ki uničuje opremo,« še pove Rogelj.

Ne pozabite na varnost

»Pri vsej tej opremi bi opozoril, da ne pozabimo na čelado. Pri mlajših je tako ali tako obvezna. Sam pa menim, da bi jo moral nositi vsak smučar,« pravi Jure Košir, ki opozarja, da je nesreč vse več, ker so zavoji s tehniko karving vse bolj zaključeni, dilce so precej hitrejše, kot so bile. »Človek se hitro navadi na čelado. Precej lahke so, za nameček pa še zelo tople,« navrže Košir, zakaj se vendarle odločiti zanjo. »Dobro pa je, da imate na smučišču tudi zaščito za hrbet. Mi ji rečemo kar želva,« Košir spomni na še en kos varnostne opreme, ki ga ne gre zanemariti. Čelade stanejo okoli 40 evrov, tisti višji cenovni model, ki ga premorejo tudi v Koširjevi trgovini Forma F+, pa 80 evrov ali več. A če zberemo evre za vso opremo, pot in smučarsko karto, je resnično neodgovorno, da pozabimo na čelado.

»Pred prvo smuko ne pozabite preveriti svoje opreme in nikar ne pretiravajte pri prvi vožnji. Pa dobro se ogrejte, gimnastične vaje vam ne bodo škodile,« še opomni nekdanji smučarski as, ki še danes rad smuča, izrečenih nasvetov pa se drži. »Še posebno na umetnem snegu, ki je agresivnejši kot naravni.« Naj se sezona začne. Pa po pameti. Na smučišču nismo sami. 

Deli s prijatelji