ŠOK V MARIBORU

Po odhodu članov Cerar vztraja: SMC ni v krizi

Objavljeno 03. oktober 2014 16.36 | Posodobljeno 03. oktober 2014 16.55 | Piše: STA, P. Pa.

Le dva dni pred lokalnimi volitvami je lokalni odbor SMC zapustilo 41 članov.

Miro Cerar.

LJUBLJANA, MARIBOR – Predsednik SMC Miro Cerar obžaluje izstope nekaterih mariborskih članov stranke, a vse skupaj razume kot normalen del procesa konsolidacije nove, mlade stranke, kot je njihova. Na današnji novinarski konferenci, kjer je še enkrat podprl kandidata SMC za ljubljanskega župana Aleša Avbrehta, je zatrdil, da krize v stranki ni.

Cerar pravi, da stranka ni v krizi

»Vedeti morate, da mnogi zdaj želijo biti v naši stranki in mnogi ne morejo kar takoj doseči tistih položajev ali ciljev, ki si jih morda predstavljajo, ker članov je preveč in tudi potem včasih pride do konkurence in napačnih predstav. Vsekakor pa mi na vseh ravneh zasledujemo enake vrednote in enak način politike,« je dejal Cerar. Ob tem je zavrnil, da bi bila SMC v krizi, prav tako trdi, da v njej ni struj niti večjih nesoglasij »tako na lokalni ravni in še manj v samem centru«. Poudaril je, da je SMC odprta za dialog, zlasti predvolilno obdobje pa da je polno »takih razprav«.

Po Cerarjevem mnenju gre zgolj za normalen razvoj nove stranke, ki je še posebej medijsko izpostavljena zato, ker je ta hip največja. »Kot vidite, pa delujemo normalno naprej in poskušamo, če se kje pojavi težava, to normalno reševati,« je pristavil Cerar. Predsednik SMC je izpostavil, da je sicer dogodek v Mariboru prav v tem času »odjeknil kot neki neprijazen dogodek«, a da čvrsto stoji za svojo listo kandidatov v mestni svet in za kandidatom za župana v Mariboru. Napovedal je, da bodo takoj po lokalnih volitvah opravili analizo in ugotavljali, zakaj so posamezniki izstopili iz SMC.

Mariborski odbor SMC je namreč dva dni pred lokalnimi volitvami zapustilo 41 ustanovnih članov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega so podpisani Matija Sprogar, Matevž Grajfoner, Robert Šitum in Marjana Kreitner, so se za to odločili zaradi kršitev pravilnika in statuta stranke pri določanju liste kandidatov za volitve.

Očitajo jim kršenje statuta

Zdaj že nekdanji člani stranke predsedstvu mestnega odbora, ki ga vodi Andrej Špenga, očitajo, da so si v nasprotju s statutom vzeli pravico za imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana, to pa da so storili brez vednosti vseh članov stranke, ki so aktivni v lokalnem odboru.

»S tem je bil kršen statut stranke SMC. Pri tem poudarjamo, da obstaja sum, da so bili izidi tajnih volitev nekorektni, ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v Mestni občini Maribor,« so zapisali v izjavi za javnost.

Člani, ki so izstopili iz SMC, so ob tem še dodali, da so o kršitvah obvestili tudi predsedstvo in izvršni odbor stranke, a odgovora na očitane nepravilnosti do zdaj niso dobili. Po njihovem mnenju celo obstaja sum, da so del tamkajšnjih poslancev stranke, predsedstvo in koordinator lokalnega odbora listo kandidatov imenovali izključno zaradi lastnih interesov in na osnovi prijateljskih, družinskih in ostalih razmerij.

Kandidat SMC za mariborskega župana je sicer Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet. Kot je danes povedal za STA, z izstopi ni bil seznanjen, lahko pa ti škodijo njegovi kandidaturi. Sam zato ocenjuje, da gre za izrazito neprimeren čas. Meni tudi, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.
 

Deli s prijatelji