NEURADNO

Po obsodilni sodbi: prve grožnje sodnici in tožilcema

Objavljeno 05. junij 2013 16.27 | Posodobljeno 05. junij 2013 19.06 | Piše: T. L.

Sojenje v zadevi Patria razburja, vroče je bilo pred razglasitvijo sodbe, med njo in po njej. Po razglasitvi sodbe naj bi sodnica že prejela nekaj groženj.

LJUBLJANA – V razvpitem sojenju v zadevi Patria je sodnica Barbara Klajnšek sledila predlogu kazni državnega tožilca Andreja Ferlinca in trije obtoženi – Janez Janša, Anton Krkovič in Ivan Črnkovič – so bili obsojeni: Janša na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič na 22 mesecev zaporne kazni, vsi trije pa bodo morali plačati še po 37 tisoč evrov denarne kazni.

Po neuradnih podatkih časnika Delo je po razglasitvi sodbe sodnica že prejela nekaj groženj. Na policiji so povedali, da izvajajo operativno varovanje. Enako velja tudi za tožilca.

Odvetnik Wolfa pričakoval oprostilno sodbo

Odvetnik poslovneža Walterja Wolfa, izločenega iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču, Markus Singer je nad današnjo obsodilno sodbo v primeru Patria presenečen. Kot je dejal za STA v prvem odzivu, je pričakoval oprostilno sodbo.

»Zame je veliko presenečenje, da so obsojeni,« je dejal Singer. »Pričakoval sem, da bodo oproščeni,« je dodal.

V zvezi s pričakovanji o nadaljnjem postopku glede Wolfa pa je dejal, da mora najprej govoriti z Wolfom in njegovim odvetnikom v Sloveniji. Podrobnejši komentar pa bo lahko podal šele, ko bo od sodišča prejel sodbo in njen prevod. »Ta trenutek ne vem ničesar o dokazih, na podlagi katerih je sodišče sprejelo danes izrečeno obsodbo,« je pojasnil.

Wolf se v Slovenijo ne bo vračal

Wolf pa je za Televizijo Slovenija na vprašanje, ali se bo vrnil v Slovenijo, odgovoril, da ne, saj ni neumen. Povedal je še, da ne more biti obsojen, če ga ni na sodišče.

Cekuta sodbe ni želel komentirati

Slikar Jure Cekuta ne pričakuje, da bo ta vplivala na procese, ki v zvezi s Patrio še potekajo, same sodbe pa danes ni želel komentirati. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je namreč maja začelo še eno sojenje, v katerem Cekuti in soobtoženemu Petru Zupanu očitajo jemanje podkupnine pri poslu s Patrio.

»Korupcije v tem primeru ni bilo, vsaj jaz tako razumem,« je o aferi Patria dejal Cekuta. Ponovil je, da ne verjame, da bi bil v poslu s Patrio kdor koli podkupljen, saj »v tem poslu ni bilo treba podkupovati«. Dodal je, da ima celotna zadeva najbrž »neke politične vzvode, ki se bodo v prihodnosti najverjetneje tudi pokazali«.

Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan sta namreč v t. i. procesu Patria 2 obtožena jemanja podkupnine pri poslu s Patrio ter nezakonitega posredovanja podatkov z ministrstva za obrambo. Zupan za STA danes ni bil dosegljiv.

Deli s prijatelji