KAZENSKE OVADBE

Po novih ministrih 
še pravna država?

Objavljeno 13. februar 2014 07.58 | Posodobljeno 13. februar 2014 07.58 | Piše: Jadran Vatovec

Virant bo Bratuškovi še pojasnjeval, zakaj tako zaupa NPU.

Je kandidatka Desusa za novo ministrico za zdravje Brigita Čokl zaman pozirala med Tomažem Gantarjem in Karlom Erjavcem? Foto : Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Kdo bi si sploh upal ugibati, kaj vse bi buhnilo iz Pandorine (koalicijske) skrinjice, če bi v teh dneh dvignili njen pokrov. Jasno sicer je, da sta v tej skrinjici v tem hipu (prepletena med seboj) razmislek dr. Gregorja Viranta o tem, kaj bi najbrž moral storiti obrambni minister Roman Jakič, ki ga je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kazensko ovadil zaradi Stožic, in odločenost vladnih strank, da ne glede na odločitev premierke mag. Alenke Bratušek o Jakičevi usodi čim prej potrdijo novi koalicijski sporazum. V urejeni pravni državi se predstavniki parlamentarnih strank sicer zagotovo ne bi požvižgali na opozorilo notranjega ministra. Predsednik Državljanske liste (DL) je bil dovolj jasen. Čeprav ne želi odgovoriti na vprašanje, ali bi moral minister Jakič kar zdaj odstopiti, ne pa čakati, da bo tudi obtožnica, ki naj bi predvidoma čez čas sledila ovadbi, pravnomočna.

V pravni državi nikoli ne gre za to, ali je notranji minister pripravljen javno in glasno pozvati obrambnega ministra k odstopu. Dr. Virant je konec koncev premierki Bratuškovi že predvčerajšnjim pojasnjeval, zakaj ima kazenska ovadba NPU, ki bremeni obrambnega ministra, veliko težo. O tem se bosta menda še pogovarjala. Če povzamemo kar pisni odgovor, ki nam ga je poslal dr. Virant: »Ovadba NPU proti ministru je resen problem, o katerem morata predsednica vlade in ovadeni minister temeljito razmisliti. NPU je ena ključnih institucij v boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Kot minister za notranje zadeve ekipi NPU v popolnosti zaupam in njeno delo podpiram.« In kaj je ugotovil zaupanja vredni NPU?

Ljubši so jim Jakičevi standardi

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je potrdil, da je ustanova, ki jo vodi, zaradi financiranja gradnje ljubljanskega športnega centra (v Stožicah) vložila kazenske ovadbe zoper pet fizičnih in neko pravno osebno. Majhenič je sočasno poudaril, da vsi dokazi potrjujejo, da so ovadeni s sklepanjem fiktivnih pogodb zavestno (namenoma) preslepili banke v postopku pridobivanja finančnih ugodnosti. Najprej naj bi namreč dva osumljenca oktobra 2010 predložila neresničen dogovor o najemu načrtovanih in še ne zgrajenih prostorov. Na podlagi tega pa naj bi potem ljubljanska mestna občina, ljubljanski javni zavod (Zavod Šport Ljubljana, ki ga je vodil zdajšnji obrambni minister Jakič), neko ljubljansko javno podjetje in neka gospodarska družba sklenili dogovor oziroma fiktivno, škodljivo pogodbo, vredno 1,8 milijona evrov.

Minister je NPU nemudoma odgovoril, da je kot nekdanji direktor »Zavoda Tivoli« (Zavoda Šport Ljubljan) ves čas deloval zakonito, transparentno in, ne nazadnje, tudi kot dober gospodar. Ponovil je, da kot minister zagotovo ne bo dokazoval svoje nedolžnosti. Ne, s tem ni mislil reči, da želi prav zaradi tega čim dlje ostati minister. Želel je menda reči, da bo odstopil z ministrskega položaja šele takrat, ko bo proti njemu vložen pravnomočni pravni akt. Če bo morebitna obtožnica proti njemu kdaj pravnomočna. V njegovi stranki Pozitivni Sloveniji so se prav tako na mah odločili, da bodo (raje kot kakršne koli dokaze NPU?!) upoštevali in spoštovali Jakičeve »etične standarde«. Nekdanji občinski in strankarski Jakičev šef Zoran Janković pa je znova ponovil, da so po njegovem mnenju vse pogodbe glede najema parkirišč in prostorov v športnem centru Stožice zakonite in, še več, celo koristne za Mestno občino Ljubljana. Janković je celo prepričan, da obrambni minister Jakič ne bi smel odstopiti niti v primeru pravnomočne obtožnice.

Medtem pa se vladni koaliciji, kot rečeno, vse bolj mudi s podpisom nove koalicijske pogodbe (spremenjenega sporazuma o sodelovanju v vladi premierke Bratuškove). Četudi Lukšičev SD pri iskanju odrešilnega meča, s katerim bi lahko manj boleče presekali Jakičev gordijski vozel, ne namerava pomagati ne Pozitivni Sloveniji ne predsednici vlade in niti obrambnemu ministru, čeprav se prvaku stranke Desus Karlu Erjavcu dozdeva, da je Jakičev položaj pravzaprav res že nezdrav, se vsem skupaj bolj mudi predlagati nova ministra za zdravje oziroma za gospodarski razvoj. Sizifovski poskusi NPU, da bi (tudi v primeru Stožic) stopil na rep gospodarskemu kriminalu in korupciji, za koalicijo očitno niso prioriteta. Ali ne morejo biti. Zgolj načelni pogovori dr. Viranta s premierko Bratuškovo o tem, kaj bi bilo najbrž dobro storiti, bodo to težko spremenili.

 

Pri kriminalistu pa niso cincali

Kriminalistu, nekdanjemu tiskovnemu predstavniku Generalne policijske uprave, Leonu Kedru je dozdajšnji delodajalec izdal sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja. Toda iz službe ga menda niso vrgli zaradi odtekanja informacij (zaradi suma, da je prav on pred časom obvestil medije, da pri ministru Romanu Jakiču poteka hišna preiskava). Zaradi primera Jakič, je za časnik Delo pojasnila slovenska policija, so Kedru izrekli le opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

 

Deli s prijatelji