OPOZORILO

Po neurju: hitrost vetra lahko preseže 70 km/h

Objavljeno 23. oktober 2014 09.59 | Posodobljeno 23. oktober 2014 09.59 | Piše: STA, P. Pa.

Močan veter, ki bo pihal danes, bo povzročal nove težave.

Veter je danes prevzel oblast na ulicah in cestah

LJUBLJANA – Na območjih Tolminskega, Poljanske doline in jugovzhodne Ljubljane, ki jih je v sredo neurje najhuje prizadelo, bodo danes nadaljevali odstranjevanje posledic. Prednostna naloga bodo gotovo ceste, ki ponekod na severnem Primorskem in Polhograjskem še niso prevozne. Nove težave lahko popoldne povzroči močan veter z več kot 70 kilometri na uro.

Črpajo še danes

Neurje, ki se je začelo v noči s torka na sredo, je največje težave povzročilo v naseljih ob vodotokih Sore, Gradaščice, Malega grabna in manjših hudournikih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Medvode, Domžale in Ljubljana. Te reke so v sredo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah prestopile bregove, čez dan pa so se večinoma vrnile v svoje struge.

Zaradi neurja je bilo po do zdaj znanih podatkih poplavljenih več kot tisoč objektov, zaprtih je bilo več lokalnih cest. Pripadniki reševalnih služb so tako čez dan predvsem črpali vodo iz stanovanjskih objektov in čistili cestišča. Vsega dela jim do večera ni uspelo opraviti. Na ljubljanskem Viču so črpanje vode nadaljevali tudi ponoči, zaključili naj bi danes dopoldne, prav tako pa bodo danes začeli odvažati tudi kosovne odpadke, nastale v poplavah.

Poškodovanih več cest

Svoj čas bo prav tako zahtevalo urejanje zaradi neurja in plazov poškodovanih cestišč. Po podatkih prometnoinformacijskega centra sta še vedno zaprti cesti Ljubljana–Polhov Gradec pri Gabrjah in Dobrova–Stranska vas, na severnem Primorskem pa ceste Čepovan–Dolenja Trebuša, Bača pri Modreju–Petrovo Brdo ter Žiri–Goropeke.

Po neurju se bo tako danes nadaljevalo tudi ugotavljanje škode in prijavljanje zavarovalnicam, prve manjše odškodnine bi lahko izplačali že v prihodnjih dneh.

Že danes pa lahko vnovične težave povzroča veter. Sunki vetra lahko po napovedih agencije za okolje ponekod v severni in vzhodni Sloveniji od danes popoldne do petka dopoldne presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.
 

Deli s prijatelji