ENIM SO RUŠILI, DRUGIM ...

Po maslu: Andreju Pagonu gradbeno dovoljenje in nova funkcija

Objavljeno 12. julij 2013 20.10 | Posodobljeno 12. julij 2013 20.10 | Piše: T. L.

Andrej Pagon priznava, da je gradil brez gradbenega dovoljenja, po hitrem postopku pa naknadno pridobil vsa potrebna dovoljenja.

Andrej Pagon.

VOJE, STARA FUŽINA – Kako učinkovita, razumevajoča in državljanu prijazna je lahko državna uprava, kadar gre za »njenega človeka«, kaže tudi primer Andreja Pagona z ministrstva za infrastrukturo in prostor. Pagon je priznal, da je brez dovoljenja gradil v Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer so prav pred dnevi gradbeni stroji 81-letni lastnici porušili brunarico, ki je v dolini Voje stala več kot 40 let. In za svoj poseg je dobil vsa potrebna dovoljenja ...

V. d. državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor gradil na črno

Andrej Pagon je ime, ki se že vrsto let pojavlja na različnih (visokih) položaje na ministrstvih, trenutno pa je – kako ironično – vršilec dolžnosti državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Kljub bagrom, ki so pred dnevi rušili v Triglavskem narodnemu parku, pa je po poročanju Dnevnika Andrej Pagon pred desetimi dnevi prejel gradbeno dovoljenje za poseg v TNP.

Hišo Andreja Pagona v Stari fužini 160 na območju TNP, ob kateri stoji nova lesena hiša Andrejevega brata Milana, nekdanjega dekana policijske varnostne šole in kranjske fakultete za organizacijske vede, ki zdaj v Dubaju predava na eni od univerz, je obiskala tudi Dnevnikova ekipa. Na omenjenem naslovu so našli lepo in novoobnovljeno hišo, poleg nje pa novo leseno bivalno hišo, ki je tamkaj zrasla iz kozolca. 

Priznava, da je gradil  brez dovoljenj

Andrej Pagon je gradil oziroma prenavljal brez dokumentov, šele marca letos pa je začel postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja – ko so bili dejansko vsi posegi že končani. Sosedje so povedali, da je Pagon gradil nekaj let, da je gradil brez dovoljenj pa je Dnevniku priznal tudi sam. Kljub temu pa je v nekaj mesecih dobil vsa soglasja, tako da njegov objekt v TNP ni več črna gradnja. 

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je danes na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela in ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z legalizacijo črne gradnje Andreja Pagona. 

In kaj pravi Pagon? Za Dnevnik je pojasnil, da je gradbeno dovoljenje dobil na podlagi vseh potrebnih soglasij, potem ko mu je inšpekcija naložila, da vzpostavi prvotno stanje. »Do inšpekcijske odločbe je prišlo po tistem, ko so me obiskali inšpektorji in nadzorniki parka ter ugotovili, da za moj poseg ni dovolj priglasitev del. Vse se je začelo leta 2005, ko sem namesto drvarnice želel prizidek in kasneje tudi leseno nadstrešnico ter o tem obvestil tudi Triglavski narodni park. Kot javni uslužbenec sem o mogočem navzkrižju interesov obvestil tudi ministra v času, ko je trajal postopek. Res sem gradbeno dovoljenje pridobil šele zdaj, ker mi je bilo naloženo, da vzpostavim prvotno stanje do letošnjega septembra. Res sem gradil brez gradbenega dovoljenja, ker sem bil prepričan, da zadošča priglasitev del.«

Tudi Milan Pagon je priznal, da je bil na mestu, kjer zdaj stoji nedokončana lesena bivalna hiša, nekoč kozolec. »Imam vse dokumente in vsa soglasja, ki so potrebna za to,« je odgovoril na Dnevnikovo poizvedovanje. 

Kdo v agenciji za okolje je podpisal Pagonu dovoljenje?

In kaj pravijo v TNP o tem, da lahko nekateri povsem brez nadzora posegajo v zaščiteni prostor TNP? Martin Šolarm, direktor TNP, pravi, da so poseg Andreja Pagona prijavili že leta 2007, leta 2010 so nasprotovali tudi spremembi kozolca v stanovanjsko hišo. »A sta oba dobila soglasji Agencije Republike Slovenije za okolje in tu nismo imeli kaj dodati. Oni so pač omogočili gradnji, kot sta si ju zamislila,« direktorjeve besede navaja Dnevnik. Kdo je podpisnik soglasij, pa za zdaj (še) ni znano.

Andrej Pagon je namesto nekdanje drvarnice zgradil prizidek, po gradbenem dovoljenju je hiša bela, v resnici pa je zelena. Brat Milan pa je zraven namesto kozolca postavil bivalno leseno hišo. Agencija za okolje je letos izdala naravovarstveno soglasje, ker je Andrej Pagon zadostil vsem pogojem varuhov naše naravne dediščine.

Državnemu sekretarju 600 evrov kazni, 81-letnici 7000 evrov 

Kaj pa upravna enota Radovljica? Pagonovega delovanja niso mogli spregledati in so po uradni dolžnosti izvedli postopek zaradi »degradacije in uzurpacije prostora«. Andrej Pagon je zato, ker je sam podrl drvarnico, zgradil prizidek in sploh delal vse brez gradbenega dovoljenja, plačal 600 evrov kazni, medtem ko bo 81-letna črnograditeljica, ki so ji pred dnevi zrušili črno gradnjo, samo za rušenje morala plačati 7000 evrov ...

Andrej Pagon je kljub nasprotovanju javnega zavoda TNP in kljub letom gradnje brez dovoljenja 5. julija letos dobil gradbeno dovoljenje. Graditelj je projektno dokumentacijo izdelal marca letos, agencija za okolje pa je – izjemno učinkovito – soglasje izdala že drugega aprila. 


Pagon še predsednik nadzornega sveta

LJUBLJANA – Andreju Pagonu gre vse kot po maslu: na torkovi ustanovni seji novega nadzornega sveta DRI upravljanje investicij je bil za predsednika nadzornega sveta izvoljen prav Andrej Pagon, za namestnico pa Tatjana Colnar, oba z ministrstva za infrastrukturo in prostor. 

Med novimi nadzorniki sta tudi Klavdija Merc z ministrstva za infrastrukturo in prostor ter Katja Lautar z ministrstva za finance. Vsi štirje omenjeni člani nadzornega sveta so bili s sklepom imenovani 19. junija, so sporočili iz družbe (STA).

 

Deli s prijatelji