LOČENCA

Po ločitvi od Boštjana Menarta sprožila še premoženjski spor

Objavljeno 29. junij 2013 11.32 | Posodobljeno 29. junij 2013 11.33 | Piše: Irena Divković Milanović

Nataša in Boštjan Menart, lastnik Menart Records, sta se ločila tiho, brez škandalov.

Boštjan Menart je tudi lastnik vile v Umagu (foto: Aleš Černivec, Delo).

ZAGREB – Na trgovskem sodišču v Zagrebu tiči ena največjih ločitvenih in premoženjskih skrivnosti slovitih ljubljanskih zakoncev. Nataša Menart, zdaj že nekdanja žena Boštjana Menarta, je za postopek razveze najela zagrebškega odvetnika Miroslava Pliša iz uveljavljene družbe Marković & Plišo, ki je 12. septembra 2011 sprožil sodni spor v hrvaški prestolnici.

Podrobnosti razkriva zaznamek na zagrebško družbo Menart, d. o. o., Nataša pa se ni zoperstavila le nekdanjemu možu, temveč tudi off shore podjetju IMC Entertainment Trust iz Vaduza v Lihtenštajnu (Liechtenstein). Hrvaški trgovski register razkriva, da je bil Boštjan tudi fizični lastnik svojega hrvaškega podjetja vse do maja 2004, ko je lastništvo prenesel na podjetje iz davčne oaze – Lihtenštajna. S stolčka direktorja se je umaknil oktobra 2007, od takrat Menart, d. o. o., vodi Zagrebčan Branko Komljenović, nekaj časa pa je imel še prokurista, Nizozemca Daan Van Litha. Menartova hrvaška družba je ustanovila tudi Pet sezono, ki je sprva imela sedež v Jesenicah pri Splitu. Dodajmo še podatek iz sodnega registra, in sicer da se je 9. februarja 2012 povečal temeljni kapital zagrebškega Menarta za približno 11.000 evrov, in sicer s povečanjem obstoječega poslovnega deleža člana društva IMC Entertainment Trust.

Bivša žena zahtevala del premoženja v Liechtensteinu in na Hrvaškem

Da se je premoženjski spor med zakoncema končal, potrjuje podatek, da je trgovsko sodišče v Zagrebu 3. junija 2013 naložil umik zaznamka. Ime Natašinega odvetnika je prišlo na dan v aferi Offshore Leaks, in sicer kot lastnika družbe Thyllay Ltd. z Britanskih Deviških otokov. Odvetnik Plišo je znan tudi kot lastnik slovite istrske Stancije Meneghetti, razkošnega posestva z vilo, ki ga najemajo gostje z debelimi denarnicami. Plišo tam prideluje vrhunsko vino, ki je bilo predstavljeno tudi v Ljubljani, tako da je Nataša Menart odvetnika morda spoznala v podjetniškem ali družabnem okolju. Glede na to, da je Boštjan Menart lastnik razkošne vile v umaškem naselju Špina, v kateri so Slovenci lastniki približno 90 odstotkov vikend hiš, nas je zanimalo, ali se je Natašin zaznamek nanašal tudi na to elitno posest. V umaških zemljiških knjigah smo opazili vrsto zanimivosti. Denimo, da je v Boštjanovi lasti vila z bazenom, ki stoji v prvi vrsti na obali in meri kar 682 kvadratnih metrov. Potem še, da je bila prva lastnica njegova hrvaška družba Menart, d. o. o., vilo pa je Boštjan nase prepisal marca 2010. Ugotovili smo še, da nima uporabnega dovoljenja. Pa tudi, da se je na nepremičnini na podlagi tožbe z dne 21. junija 2011 znašel zaznamek, torej je povsem jasno, da je šlo za Natašino tožbo proti Boštjanu, in že julija je sodišče določilo začasno prepoved prenosa lastništva nepremične. Spor se je končal 2. januarja 2012, ko je puljsko županijsko sodišče izbrisalo zaznamek.

Da je bila Nataša uspešnejša v dvoboju, kaže podatek o njeni hipoteki v vrednosti 100.000 evrov; zanimivo, ne nanaša se tudi na sosednjo parcelo, pašnik tik ob morju, ki je ravno tako v Boštjanovem lastništvu. Navedimo še, da Menartova razkošna vila stoji na eni najelitnejših umaških lokacij na obali, prva soseda pa sta ljubljanski podjetnik Bojan Gjura, ki ga v javnosti spremljajo različne afere, odkar je MOL ugodno kupil lokacijo v Šiški, in Samo Banović. Gjuro lahko izsledimo tudi v češkem trgovskem registru, kjer so njegovi partnerji izjemno zanimive osebe. V družbi Onyx Praha je sklenil partnerstvo s srbskim magnatom Draganom Šolakom, omenjenim v aferi Offshore Leaks, in Ljubljančanom Vinkom Černeličem iz slovenske družbe Eurocompany. Gjura ima v Menartovi soseščini velikansko vilo, nepremičnino pa ima tudi v bližnji Dajli.

Po podatkih iz Ajpesa Nataša ni vnašala zaznamkov na Boštjanove stoodstotne deleže v slovenskih družbah Menart Records in Menart Publishing, morda se je želela med ločitvenim postopkom izogniti nepotrebni dodatni medijski pozornosti. Ločitveni postopek na teritoriju sosednje države pa le dokazuje, da je med nekdanjima zakoncema zmagal razum in da se nista prepustila kataklizmičnim vrtincem, v katerih sta se na platnu nekoč znašla Rosova, ki sta ju odlično upodobila Michael Douglas in Kathleen Turner.

Deli s prijatelji