NAPOVED

Po ledeni soboti topla nedelja, v torek spet sneg

Objavljeno 18. januar 2013 13.33 | Posodobljeno 18. januar 2013 13.33 | Piše: A. K.

Do nedelje bo mrzlo, potem pa se bodo temperature dvignile nad ničlo.

Sofija, Bolgarija.

LJUBLJANA – Padavine po državi so oslabele, in čeprav so meteorologi napovedovali novo pošiljko snega v noči na petek, se to ni zgodilo. V prestolnici, denimo, sploh ni snežilo, v Črnomlju je zapadlo deset centimetrov snega, največ pa so ga bili deležni v Kočevju, in sicer 20 centimetrov.

V nedeljo bo topleje

Ob jutrih in čez dan se bodo temperature do konca tedna gibale pod ničlo, v nedeljo pa se bo nekoliko otoplilo. »V nedeljo in ponedeljek bo deževalo, kar pomeni, da bo topleje,« je za naš portal povedal dežurni prognostik Janez Markošek. Temperature se bodo v nedeljo in ponedeljek dvignile tudi do pet, ponekod tudi do sedem stopinj Celzija.

»Potem pa bo od torka ali srede naprej občasno spet snežilo,« je še povedal in dodal, da sneženja, kot smo ga bili deležni v preteklih dneh, zagotovo ne bomo deležni v takih količinah.

Do nedelje bo mrzlo

Petek bo pretežno oblačen, predvsem v vzhodni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Popoldne bodo padavine večinoma ponehale, od zahoda pa se bo počasi zjasnilo. V soboto bo zjutraj po večini jasno in zelo mrzlo, ponekod po nižinah bo megla.

V nedeljo bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo do večera dvignila na okoli 1500 metrov nadmorske višine. Najmanj padavin bo v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo po dolinah s temperaturo pod lediščem nevarnost poledice. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. V ponedeljek bo oblačno, občasno bo še deževalo.

Nevarni plazovi in tudi sneg na strehah

Na območju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov, in sicer četrte stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Meteorologi pričakujejo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega predvsem s strmejših pobočij. Drugod po gorah je nevarnost plazov tretje stopnje, odjuga ob koncu tedna pa bo nevarnost še povečala. Odjuga in dež v nedeljo in ponedeljek bosta povečala tudi nevarnost plazenja snega s streh.

Deli s prijatelji