NA SLOVENSKIH TRŽNICAH

Po kaj se splača na tržnice?

Objavljeno 02. september 2014 15.34 | Posodobljeno 01. september 2014 22.53 | Piše: A. J.
Ključne besede: tržnica

Nekateri proizvodi ali pridelki so na slovenskih tržnicah še posebno iskani zaradi kakovosti ali cen, ki so včasih precej nižje kot v trgovinah.

Na tržnicah dobimo veliko več kot zgolj sadje in zelenjavo. Foto: Mavric Pivk

Kislo zelje s kmetije Žabjek, bučno olje s kmetije Kolarič, Babičeve klobase in ekološko neoporečna moka s kmetije Stražar je le nekaj delikates, na katere so obiskovalci osrednje ljubljanske tržnice pripravljeni čakati v vrsti, če je treba. Mnoge so na tržnici cenejše kot v trgovini, po nižji ceni kot, denimo, v Mercatorju pa najdemo tudi nekatere pridelke, recimo zdravilne gobe šitake: medtem ko boste pri najboljšem sosedu za kilogram šitak odšteli skoraj 18 evrov, vam jih bodo na tržnici na stojnici Kadunčevih iz Grosuplja enako količino ekološko pridelanih prodali po ceni 12 evrov, torej za skoraj 6 evrov ceneje! Ceneje kot v trgovini lahko na tržnici kupujete tudi izdelke iz pekarne Pečjak. V posebni akciji Naših 10 naj vam v njihovih trgovinah, ena je tudi na tržnici v Centru Ljubljane, deset živil prodajo po posebno ugodnih cenah. Trenutno lahko tam med drugim dobite precej znižane zmrznjene navihance s čokoladno-lešnikovim nadevom: namesto po ceni 6,37 evra, kolikor bi zanje dali v Mercatorju, jih na tržnici trenutno dobite že za 3,99 evra! Na tržnicah Bežigrad, Koseze in BTC se vam splača obiskati prodajalno Perutnine Ptuj: trenutno imajo med drugim znižan pakiran piščančji steak BBQ v paketu po 530 g, ki namesto 3,89 evra, kolikor bi zanj odšteli v trgovini, stane 2,99 evra.

Kozji sadni jogurti in cenejši sir

S celjske tržnice so nam sporočili, da se k njim resnično splača po celo vrsto delikates. Kralj med njimi je, pravijo, suhomesnati želodec, ki ga ponujajo po ceni 22 evrov za kilogram, skoraj evro ceneje, kot bi zanj odšteli v trgovini. Celjani se lahko pohvalijo tudi z zanimivo delikateso, ki jo boste težko našli kje drugje – to so sadni domači kozji jogurti z okusi bezeg-limona, vanilja, gozdni sadeži, marelica in ananas-kokos. Stojnice s kozjimi izdelki so deležne posebnega zanimanja tudi po zaslugi domačega kozjega sira, ki ga kilogram stane 18,60 evra; za primerjavo – kilogram uvoženega kozjega sira vas bo v trgovini stal okoli 25 evrov.

Keksi iz konoplje

Na novomeško tržnico se kupci, poleg sadja in zelenjave po ugodnejših cenah kot v trgovinah, radi odpravijo po prav posebno slaščico. To so hoški keksi iz konoplje, ki se dobijo po ceni 3,90 evra za pol kilograma.

Predstavljamo prodajalca

David Stražar iz Škocjana 
pri Domžalah

Domžalčana Davida Stražarja v prodajalni na pokriti tržnici v centru Ljubljane srečamo le redko – ne ker tega dela ne bi rad opravljal, temveč zaradi obilice drugih opravkov, ki jih ima z ekološko pridelavo žit in upravljanjem svojega mlina, če naštejemo le dve iz vrste del, ki jih je treba postoriti, da se ekološki izdelki, ki jih ponuja, znajdejo tu na tržnici. Poleg pšenične, kamutove, ajdove, lanene, konopljine in drugih vrst moke se v njegovi prodajalni dobijo različne vrste kaše in kosmičev, približno dve leti pa tudi različna olja. Vse moke, ki jih lahko kupite na Stražarjevi stojnici, so zmlete na star način.

»Ko smo z navadnega mlina – z mlinarstvom se je ukvarjal že oče – presedlali na ekološko kmetijo, smo uvedli mline na kamne, to pa zato, ker nam je tradicionalno mletje bolj blizu in ker je moka iz takšnega mlina bolj kakovostna,« razloži prvi mož Damlina. In če ste mislili, da vam ob sobotah dopoldne, ko ga boste najverjetneje srečali na tržnici, ob kopici drugih opravkov, ki jih mora obvladati kot ekološki pridelovalec in mlinar, ne bo znal dati kakega kuharskega nasveta, ste se zmotili: peke kruha se je živilski tehnik naučil še v šolskih klopeh! »Če nekaj prodajaš in prideluješ, moraš to tudi poskusiti,« je prepričan Stražar.

 

Tržnica Ljubljana Center

1 kg šitak 12 evrov (Kadunc)
1 kg zmrznjenih navihancev s čokoladno-lešnikovim nadevom 3,99 evra


Tržnica Ljubljana Bežigrad/BTC/Koseze

530 g piščančjega steaka BBQ 2,99 evra


Tržnica Celje

1 kg suhomesnatega želodca 22 evrov
1 lonček kozjega sadnega jogurta 1,20 evra
1 kg domačega kozjega sira 18,60 evra


Tržnica Novo mesto

0,5 kg hoških keksov iz konoplje 3,90 evra

 

Deli s prijatelji