ABSURD

Po Gorenakovo sodišču manjka kmečke pameti

Objavljeno 13. marec 2012 18.32 | Posodobljeno 13. marec 2012 18.32 | Piše: P. J.

Zakoni so nerazumni, absurdni in nečloveški, je prepričan minister za notranje zadeve.

Vinko Gorenak med predstavitvijo.

LJUBLJANA – »Slovensko pravosodje je katastrofa,« je izjava profesorja Boštjana M. Zupančiča, s katero se strinja tudi notranji minister Vinko Gorenak. Ta ne verjame, da je pravosodje v dobri kondiciji, kot meni Branko Masleša.

Kaj pa zdrava kmečka pamet?

Gorenaka je presenetil primer iz Litije, ko bodo v petek zaradi neplačanih 124 evrov iz hiše izselili družino in hišo zarubili. Gorenak pravi, da v danem primeru sodišče sporoča, da je vse v skladu z zakonom. »Neodvisnemu sodišču pač moramo verjeti. Torej imamo opravka s popolnoma nerazumnimi zakoni. Toda sodniki imajo tudi možnost, da posamezne člene zakonov, ki se jim zdijo neustavni, pošljejo v presojo ustavnemu sodišču.« Za Gorenaka je odločitev zakonita, vendar popolnoma nečloveška in absurdna. »Že mogoče, da je vse v skladu z zakonom, toda sprašujem se, ali je vse to v skladu z zdravo kmečko pametjo. Po moje ni.«

Policisti niso nič krivi

Postavil se je tudi na stran policistov in dejal, da bodo policisti v danem primeru ravnali v skladu z zakonom in zahtevami sodišča. »V danem primeru utegnete gledati policiste, ki bi lahko tudi z uporabo sile pomagali nesrečnike nasilno izseliti. Jezili se boste verjetno na policiste.« Vendar minister opozarja, da je to neutemeljeno, saj bodo policisti delovali v skladu z zakoni in odločitvijo sodišča. Gorenak je še zapisal, da se ne postavlja na stran nezakonitosti, ampak poudarja, da ga zdrava kmečka pamet še ni zapustila.

Deli s prijatelji