VZNEMIRJENI KRAJANI

Po dveh požarih smeti se pri Domžalah bojijo novega Kemisa

Objavljeno 04. avgust 2017 16.48 | Posodobljeno 04. avgust 2017 16.48 | Piše: Tomica Šuljić

Pristojni mirijo, goreli naj bi mešani komunalni odpadki, torej kar gre v črne zaboje.

Roman Kurmanšek pravi, da jih nihče ni opozoril, kako ravnati ob dimu. Foto: Dejan Javornik

DOB PRI DOMŽALAH – Po Kemisu požari na deponijah in smetiščih vzbujajo strah. V Gorjuši v domžalski občini je predprejšnjo nedeljo zagorelo na deponiji Dob. Nekateri so takoj pomislili, da bodo imeli drugi Kemis.

Poveljnik poklicnih gasilcev CZR Domžale Matjaž Merkužič je pojasnil, da so v Centru za ravnanje z odpadki v Dobu goreli mešani komunalni odpadki. »Po domače, tisto, kar gre doma v črne kante. Dimenzije kupa so bile približno 20 x 20 metrov. Avtomatsko so bile aktivirane vse enote požarno-obrambnega sektorja.« Aktivirali so sedem prostovoljnih gasilskih društev, na intervenciji je bilo 75 gasilcev: »Intervencija je trajala približno tri ure, saj smo ves kup premetali, če je še kje žarišče, da se ne bi še dodatno vnelo,« dejavnosti našteva Merkužič.

Oblak je moral nekje dol

Blizu smetišča je pol ducata naseljenih hiš; v eni živi Roman Kurmanšek, nekdanji občinski svetnik in podžupan. Ob požaru je bil doma z družino, njegova žena pa pojasnjuje, da so sprva mislili, da gre za ognjemet: »Sekalo je bum, bum, ko pa sem šla pred hišo in se ozrla gor, je bilo vse črno od dima.« Nato gospa pokaže videoposnetek dima, gospod Kurmanšek pa opozarja: »Nam bi morali povedati, da se umaknemo, naj tega ne dihamo, pa ni bilo nič tega. Tam, kjers je gorelo, je tudi posebni kontejner za nevarne odpadke. Oblak, ki je šel gor, je moral nekje dol. In ljudje so to vdihovali.« Podobno temačne misli je imel možakar iz okoliške vasi, kamor se je valil dim: »Koliko je dim škodil zelenjavi, ne vemo.«

Marko Kovič, ki stanuje v prvi hiši v Gorjuši, nas opozori, da ima problematika odlagališča dolgo brado. »Smo se tožarili, na protestih smo zaprli cesto, ampak pozneje ni nič več veljalo. Ne vem, ali ni sočutja do ljudi,« se sprašuje Kovič, ki ga ni bilo doma ob dogodku, njegovi otroci so mu povedali, da je bilo veliko dima. Tako kot pri sosednji hiši slišimo pritožbe o nočnih sežigih ter smradu: »Problem ni v tem, kaj je zdaj, ampak ko se je začelo 1983. Takrat je bila to jama, ki pa spodaj ni bila zaščitena.«

V smeteh je denar

Največja lastnica podjetja Prodnik, ki upravlja center, je domžalska občina, a ta ni odgovorila na naša vprašanja. Prodnik odgovarja, da je bil požar omejen na manjše območje in ni povzročil ekološke škode: »Po ugotovitvah gasilcev je prišlo do samovžiga, najverjetneje zaradi zelo visokih temperatur. Samovžig je lahko tudi posledica nevestnega ločevanja odpadkov uporabnikov, saj ravno odpadki, ki ne spadajo med mešane komunalne odpadke, v kombinaciji z visokimi temperaturami lahko povzročijo požar, na primer steklo.« Štiri dni po prvem požaru je tam znova zagorelo, a so tudi drugič ta mesec ogenj uspešno pogasili.

Pri Prodniku niso ne potrdili ne zanikali prisotnosti Kemisovega kontejnerja, o katerem so govorili krajani. Prebivalce naj bi isti dan o požaru obvestili prek svoje spletne strani, a zapisali niso ničesar o priporočljivem ravnanju.

Ne preseneča, da Kurmanšek poudarja: »Neobveščanje občanov je neodgovorno in odpira vprašanje varnosti na smetišču.« Merkužič pa trdi: »Razmere na deponiji so urejene, odpadki so bili ograjeni z betonsko ograjo in zajeti, ni bilo iztekanja vode v okolje. O kakšnem govorjenju okoli Kemisa – to je daleč, daleč stran od tistega, kar se je dogajalo na Vrhniki,« analizira. A skupna točka med Kemisom in domžalskim odlagališčem je vidna vsakomur. »V smeteh je denar, to vsi vedo,« je bil za konec jedrnat Roman Kurmanšek. 

 

 

Deli s prijatelji