EKSPLOZIJA

Po detonacijah zgorelo devet avtov

Objavljeno 09. julij 2013 09.05 | Posodobljeno 08. julij 2013 21.31 | Piše: Aleksander Brudar

Pred delavnico Slavka Kolmaniča zgorelo devet vozil, med njimi tudi reševalna.

Poškodovana je bila tudi hiša, ki stoji tik ob parkirišču. Foto: Igor Mali

SNEBERJE – Le slabe tri tedne po požaru v Zgornjih Jaršah pri Domžalah, kjer je na ograjenem parkirišču prodajalca Harisa Zahirovića zagorelo devet vozil, se je v ponedeljek nekaj minut pred drugo uro zjutraj nekaj podobnega zgodilo tudi pri Slavku Kolmaniču iz Sneberij pri Ljubljani, ki ima v lasti servis motornih vozil S.K.-Kart. Na dvorišču pred delavnico, kjer je imel med drugim parkirane avtomobile in tudi reševalna vozila, so namreč ognjeni zublji pogoltnili devet vozil. Vse skupaj se je odvijalo tako hitro, da niti bližnji sosedi niso dojeli, kaj se na parkirišču tik ob avtocesti, ki Ljubljano povezuje z Mariborom, v resnici dogaja. »Malo pred drugo uro me je nekaj zbudilo. Neki glasovi so bili zunaj in zatreslo se je. Bilo je devet detonacij in ponoči bi bilo čudno, da bi minirali. Zatreslo se je in sem pogledal ven in plamen je bil višji od strehe bližnje stanovanjske hiše,« se spominja eden izmed sosedov, ki ni želel biti imenovan. Vse skupaj se je začelo, ko naj bi iz za zdaj še neznanega vzroka zagorelo eno izmed reševalnih vozil, in po pripovedovanju namestnika poveljnika Gasilske brigade Ljubljana Jožeta Ložnarja Kranjca bi lahko močne eksplozije, ki so jih sredi noči najprej zaslišali sosedje, pripisali ravno številnim kisikovim jeklenkam, ki so bile shranjene v reševalnih vozilih. Požar se je začel z veliko hitrostjo širiti na zraven parkirana vozila in v zubljih so se znašli še tri reševalna vozila, en kombi in štiri osebna vozila. »V požaru je bilo udeleženih več vozil. Štiri reševalna so popolnoma uničena, udeležena pa so bila tudi osebna. Ogenj se je nato začel prijemati tudi na sosednji objekt, tako da je bilo kar pestro,« nadaljuje Ložnar Kranjc in dodaja, da je plamene gasilo 25 gasilcev GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje.

Najprej sem pomislil, da je komu eksplodirala plinska jeklenka. Pri meni doma so se vrata premaknila. To je bila zelo močna detonacija.

Kot da bi eksplodirala plinska jeklenka

Stanovalec hiše, ki neposredno meji na omenjeno parkirišče, si je med našim prihodom ogledoval škodo na fasadi in čakal na zavarovalniške cenilce. Opazili smo, da ima tudi razbita stekla v prvem nadstropju. »Najprej sem pomislil, da je komu eksplodirala plinska jeklenka. Pri meni doma so se vrata premaknila. To je bila zelo močna detonacija. Kot bi petarde vrgli. Naenkrat je vse gorelo,« nam še pripoveduje sosed in še danes ne more pozabiti, kako so, ko se je vžgal kombi, po zraku leteli številni koščki razbitega stekla in ostanki avtomobilske izolacije, ki smo jih lahko videli na dvorišču pred njegovo hišo. O tem, kako močan je bil ponedeljkov požar, priča tudi dejstvo, da je sogovornik še 50 metrov od požara, ko je poskušal na varno iz hiše pripeljati otroka in ženo, čutil vročino po nogah. »Sreča je bila, da je pol ure prej rahlo deževalo in da sta bili streha in cesta namočeni, drugače bi bilo še veliko huje. Šele takrat se zaveš, kako nemočen si v takšnih trenutkih,« še pravi. Medtem ko so kriminalisti preiskovali, kaj bi lahko bil vzrok požara, so se po kraju razširile govorice, da je moral biti ogenj podtaknjen in da bi lahko šlo tudi za maščevanje. A naš sogovornik ne verjame, da se je Kolmanič komur koli tako zelo zameril, da bi lahko tako kruto obračunal z njim. »Toliko ga poznam in vem, da je dober človek, in težko verjamem, da je kar koli v ozadju. Ne vidim nobenega razloga, da bi šlo za maščevanje,« še sklene bližnji sosed.

Kljub požaru delajo naprej

Za komentar smo prosili tudi Slavka Kolmaniča, a zaradi obveznosti za nas ni bil dosegljiv. So pa nam v S.K.-Kart povedali, da so bila uničena vozila tehnično brezhibna in niso čakala na popravilo, ampak so bila tam samo parkirana. Povedali so tudi, da imajo urejeno zavarovanje in da kljub dogodku normalno delajo naprej. O vzroku požara pravijo, da je preiskava v teku in da čakajo na rezultate, saj ne vedo, zakaj bi se lahko vozilo vnelo. O višini škode in vzroku za požar nam niso znali povedati niti na PU Ljubljana. Tamkajšnji tiskovni predstavnik Vinko Stojnšek pravi, da preiskava še traja in da nihče ni bil poškodovan. O morebitni povezanosti ponedeljkovega požara s tistim z 18. junija pa pravi, da ni potrjeno, da bi bila povezana. Gre pa v tistem prvem primeru za sum kaznivega dejanja.

 

Deli s prijatelji