SREČNO

Po deložaciji spet pod domačo streho

Objavljeno 10. januar 2014 10.28 | Posodobljeno 10. januar 2014 10.30 | Piše: Mihael Korsika

Ovničkovi so se leto dni po izselitvi vrnili v svojo hišo, pravijo, da tudi po zaslugi Novic.

Potem ko je bil Marjan Ovniček z družino deložiran, je po dobrem letu hišo dobil nazaj. Foto: Dejan Javornik/Novice

DOLŽ – Nesrečni Dolžan Marjan Ovniček je z ženo Ljudmilo in glasbeno nadarjenim 13-letnim sinom Markom ostal brez doma, ki ga je več kot dve desetletji počasi in vztrajno gradil ter urejal. Sodni izvršitelj je družino postavil pred vrata, ker niso odplačali kredita nekdanjemu članu uprave zavarovalnice Vzajemna Francu Henigmanu, smo v Slovenskih novicah zapisali konec oktobra 2012.

Zaradi spleta nesrečnih okoliščin in izgube službe je takrat hišo izgubil zaradi dolga v višini dobrih sedmih tisočakov. Ovniček se je po dobrem letu z družino le vrnil v svoj dom, za kar imajo po njegovih besedah zaslugo tudi Novice, v katerih smo spremljali njegovo žalostno zgodbo.

Usoda prekrižala poti

Njegova kalvarija se je začela kmalu po osamosvojitvi. Marjan, ki je delal kot šofer, je hotel denar služiti z lastnimi žulji, vendar pri tem ni imel sreče. Na začetku vojne v Bosni in Hercegovini je izgubil dva avtobusa, edina, ki ju je imel. Sam pa si je reševal kožo, trajalo je kar dva tedna, preden se je srečno vrnil v domovino. Pozneje je sicer poskušal iztržiti vsaj nekaj na račun vojne škode, vendar neuspešno.

Kljub bridki izkušnji ni vrgel puške v koruzo, a se ni zavedal, da mu bo nova poslovna priložnost prinesla 15 let skrbi in iz dneva v dan večji obup. Hotel je prodati nedokončano hišo, da bi lahko kupil kamion za špedicijo. Lastnik nepremičninske agencije iz Krškega pa mu je predlagal, naj raje vzame kredit, saj nekaj mesecev ni bilo nobenega zanimanja za hišo. Po »naključju« je poznal pravega človeka, to je bil Franc Henigman. Človek, ki je pozneje postal znan javnosti v aferi Vzajemna, je bil desna roka Marka Jakliča, zaradi nepravilnosti sta bila oba odstavljena. Pri Henigmanu so policisti zaradi suma zlorabe položaja preiskali hišo, proti obema pa je na sodišču potekala preiskava zaradi domnevnega polmilijonskega oškodovanja zavarovalnice pri nakupu informacijskega sistema.

Marjan, ki sicer prizna, da je bil zelo naiven, je ponudbo sprejel. Leta 1998 je tako dobil 50.000 nemških mark kredita. »Dogovor je bil, da bom odplačeval, kolikor bom pač lahko. Zavarovali smo ga s hipoteko na hišo, ki je bila takrat vredna 120.000 nemških mark,« nam je ob prvem obisku pojasnjeval Marjan.

Za 43.000 nemških mark je kupil kamion brez prikolice in začel voziti večinoma v Rusijo. Po spletu nesrečnih okoliščin je na ruskem Daljnem vzhodu ostal še brez kamiona, ki so mu ga razstavili ob cesti skoraj do zadnjega vijaka. Izgubil je ves vloženi kapital, za vratom pa mu je ostal kreditni dolg. Ker pa je bila prikolica prav tako uničena, je moral italijanskemu lastniku plačati več kot 20.000 mark za škodo.

Ker je ostal brez dohodkov, seveda kredita ni bil sposoben odplačevati. Večino dolga je odplačal, na koncu pa je ostal pred vrati svojega doma zaradi nekaj tisočakov, natančno 7000 plus obresti. Marjan je vmes izvedel, da imata pri njegovi deložaciji prste vmes tudi soseda in nečakinja Danijela Davidovič, vendar ni natančno vedel, kaj se dogaja v ozadju.

Bi rad nazaj hišo?

Od objave zadnjega članka o Marjanu v Slovenskih novicah pred letom dni ni preteklo dosti vode, ko je Marjana poklical Henigman in vprašal: »Bi rad nazaj svojo hišo?« »Seveda sem bil za, vendar mu nisem verjel, zato smo se kmalu usedli in pogovorili,« pojasnjuje Marjan.

»Vprašal me je, ali sem pripravljen plačati dolg in nekaj malega obresti,« je še dodal Marjan. Dokler ni videl dokumenta, pa je bil zaradi preteklih izkušenj razumljivo nezaupljiv. Že februarja so podpisali kupo-prodajno pogodbo. Marjan je vrnil Henigmanu še zadnjih dobrih 7000 evrov in še nekaj malega obresti.

»Tako sem se odločil!« je za Slovenske novice na kratko obrazložil Franc Henigman. »Zadeva se je vlekla dolgih 15 let. Ves ta čas pa sem bil na sila grd način predstavljen. Veste, takšen pač nisem, to vam zagotavljam, to ve celo Novo mesto!«

Zadnje dejanje zgodbe se je odvilo tri dni pred novim letom, ko je Marjan od notarja dobil potrjeno, da je ponovno lastnik svoje hiše.

Vrnitev tik 
pred blokado

Henigman mu je ob tem predstavil tudi ozadje celotne zgodbe z deložacijo. »Sosedje moji, na žalost so to moji najbližji, oni so meni to jamo skopali. Ko sem ostal brez službe na začetku leta 2007, sem dva meseca še nekako plačal obrok, marca pa nisem mogel več. Mi je težko govoriti o tem, brat je klical Henigmana že marca in mu povedal, da ima kupca za mojo hišo. Nečakinja Danijela in njen partner so tako prvi mesec, ko nisem mogel več plačati obroka, s Henigmanom podpisali že kupo-prodajno pogodbo,« ne more verjeti Marjan.

»Oni so imeli pogodbo in so nanj pritiskali, naj me vrže iz hiše in da bodo oni to kupili. Dogovorili so se za 36.000 evrov in mu dali 6000 evrov are,« prav Marjan. Kot mu je povedal Henigman, bi mu morali dober mesec po deložaciji plačati preostalih 30.000 evrov, vendar plačila ni bilo. »Rekel je, jaz vas ne bi nikoli ven vrgel, če ne bi bilo njih. Vsak teden so mu težili, naj jim proda,« je še dodal. Za komentar smo poklicali tudi nečakinjo Danijelo, ki pa nas je zavrnila, da v javnosti o tem ne bo razpravljala.

Na koncu je imel Marjan tudi neverjetno srečo. Le dober teden pozneje je namreč sodišče zaradi nepravnomočne obsodbe, da morata Jaklič in Henigman zaradi afere Vzajemna vrniti 360.000 evrov, Henigmanu zablokiralo premoženje. »Vzajemna je njemu vse premoženje zarubila in zablokirala bančne račune, za las smo ujeli, teden, morda 14 dni, preden se je to zgodilo, smo bili vpisani v zemljiško knjigo,« je zgodbo sklenil nasmejani Marjan, ki lahko zdaj z družino ponovno začne normalno živeti.

Deli s prijatelji