PROSLAVA

Po 93 letih dobili nove zvonove

Objavljeno 13. julij 2017 23.10 | Posodobljeno 13. julij 2017 23.15 | Piše: Jože Miklavc

Do katedrale v Gornjem Gradu so jih vlekli vprežni vozovi.

Dominik Pečnik je zaslužen za brezhibno izvedbo veličastne prireditve. Foto: Jože Miklavc

Katedrala v Gornjem Gradu ima med slovenskimi sakralnimi stvaritvami burno zgodovino. Pod zeleno planino Menino je v idiličnem podeželskem kraju umeščena na sredino Attemsovega trga kot velik obrušen dragulj, arhitekturna stvaritev, ki jo cenijo tudi daleč onkraj naših meja. Potem ko je bil davnega leta 1140 tam ustanovljen benediktinski samostan umetnosti, kulture in izobraževanja, je bil leta 1473 v že tako slabem stanju, zapuščen in v nemilosti, da je posest prevzela ljubljanska škofija. Staro cerkev ob samostanu so po več kot 600 letih, 1752. leta, odstranili, le devet let za tem pa so dogradili in posvetili novo katedralo. Leta 1923 so pridobili tri bronaste zvonove, a jih je nemška okupacija zasegla kot vojni plen. Kar 93 let je minilo, preden so krajani in številni podporniki združili interese in finančne ter organizacijske moči ter minulo nedeljo slovesno posvetili štiri nove zvonove. S posebno tehniko so jih namestili v več kot 25 metrov visok prostor pod še 10 metrov višje koničasto nadstrešje cerkvenega zvonika.

Slovesnost se je začela že nekaj mesecev pred tem, ko so z veličastno prireditvijo v katedrali zbirali denar in do dobave zbrali več kot 127.500 evrov, a do končnega zneska ga nekaj še manjka. Osrednji dogodek se je zgodil z blagoslovom, kadiljenjem ter posvetitvijo minulo nedeljo, ko se je v parku pred katedralo zbrala velika množica. Župljani so jo okrasili z zelenimi in ocvetličenimi kitami, prav tako tudi vse štiri zvonove, izdelane v Nemčiji. Na dan prireditve so dragoceni tovor na domačiji Brinkovač z mehanizacijo naložili na štiri vprežne vozove in jih v spremstvu izjemnih članov Konjerejskega društva Zgornje Savinjske doline prepeljali na Attemsov trg. V povorki sta sodelovala tudi konjenika na lipicancih Martin Bitenc z zastavo vatikanske države ter Ivan Čremešnik, praporščak domačega društva s slovensko zastavo. Zvonove so varno prepeljali do središča kraja, kjer so jih pospremili zvoki domače pihalne godbe. Preden so dragoceni tovor začeli dvigovati z ogromnim dvigalom družbe Šušteršič, je strojnik Nejc Šušteršič dejal, da je to tudi za njihovo podjetje izjemen dogodek, saj se kaj takega v Sloveniji dogaja zares redko. Celjski škof Stanislav Lipovšek ter domači župnik Ivan Šumljak sta opravila ceremonial posvetitve v spremstvu pevcev cerkvenih zborov iz Bočne, Gornjega Grada in Nove Štifte. Ko so posvetitelji potrkali na bronovino in je škof udaril z lesenim kladivom na največji zvon, se je procedura ponovila še trikrat, katedrala pa je dobila še tretjo znamenito obletnico, 9. julij 2017.

Najtežji zvon (2428 kg) je posvečen zavetnikoma župnije sv. Mohorju in Fortunatu, drugi (1380 kg) sv. Florjanu, tretji (686 kg) sv. Lenartu, četrti (432 kg) sv. Mariji Magdaleni. Jože Miklavc                                    

Deli s prijatelji