RAZPISOV NI

Po 40 letih bodo dobili toplo vodo

Objavljeno 17. julij 2016 00.11 | Posodobljeno 22. julij 2016 11.25 | Piše: Maja Kepic

Osnovne šole se za nujno obnovo ne morejo prijaviti na javne razpise, ker jih preprosto ni.

»Občina nam je pomagala že pri marsikateri obnovi, a napeljava tople vode je na žalost vselej izpadla iz letnega finančnega načrta,« pove ravnatelj OŠ Horjul Primož Garafol. Foto: Marko Feist.

HORJUL – Ni malo zgodb, ki kažejo na to, da naša država za malega človeka ne poskrbi, kot bi morala, saj smo ob težavah, ki jih prinese vsakdanje življenje, pogosto prepuščeni sami sebi. A to ne velja le za posameznike, temveč celo za javne institucije, kot so, denimo, osnovne šole. Učenci in učenke so pred dnevi šolske torbe za dobra dva meseca veselo zagnali v kot, učitelji, ravnatelji in drugi šolski delavci pa se med poletjem trudijo postoriti tisto, kar jim med letom ne uspe. Sem spadajo tudi nujna obnovitvena dela; na horjulski osnovni šoli bodo končno napeljali vodovodne cevi, po katerih bo po štirih desetletjih, kolikor je šola stara, prvič pritekla topla voda.

Ministrstvo ni dolžno pomagati

A pot do pridobitve, ki je za večino otrok po drugih šolah samoumevna, je bila dolga in trnova. Šola se je z ravnateljem Primožem Garafolom na čelu trudila, da bi zadevo uredila: »Šole so, kar se tiče financ, v celoti odvisne od pomoči občin. Mi z našo dobro sodelujemo, pomagali so nam že pri marsikateri obnovi, a napeljava tople vode je na žalost vselej izpadla iz letnega finančnega načrta,« je razumevajoč ravnatelj.

Najvišja institucija, ki bdi nad našimi osnovnošolskimi otroki, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, a to, poudari sogovornik, jim ni dolžno pomagati: »Zagotavljanje tople vode namreč ni predpisano z nobenim zakonom, zato je to stvar, ki jo moramo reševati sami. V novem delu šole smo za primerno vodovodno napeljavo poskrbeli že ob gradnji, stari del, ki je bil zgrajen leta 1976, pa tega še do danes nima.« Javni razpisi za obnovitvena dela, na katere bi se horjulska osnovna šola lahko prijavila, pa ne obstajajo: »Pridno spremljamo vsako pobudo države, a tovrstnih razpisov v zadnjih letih preprosto ni,« je jasen Garafol.

Ko pomislim, da bi se morale moje tri hčerkice vsak dan umivati z mrzlo vodo, me kar srh spreleti.

Spomladi so se tako še bolj razveselili pošte, ki je na njihov naslov priromala iz ljubljanskega Cityparka. 
»Že pred leti smo ugotovili, da so nekatere osnovne šole v zelo slabem stanju in da otroci nimajo niti najbolj osnovnih stvari. Začeli smo dobrodelno akcijo, s katero vsako leto obnovimo eno šolo. Šole vsakič povabimo k sodelovanju v našem natečaju, one pa potem pošljejo prijavo in predlog, kaj najbolj potrebujejo. Citypark nato presodi, katera je tista, ki najbolj nujno potrebuje našo pomoč,« je povedala predstavnica ljubljanskega nakupovalnega središča Andreja Jernejčič.

Zaradi mrzle vode manj umivali roke

Lani so izbrali podružnično šolo Hrušica, kjer otroci niso imeli igrišča in so morali, če so se hoteli igrati, hoditi čez cesto, kar pa je bilo zelo nevarno. »Obnovili smo jim igrišče in postavili učilnico na prostem. Letos je veliko šol izrazilo željo po enaki učilnici. Zanimivo je, da jih veliko prosi za nadstandard, kot je rock ali IT-učilnica, žalostno pa je, da nekatere nimajo niti osnovnih stvari. Ogromno je tistih, ki imajo izjemno slabe telovadnice, težave s prepihom, razpadajočo fasado, plesnijo,« našteva sogovornica.

Letos se jih je najbolj dotaknila horjulska osnovna šola. »Na nobenem stranišču in v nobeni učilnici nimamo tople vode. Opazili smo, da ledeno mrzla voda pozimi odvrača učence od umivanja rok, kar prinaša večjo možnost okužb z nalezljivimi boleznimi. Resnično potrebujemo pomoč in se zanjo iskreno zahvaljujemo,« je ob prijavi na razpis zapisalo vodstvo šole.

Veliko šol prosi za nadstandard, kot je rock učilnica, žalostno pa je, da nekatere nimajo niti osnovnih stvari.

Citypark je horjulskim otrokom simbolično predal bon za 6555 evrov, kolikor bodo vložili v obnovo. Direktor podjetja Toni Pugelj je ob razglasitvi zmagovalcev natečaja poudaril predvsem vlogo in odgovornost slovenskih podjetij pri tovrstnih projektih: »Naši otroci si zaslužijo urejene učilnice, telovadnice in igrišča. Zaslužijo si dostojne in lepe prostore. Topla voda ne bi smela biti nadstandard. Ko pomislim, da bi se morale moje tri hčerkice vsak dan umivati z mrzlo vodo, me kar srh spreleti. Ponosen sem, da bomo tudi letos z obnovo oziroma napeljavo tople vode prispevali k boljši prihodnosti naših najmlajših, ob tej priložnosti pa k podobnim projektom pozivam tudi druga podjetja. Razpadajoči predali, majava vratca omar, preperel les in ledeno mrzla voda preprosto niso razmere, v katerih naj bi otrokom kakovostno podajali učno snov. Vanje in v njihovo izobrazbo moramo vlagati, saj s tem vlagamo v prihodnost vseh nas.« 

________

OBJAVLJAMO ZAHTEVO ZA POPRAVEK

V časopisu Slovenske novice z dne 15. julija 2016 v članku z naslovom Po 40 letih bodo dobili toplo vodo je bila med drugim navedena zavajajoča trditev vodstva Osnovne šole Horjul, da »na nobenem stranišču in v nobeni učilnici nimamo tople vode«.

Da si bralci na podlagi navedene izjave ne bi ustvarili napačnega vtisa, pojasnjujemo, da je osnovnošolska stavba sklop starega in novega dela, pri čemer se izpostavljena problematika tiče starega dela šole. Za novozgrajene učilnice v stari telovadnici in novo moderno športno dvorano pa to ne drži. Držijo navedbe ravnatelja osnovne šole, da je bila to ena od investicij, ki je še čakala na izvedbo, zato smo veseli, da je bila šola uspešna na dobrodelnem natečaju ter, kot nam je znano, pridobila nekaj prek 6500 evrov donacijskih sredstev. Citypark se bo tako pridružil donatorjem iz lokalnega okolja, med katerimi prednjači podjetje Metrel. Občina je ob podpori vodstva in občinskih svetnikov v zadnjih nekaj letih v Osnovno šolo Horjul in enoto vrtca Marjetica vložila okoli 1,400.000 evrov, pretežno lastnih sredstev. V času počitnic se bo prepleskalo še nekaj učilnic, pristopilo pa se bo tudi k obnovi še zadnjega dela sanitarij na predmetni stopnji in pregledu vodovodne in odtočne inštalacije po šoli.

Janko Prebil, župan

Deli s prijatelji